Začátek schůze Poslanecké sněmovny
13. července 2012 ve 14.01 hodin
Přítomno: 159 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji 42. schůzi Poslanecké sněmovny. Dovolte mi, abych vás na ní přivítala. Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu, a to na základě žádosti 47 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů dne 11. července 2012.

Prosím nejprve, abyste se přihlásili všichni svými identifikačními kartami. Domnívám se, že mohu oznámit, že platí náhradní karty a jejich čísla tak, jak byly oznámeny dnes ráno na pokračování 41. schůze. Zatím žádné nové avízo o jiné náhradní kartě nemám.

O svolání schůze poslanci nebyli vyrozuměni pět dní předem, a z tohoto důvodu, pokud některý poslanec bude chtít, může navrhnout odročení jednání, o kterém by Sněmovna rozhodla hlasováním.

Mezitím bych ještě ráda upozornila, že první hlasování, které je před námi - a já ještě žádám gongem kolegy, aby přišli do jednacího sálu - bude hlasování o určení dvou ověřovatelů schůze. Oznámím, že navrhuji, aby ověřovateli schůze byli pan poslanec Jiří Dolejš a paní poslankyně Lenka Kohoutová. Zeptám se, zda má někdo nějaký jiný návrh na ověřovatele schůze.

 

Není-li tomu tak, zahajuji hlasování pořadové číslo 1 a táži se, kdo souhlasí s tím, aby ověřovateli 42. schůze byli pan poslanec Jiří Dolejš a paní poslankyně Lenka Kohoutová. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 1, přítomno 128, pro 109, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 42. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Jiřího Dolejše a paní poslankyni Lenku Kohoutovou.

 

Potvrzuji zároveň, že omluvy na dnešní jednání 42. schůze jsou shodné s omluvami sdělenými na 41. schůzi. Ještě mi teď byly doručeny omluvy pana poslance Bessera a pana poslance Béma, ale domnívám se, že ty spadají právě do té kategorie omluv, které byly sděleny již ráno. Ano, ověřuji si, že tomu tak je. Žádnou jinou omluvu jsem zatím nedostala.

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 42. schůze. Návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o programu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad. Přivolám naše kolegy, abychom mohli o tomto pořadu schůze rozhodnout hlasováním.

 

Budeme hlasovat o pořadu schůze.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem pořadu 42. schůze, tak jak byl uveden v programu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 2, přítomno 159, pro 85, proti 69. Pořad schůze byl schválen a můžeme se tedy věnovat prvnímu z bodů.

 

Tímto bodem je

 

1.
Vládní návrh zákona o pojistném na důchodové spoření
/sněmovní tisk 692/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Miroslav Kalousek. (V sále je velký hluk.) Prosím, pane ministře.

Prosím o klid v jednacím sále!

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Děkuji za projednání, jsme ve druhém čtení. Jen stručně připomenu, že de facto už tato předloha byla schválena v rámci jednotného inkasního místa, nicméně de iure je potřeba ji ještě přizpůsobit k 1. 1. 2013.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. To bylo úvodní slovo. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 692/1. Slovo dostává zpravodajka tohoto výboru paní poslankyně Helena Langšádlová. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Hezké odpoledne. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vládní návrh zákona prošel dne 15. července 2012 prvním čtením a byl projednán rozpočtovým výborem na 33. schůzi, která se konala dne 4. července 2012. V rozpočtovém výboru bylo přijato usnesení, které bylo poslancům doručeno jako sněmovní tisk číslo 692/1. Po úvodním slově prvního náměstka ministra financí pana Minčiče, po zpravodajské zprávě přednesené zpravodajkou poslankyní Helenou Langšádlovou a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o pojistném na důchodovém spoření schválila bez připomínek. Dále jsem byla zmocněna, abych vás s tímto usnesením seznámila. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky. Prosím tedy, abyste se přihlásili, pokud někdo chcete vystoupit v obecné rozpravě. Nehlásí se nikdo, končím tedy obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Přihlášen je pan poslanec Miroslav Opálka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, já jen krátce. Dávám návrh na zamítnutí této předlohy vzhledem k tomu, že oslabuje první pilíř, a tím i solidaritu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Ptám se na další přihlášky do podrobné rozpravy. Nejsou-li žádné, končím podrobnou rozpravu. To je vše, co jsme mohli v rámci druhého čtení v souvislosti s tiskem 692 učinit. Proto končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu

 

2.
Vládní návrh zákona o změně zákonů v souvislosti
s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření
/sněmovní tisk 693/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo ministra financí Miroslava Kalouska. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, je samozřejmé, že takto zásadní systémová změna ingeruje do celé řady jiných právních předpisů. Ty je potřeba patřičně upravit. To znamená, že tohle je doprovodný související zákon, který upravuje všechny zákony, které jsou nějakým způsobem ovlivněny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP