(9.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je poměrně jednoduché. Pokud nikdo neprotestuje, tak budeme takto postupovat. Já jenom zagonguji, aby bylo jasné, že se už hlasuje definitivně... Prosím, všichni snad jsou na svých místech a můžeme začít hlasování. Ještě jeden gong. Ještě chvilku... Můžeme?

Nejdřív se vás tedy zeptám, protože budeme hlasovat, jak jste říkal, nejdřív - kdybyste to ještě jednou zopakoval, prosím vás.

 

Poslanec Igor Svoják: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod č. 593/3, což je komplexní pozměňovací návrh výboru pro zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko navrhovatele? (Stanovisko je kladné.) Stanovisko zpravodaje? (Kladné). A já tedy hlasuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 153, přihlášeno je 157 poslanců, pro hlasovalo 149, proti nikdo, takže to bylo přijato.

 

Nyní tedy mohu dát hlasovat o celku toho návrhu. Co se to tam děje? Aha. Ale nezpochybňujete hlasování, pane poslanče, nebo něco takového? Ne. Je to v pořádku. Můžeme tedy hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Nikdo nic nenamítá. Tak to tedy přečtu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jiřího Štětiny, Lenky Andrýsové, Jiřího Rusnoka, Borise Šťastného, Marka Šnajdra, Jiřího Skalického, Aleše Roztočila, Pavla Holíka, Jaroslava Krákory, Soni Markové a Vojtěcha Adama na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě, podle sněmovního tisku 593, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 154, přihlášeno je 157, pro hlasovalo 150, proti nikdo (potlesk), vyslovili jsme souhlas s tímto návrhem zákona. Děkuji.

 

Máme tady další návrh.

 

152.
Vládní návrh zákona o podmínkách obchodování
s povolenkami na emise skleníkových plynů
/sněmovní tisk 772/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je ministr Tomáš Chalupa, zpravodaj výboru pro životní prostředí poslanec Jiří Krátký. Pozměňovací návrhy máme v tisku 772/3.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Prosím, hlásí se do ní pan ministr Chalupa. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážený pane předsedající, vážení kolegové, dámy a pánové, dovolte mi, abych jednak poděkoval za vstřícný přístup při projednávání tohoto zákona ve zrychleném režimu v obou parlamentních výborech. Obdrželi jsme celkem osm pozměňujících návrhů. Teď bych se poradil, jestli závěrečné slovo k návrhům mám přednést teď, anebo až na závěr.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím si, že to by bylo na zpravodaji, pokud jde o pozměňováky.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Dobře, tak já řeknu teď svoji pozici. Děkuji. Dovolte mi se tedy vyjádřit k některým z nich a spíš sdělit i důvody, které nás vedou k pozici, kterou následně těsně před hlasováním budu ke každému z nich sdělovat.

Asi největší rozpravu vzbudil návrh pana poslance Novotného, o kterém se diskutovalo i na výboru por životní prostředí, a podstata toho návrhu, tak jak ho pan poslanec prezentoval, spočívá v podpoře lokálních zdrojů tepelné energie z obnovitelných zdrojů, ze štěpky atd. V této souvislosti musím říci jednu věc zcela zásadní. Jak jsem již avizoval v prvním čtení, Ministerstvo životního prostředí je víceméně připraveno v horizontu, a teď bych řekl dokonce spíš dnů než týdnů nebo měsíců představit veřejnosti návrh na vyhlášení nového programu pro podporu úspor energií u konečných spotřebitelů, tedy primárně domácností, ať už domů bytových, či rodinných, a také u veřejných budov.

Pane poslanče, teď to říkám také prostřednictvím předsedajícího vůči vám. V rámci tohoto návrhu ministerstvo předloží návrh, jehož podstata bude spočívat i v podpoře domácích topenišť z paliv tuhých, primárně fosilních, na zdroje obnovitelné, tedy také na štěpku, pelety, atd. Návrh bude spočívat v principu, tak jak ho všichni známe z běžící Zelené úsporám, že na jedné straně podporujeme jednotlivá opatření ve smyslu zateplování obvodového pláště, oken, střechy, fasády, ale také ve výměně způsobu vytápění, a pokud budou tato opatření prováděna právě s ohledem na to, o čem mluví pan poslanec, co navrhl ve svém návrhu, pak tyto žádosti by měly mít svůj bonus oproti všem ostatním a měly by být finančně zvýhodněny. To je mé veřejné sdělení, které činím tímto způsobem.

V tomto smyslu chápu návrh pana poslance Novotného a rozumím, že toto byl z velké části jeho záměr, podpořit, aby v domácnostech bylo možné dosáhnout výměny z topenišť na uhlí na obnovitelné zdroje, a myslím si, že v tomto ohledu, jak jsme sdělil, ten návrh a naše pozice je stejná. S ohledem na to, že návrh, tak jak je formulován, byť to nepochybně nebylo jeho záměrem, ovšem vyvolává podle názoru našich expertů riziko, že by spolu s tou dobrou myšlenkou mohlo dojít k situaci, kdy by došlo k podpoře nebo výstavbě komerčních zařízení tohoto typu, lokálních tepláren a takovýchto zařízení, pak musím říct, že má pozice k tomuto návrhu bude negativní s odůvodněním, které jsem řekl, a s podporou opatření, která nepochybně měl i pan poslanec ve svém návrhu na mysli, tak jak činím tímto svým veřejným prohlášením. Doufám, že se za to pan poslanec na mě nebude hněvat.

Další skupinou návrhů pozměňujících jsou návrhy, které ve většině případů zasahují do § 7 odst. 5 a mění poměry mezi opatřeními ať už ve smyslu státní rozpočet versus opatření v oblasti životního prostředí, anebo u té dílčí, 50% části opatření v oblasti životního prostředí, realizovaných buď ministerstvem životního prostředí, resp. státním fondem, anebo prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pan poslanec Šidlo např. navrhuje změny v několika variantách, zvyšující tento podíl, a v této souvislosti musím říci, že návrh je stanoven návrhem vlády. Já tento návrh tady obhajuji. Myslím si, že ten návrh je správný a je výsledkem jednání a snahy nalézt kompromis mezi opatřeními jak u konečných spotřebitelů, tak v rámci přenosové sítě. A i když zdánlivě by mi jako představiteli Ministerstva životního prostředí mohlo vyhovovat, aby se posílila ta část u konečných spotřebitelů, musím říct, že bavíme-li se o úsporách energie a zamezení energetických ztrát, tak i ty ztráty na přenosové soustavě jsou zásadní, a to myslím vážně, a opatření, která by takto mohla být provedena, mají a budou mít prorůstový efekt pro Českou republiku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP