(19.10 hodin)

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolte mi, abych předložil procedurální návrh. Navrhuji totiž, aby projednávání tohoto zákona bylo přerušeno do 15. září tohoto roku. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, udělal jste to v rámci faktické poznámky. Já se domnívám, že to není správný postup. Navrhujete tedy... Pan kolega Ohlídal navrhuje přerušení této schůze do 15. září? Rozuměla jsem dobře, pane kolego, do 15. září? Do 15. září.

Pan kolega Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, já bych nekomplikoval situaci, která by mohla hrozit námitkou, tak si dovoluji osvojit si tento návrh tak, aby to nebylo zpochybněno, a děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní tedy, ano, byl to návrh takto uvedený. Pan kolega Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, chybějící, milé dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňující návrh, a to přerušení na 15 minut. - Pardon, já se omlouvám, neviděl jsem vás (k místopředsedovi Zaorálkovi). Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Na 15 minut? Špatně jsem rozuměla, promiňte mi.

 

Poslanec Jan Bauer: Omlouvám se, je pátek třináctého - na 16 minut. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Na 16 minut. Tak to jsou návrhy, o kterých tedy budeme hlasovat. Pan kolega Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem to úplně nepochopil. Pan poslanec Bauer říkal, že tady nejsem? (Poslanec Bauer z místa: Už jsem se omlouval, neviděl jsem vás.) Nevadí, aspoň bych tedy dal, když už tady jsem, návrh na 16. září.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Šestnáctého září. Takže to jsou ty tři návrhy, které nás budou pronásledovat během projednávání tohoto bodu, jak se zdá. Budeme hlasovat nejprve o pozměňovacím návrhu pana místopředsedy Zaorálka k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Bauera. Pan místopředseda Zaorálek navrhuje přerušit projednávání tohoto bodu do 16. září. Je zde žádost na odhlášení, takže jsem vás všechny odhlásila a prosím, abyste se znovu přihlásili. Můžeme tedy hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování číslo 85. Ptám se, kdo souhlasí s přerušením projednávání tohoto bodu do 16. září? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 85, přítomno 176, pro 86, proti 85. Návrh přijat nebyl.

 

Druhý návrh, přerušení na 16 minut pana kolegy Bauera.

Zahajuji hlasování číslo 86. Kdo souhlasí s tímto návrhem na přerušení na 16 minut? Kdo je proti?

Hlasování číslo 86. Přítomno 176, pro 76, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Pan kolega Ohlídal navrhuje přerušení do 15. září.

Zahajuji hlasování číslo 87. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování číslo 87, přítomno 176, pro 83, proti 86, návrh přijat nebyl.

 

Slovo dostane nyní pan kolega Viktor Paggio, který se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím:

 

Poslanec Viktor Paggio: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jenom kratinkou poznámku k vystoupení pana předsedy Filipa, protože když mluvil, tak mě to nadzvedávalo ze židle.

On nám vyčítá, že návrh církevních restitucí stoprocentně neodpovídá programu, za který jsme byli zvoleni. Pokud bychom měli prosazovat a plnit politický program na sto procent, pak bychom museli mít volební výsledek nad 50 procent. Pokud nějaká strana nemá volební výsledek nad 50 procent, musí přistupovat na kompromisy. A to je prostě koaliční kompromis. Já vím, že KSČM toto nechápe, je to strana, která se záměrně vyhýbá vládní odpovědnosti už mnoho let. (Silný smích a potlesk poslanců KSČM. Předsedající prosí o klid.) A vyhýbá se jí tím způsobem, že se záměrně odmítá rozejít se strašidlem stalinismu veřejně a jasně. Je to také strana, která nerozumí koaličnímu kompromisu, protože je zvyklá na jiný systém. Ona je zvyklá na systém jedné strany!

Já se vám nedivím, pánové z komunistické strany, kteří holdujete tomuto systému, že nechápete koaliční kompromis. Nepochopíte ho ani v budoucnu. Děkuji. (Potlesk v části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak teď dvě přednostní práva. Faktická poznámka pan kolega Kováčik, poté pan kolega Tejc. Poté faktická poznámka pan kolega Filip a poté pan kolega Bárta.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Faktická poznámka mi skutečně bude stačit, děkuji, paní předsedkyně, protože na některé blbiny není třeba reagovat. Jenom řeknu jednu věc, či dvě možná.

Jestli je někdo náchylný ke kompromisu, který má přinést řešení, a podívejte se na řadu výsledků hlasování a na řadu výsledků jednání z nedávné i dřívější minulosti po listopadu 1989, tak je to v řadě případů poslanecký klub KSČM, který hlasuje o věci, nikoliv o tom, kdo to předložil. A myslím si, že v řadě případů právě našimi hlasy prošly dobré věci, které by, pokud bychom byli takoví, jako tvrdí o nás pan kolega Paggio, nebyly přijaty.

A ta druhá poznámka, velmi drobná, k vládě jedné strany: Jen blb opakuje stejnou chybu dvakrát. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan kolega Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já bych se snad ani nepletl mezi spor dvou stran, i když on to spor dvou stran možná není. Nevím, jestli už strana LIDEM je zaregistrována. Každopádně, já nevím, jestli se komunisté vyhýbají, nebo nevyhýbají vládní odpovědnosti, ale nepochybné je, že pan poslanec Paggio se této odpovědnosti rozhodně nevyhýbá. Ať už je členem Věcí veřejných, nebo strany LIDEM, tak pořád chce být u toho a pořád chce být vládě odpovědný.

Pane poslanče Paggio prostřednictvím paní předsedající, děláte všechno pro to, tím jak tady hlasujete, jak tady vystupujete, co dělá vláda podporovaná vaším hlasem, aby ti komunisté v té vládě jednou byli. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Filip Vojtěch. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Členové vlády, paní a pánové. Kolegu Paggiovi vaším prostřednictvím: Komunistická strana Čech a Moravy se žádné vládní odpovědnosti nevyhýbá. Ale máme tady takové velké demokraty, kteří nerespektují princip poměrného zastoupení, a nechtějte, abych se podíval, vážené kolegyně a kolegové, jak hlasoval pan poslanec Paggio ve chvíli, kdy se hlasovalo o tom, jestli bude dodržen princip poměrného zastoupení v obsazování jednotlivých funkcí po volbách v roce 2010.

Princip poměrného zastoupení po roce 1989 byl zakotven do Ústavy České republiky a do jednacího řádu Federálního shromáždění v obou komorách a také do jednacího řádu tehdejší České národní rady. Po roce 1993 byl zrušen, aby se obnovil až ve chvíli, kdy Komunistická strana Čech a Moravy v roce 2002 měla tolik hlasů, že se sociální demokracií mohly obnovit tento princip. Protože do té doby ho pravicové strany nechtěly. Princip poměrného zastoupení zrušili až ti, kteří sem v roce 2010 přišli a mysleli si, že mohou dělat všechno.

Pane kolego, zamyslete se sám nad sebou! (Potlesk zleva.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP