(9.50 hodin)
(pokračuje Konečná)

A druhá věc. Já bych se chtěla pana ministra zeptat prostřednictvím předsedajícího: Vy jste mluvil o návrhu pana kolegy Foldyny, který má pomoct řešit účelově vážené prostředky na zvyšující se ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Mluvil jste o tom, že to všechny vlády budou muset řešit, že každého z nás to čeká, nebo že to čeká i vlády budoucí. Tady je zcela konkrétní návrh. Já chápu, že je nějaká politická dohoda, ale já jsem neslyšela, jak jinak to chcete řešit v krátké době, protože já si troufnu říct, že zvyšující se ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů jsou minimálně pro podniky a velké podniky v Moravskoslezském kraji téměř likvidační. A pokud s tím nezačneme něco dělat, milí kolegové a kolegyně, s tím, co my sami jsme si tady odhlasovali, a s tím, co my sami jsme neuměli včas zastavit, tak to hrozí opravdu katastrofou. Takže já bych ráda znala konkrétnější datum, pokud se mám rozhodovat věrohodně o tomto návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Novotný je další přihlášený do rozpravy, tak mu teď dávám slovo. Prosím.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Pane předsedající, dámy a pánové, já nebudu opakovat, už jsem zde vystupoval k tomuto zákonu dvakrát, ty argumenty, které mě vedly k tomu, abych předložil na výboru pro životní prostředí ten velice vstřícný pozměňovák a naopak nepodpořil všechny další úpravy, které směřovaly k rozbourání té dohody v těch zásadních parametrech.

Ale slyšeli jste posledně. Zlá Evropská unie nám tři nebo čtyři roky přikazuje přijmout nějakou směrnici a prováděcími předpisy nám neumožnila to udělat dřív. A teď, měsíc dva předtím, kdy má být implementována směrnice, tak najednou to musíme udělat rychle v devadesátce. Desítky miliard korun ročně musíme přijmout tak, že budou rozdělovány na jakýchsi deset priorit, které tam jsou explicitně v tom zákoně vyjmenovány, ale podpora lokálních zdrojů z POZE tam není.

Já podezřívám, že toskánská sestava, Topolánek, který je předsedou teplárenského sdružení, viděli jste, jak se tady kolega Urban dral o to, aby to projednával jeho výbor a pokryl to tak, jak to je předkládáno v devadesátce, žádný pozměňovací návrh neprošel, tak toskánská sestava mezi sebe vzala i ministra Chalupu, drží ho v kleštích, a když jsme nabídli, výbor životního prostředí, že ho těchto kleští trošku zbavíme, že mu tam dáme tu větičku, že by se také umožnilo podporovat lokální zdroje, tak to odmítá.

Proto teď ukážeme hlasováním, jak to v podstatě chodí, jak se rozdělují na mnoho let desítky miliard korun. A to veto, jak tady říkala kolegyně Konečná, ukázalo alespoň tuto diskusi, ke které jsme byli ještě připuštěni. Já si myslím, že Poslanecká sněmovna bude hlasováním, které za chvilku proběhne, kdy bude ignorovat i pozměňovací návrh, velice vstřícný, výboru pro životní prostředí, adeptem na titul ropák roku. (Hluk v sále.)

Já chci říci, že jsem byl v Parlamentu, když se schvaloval a těžce vyjednával zákon 180/2005 Sb., o podporovaných zdrojích, a byl jsem zásadně proti němu. Můžete si to najít, vystupoval jsem proti tomu, protože tam bylo směsné spalování, které nahrávalo velkým monopolům těžit na dotacích do životního prostředí a tvářit se, že směsné spalování, když se v elektrárně Hodonín nahrne štěpka spolu s uhlím, je nějaká ekologie. Byl jsem proti tomu a budu proti tomu zákonu o podmínkách obchodování s emisními povolenkami, pokud nebude přijat vstřícný návrh výboru životního prostředí, právě proto, že nechci být u toho, jak Sněmovna je hrobařem impulzů růstu a v podstatě toho, kudy jde celá Evropa. Celá Evropa vsadila na obnovitelné zdroje. Německo pomocí těchto technologií překonává krizi, zvýšilo zaměstnanost. A pákový efekt, kdy můžeme vrhnout peníze a znásobit je efekty rozvoje podnikání a úsporami energií - tak toho nevyužijeme.

Obávám se, že to naše ekonomické přešlapování, které se projevuje v nulových růstech spíše stagnací, škrty zastavujícími a podvazujícími hospodářství, to naše současné přešlapování v oblasti energetiky rozhodnutím, které zde patrně za chvilku uděláte, bude krokem vzad.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď se dívám, jestli ještě někdo další vystoupí v rozpravě, nebo jestli už rozpravu ukončíme. Já tedy začnu pomalu zvonit. Ukončuji rozpravu ve třetím čtení. Zeptám se pana ministra, jestli ještě chce vystoupit s nějakým závěrečným sdělením. (Neklid v sále.) Ne, takže se rozprava vyčerpala.

Vážení kolegové, je asi čas požádat zpravodaje pana poslance Krátkého, aby nám teď podal informaci. My víme, že máme podané pozměňovací návrhy, a vlastně bych chtěl jenom vědět, jaké bude přesně to pořadí těch pozměňovacích návrhů, jak je budeme hlasovat, abychom se dohodli na postupu. Takže prosím, pane poslanče, kdybyste mi tedy sdělil, nebo Sněmovně sdělil, jaké bude pořadí návrhů, které budeme hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, dovoluji si přijít s návrhem po konzultaci s legislativním odborem Poslanecké sněmovny, abychom hlasování zařadili do tohoto sledu. Bod A, výbor pro životní prostředí. Bod F1 až F8, poslanec Dědič. Potom B1, B2, B3, případně C, D, E, G, H1, H2.

Pokud to budeme procházet tímto směrem, tak podle mě A a F jsou doplňující a upřesňující údaje legislativní povahy. U pozměňovacích návrhů ve skutečnosti měnících je poslanec Šidlo. A dále, pokud by prošel poslanec Šidlo ve všech svých bodech, v podstatě nemáme o čem dál hlasovat. Všecky ostatní se tam už překrývají.

Takže můj návrh je v tomto pořadí. Znovu: A, F, B1 a dále.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Jestli poslanci tohle pořadí pochopili, jak jde po sobě - vidím, že pochopili, já jsem to nemyslel nějak urážlivě, ale že to nebylo tak jednoduché -, takže pokud s tím je souhlas, tak tohle nechám odhlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout pořadí bodů, jak bylo předneseno, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 155, přihlášeno je 158, pro přednesenou proceduru se vyslovilo 148, proti 1, takže jsme ji skutečně schválili.

 

Takže teď budeme postupovat, jak to tady máme, ty pozměňovací návrhy. Já jenom vždycky požádám pana poslance Krátkého, kdyby řekl, jaký je to pozměňovák, stanovisko své a stanovisko ministra, a budeme hlasovat. Takže ještě všechny prosím, aby se posadili. Všichni tu jsou. Budeme hlasovat. Prosím, pane poslanče, můžete začít.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji. Pod písmenem A je usnesení výboru pro životní prostředí, které já osobně výrazně doporučuji. (Ministr má stanovisko negativní.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 156, přihlášeno 158, pro hlasovalo 46, proti 81. A tím pádem tedy tento návrh byl zamítnut.

 

Teď prosím pan poslanec.

 

Poslanec Jiří Krátký: Druhé hlasování. Poslanec Dědič - F1 až F8. Dávám návrh hlasovat jako o celku o všech bodech s tím, že připomínám, že bod F6 a F7 posiluje monopolní postavení již slíbených peněz tak, aby se do -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, omlouvám se, ale to teď trošku překračuje roli zpravodaje.

 

Poslanec Jiří Krátký: Dobře. Negativní stanovisko. (Ministr má stanovisko souhlasné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 157 přihlášeno 157, pro hlasovalo 101, proti 20. Takže to bylo přijato. Prosím, můžeme dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP