(10.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Agentura Evropské unie pro základní práva byla zřízena nařízením Rady ES č. 168 z roku 2007 a náplň její činnosti až dosud vymezuje rozhodnutí Rady č. 203 z roku 2008, kterým se stanoví pro tuto agenturu víceletý rámec na období 2007-2012 a které je ve vztahu ke zřizovacímu nařízení prováděcím předpisem. Tento prováděcí předpis musí být od příštího roku nahrazen, a proto Komise předložila koncem minulého roku návrh rozhodnutí Rady, kterým se pro agenturu stanovuje nový víceletý rámec na období let 2013-2017. Návrh tohoto rozhodnutí je založen na čl. 352 Smlouvy o fungování EU, tzv. doložce flexibility.

Jelikož se nejedná o opatření nezbytné pro fungování vnitřního trhu, je v souladu s jednacími řády Poslanecké sněmovny a Senátu vyžadován k vyslovení souhlasu zástupcem České republiky s tímto návrhem v Radě předchozí souhlas obou komor Parlamentu. Vláda nepředložila Parlamentu svou žádost o vyslovení předchozího souhlasu ihned, ale učinila tak až nyní, v závěrečné fázi projednávání návrhu v rámci Rady, kdy je již mezi členskými státy dosaženo shody na textu návrhu. To proto, že případný předchozí souhlas Parlamentu s původním návrhem, od kterého se ten výsledný celkem podstatně odlišuje, by nebylo možné použít.

Návrh rozhodnutí byl po dojednání textu v rámci Rady postoupen Evropskému parlamentu, který se k němu bude vyjadřovat formou souhlasu, avšak nemůže již do textu nijak zasahovat. Teprve po obdržení stanoviska Evropského parlamentu, což očekáváme na podzim, přijde na řadu finální schvalování návrhu v Radě.

Nyní již k samotnému obsahu návrhu rozhodnutí Rady. V porovnání se současným víceletým rámcem došlo při výběru tematických oblastí k určitým změnám. V novém víceletém rámci již napříště nemá být zastoupeno téma účasti občanů Unie na jejím demokratickém fungování a soubor akcentovaných oblastí byl naopak rozšířen o otázky integrace Romů a v původním návrhu Komise též o oblasti policejní a justiční spolupráce. Právě zahrnutí oblastí policejní a justiční spolupráce v trestních věcech do návrhu víceletého rámce bylo pro Českou republiku těžko akceptovatelné, a to především z právních, ale zčásti i věcných důvodů.

Při jednáních o tomto návrhu v rámci pracovních orgánů Rady jsme na jednu stranu vždy zdůrazňovali, že Česká republika vysoce oceňuje činnost i výsledky Agentury pro základní práva, jež prostřednictvím svých odborných aktivit významným způsobem přispívá k monitoringu a zlepšování kvality ochrany lidských práv v Evropské unii, zároveň jsme ale důsledně hájili naši pozici v otázce zahrnutí policejní a justiční spolupráce v trestních věcech a nakonec jsme, s podporou několika dalších členských států, byli úspěšní, neboť se nám podařilo dosáhnout vypuštění těchto sporných oblastí. V návrhu zůstala pouze justiční spolupráce v civilních věcech, což již z hlediska pozice ČR nepovažujeme za problematické.

V souvislosti s vypuštěním policejní a justiční spolupráce v trestních věcech se současně navrhuje přijmout doprovodné prohlášení Rady o tom, že se Rada bude zahrnutím těchto oblastí v budoucnu zabývat, pokud Komise předloží příslušný návrh změny zřizovacího nařízení agentury. Jednalo by se již o právně čisté řešení, přitom prohlášení nás nezavazuje k podpoře takového návrhu, takže z hlediska zastávané pozice České republiky je pro nás akceptovatelné.

Mohu tedy shrnout, že s dojednaným textem návrhu rozhodnutí může být Česká republika spokojena a měla by jej v této podobě v Radě podpořit. Proto nyní vláda žádá obě komory Parlamentu České republiky, aby s tímto návrhem vyslovily svůj předchozí souhlas.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji předsedovi vlády. Tento návrh jsem přikázala svým rozhodnutím číslo 35 ze dne 25. června 2012 k projednání výboru pro evropské záležitosti. Stanovila jsem mu lhůtu do 11. července roku 2012 do 10 hodin. Návrh výbor projednal a přijal usnesení, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 726-E/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Jan Bauer. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Milé dámy a pánové, ještě než si dovolím vás seznámit s usnesením výboru pro evropské záležitosti, tak mi dovolte pouze jenom jednu doplňující poznámku. Ono to tady zaznělo už z úst pana premiéra. Česká republika dlouhodobě nemá žádný principiální problém s činností Agentury Evropské unie pro základní práva jak na minulé, tak na současné období. Na druhou stranu i prostřednictvím usnesení našeho výboru z února letošního roku jsme dlouhodobě projevovali nesouhlas s tím, aby činnosti této agentury na následující období byly zahrnuty nebo rozšířeny i o oblast policejní spolupráce a justiční spolupráce v trestních věcech. (Chraptí a odkašlává si.) Patřili jsme mezi ty přední členské státy, které projevovaly svoji výhradu. Jsem velice rád, že v několika pracovních skupinách v rámci Rady nakonec nejenom na žádost České republiky, ale i několika dalších evropských států došlo k úpravě s tím, že toto konečné znění je vyhovující nejenom pro nás, ale i pro ostatní státy. Tolik jenom doplňující informace.

Na středečním ranním jednání výboru pro evropské záležitosti bylo přijato následující usnesení. - Děkuji za vodu. (Kolega přinesl poslanci k pultíku sklenici vody.)

Výbor pro evropské záležitosti doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout toto usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje předchozí souhlas s návrhem rozhodnutí Rady, kterým se stanovuje víceletý rámec pro Agenturu Evropské unie pro základní práva na období 2013-2017." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám rozpravu k tomuto bodu a nemám do ní zatím žádnou přihlášku. Proto se ptám, zda se někdo chce přihlásit. Ale není tomu tak, proto rozpravu končím. Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení. Pan zpravodaj nás s ním seznámil a já přivolávám naše kolegy, tak aby toto hlasování mohlo řádně proběhnout. Návrh usnesení, podotýkám, máme všichni k dispozici v písemné podobě.

 

Pro příchozí tedy dodám, že budeme hlasovat o návrhu usnesení, kterým Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje předchozí souhlas s návrhem rozhodnutí Rady, kterým se stanovuje víceletý rámec pro Agenturu Evropské unie pro základní práva na období 2013-2017.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování, které ponese pořadové číslo 57. Zahajuji toto hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s navrženým usnesením. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 57, přítomno 166, pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat, usnesení tedy bylo schváleno a tím jsme se vypořádali s bodem 15.

 

Děkuji panu předsedovi vlády, děkuji též panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

22.
Vládní návrh zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů
v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 695/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Miroslav Kalousek. Zpravodajem rozpočtového výboru je pan poslanec Pavel Suchánek. Obdrželi jste sněmovní tisk 695/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Nejprve otvírám rozpravu ve třetím čtení. Pan ministr Kalousek se do ní hlásí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, děkuji rozpočtového výboru za projednání, děkuji za rozpravu ve druhém čtení. Pravděpodobně vás nepřekvapí, že nebudu moci doporučit ani jeden z pozměňujících návrhů, které zazněly. Kromě rozpočtového výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Další v rozpravě pan ministr Jaromír Drábek. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v průběhu druhého čtení jsem byl panem poslancem Sklenákem vyzván, abych odůvodnil tu část této předlohy, která se týká resortu práce a sociálních věcí. Já jsem měl za to, že v důvodové zprávě je opatření, které se týká příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení velmi pečlivě odůvodněno. Nicméně samozřejmě, pokud je tady takový požadavek, tak vás zdržím pár minut vysvětlením této pasáže, tedy jednoho z těch tuším 21 bodů, které jsou součástí předlohy. Těm, které to tak úplně nezajímá, těm se omlouvám, nicméně považuji za důležité vyhovět požadavku, abych se tomu věnoval speciálně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP