(17.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, o těchto rezignacích budeme hlasovat a rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 231. Toto hlasování jsem zahájila. Kdo souhlasí s těmito rezignacemi? Kdo je proti?

V hlasování číslo 231 přítomno 153, pro 133, proti nikdo. Rezignace tedy Sněmovna přijala.

 

Poslanec Petr Tluchoř: A nyní bychom jedním hlasováním en bloc rozhodli o volbě poslankyně Kateřiny Klasnové do organizačního výboru, poslance Jana Kubaty do hospodářského výboru, poslance Zbyňka Stanjury do volebního výboru a poslance Jana Pajera do výboru pro obranu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, tedy hlasujeme o tomto zvolení. Zahajuji hlasování číslo 232. Kdo souhlasí s těmito návrhy? Kdo je proti?

V hlasování číslo 232 přítomno 153, pro 132, proti 1. Tyto návrhy tedy Poslanecká Sněmovna přijala a schválila.

 

Tím jsme se tedy vypořádali s bodem číslo 91. Můžeme jej ukončit.

 

Budeme se věnovat bodu číslo 92. Je to

 

92.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování
do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Slovo opět dostává předseda volební komise Petr Tluchoř. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Volební komise obdržela dne 5. června 2012 od poslaneckého klubu KSČM návrh kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu pana Vladimíra Koníčka. Dne 20. února 2012 skončil ve své funkci prezident NKÚ pan František Dohnal. Návrh Poslanecké sněmovny, který dnes možná vytvoříme, bude následně předložen prezidentu republiky, který podle Ústavy jmenuje prezidenta NKÚ. Složením slibu do rukou prezidenta republiky se prezident Nejvyššího kontrolního úřadu ujímá své funkce na devět let.

Nyní bych rád Poslaneckou sněmovnu seznámil s návrhem volební komise na způsob hlasování. Toto hlasování je poněkud atypické, nejedná se o klasickou volbu, ale návrh Poslanecké sněmovny, kterým tato předkládá své kandidáta ke jmenování prezidentu republiky. Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje tajné hlasování.

Nyní bych poprosil, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženému kandidátovi i ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Pan ministr financí Miroslav Kalousek se hlásí do rozpravy, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dobrý večer. Já jsem hluboce přesvědčen, že o panu poslanci Koníčkovi můžeme hlasovat veřejně, a navrhuji tento způsob hlasování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan předseda nám posléze řekne, co můžeme, nebo nemůžeme, ale já se ještě teď v rozpravě zeptám, zda se někdo do ní hlásí. Nehlásí-li se nikdo, rozpravu končím a pan předseda volební komise má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jak už jsem říkal, zákon způsob volby nestanoví, nicméně dosud se postupovalo vždy tajným hlasováním a volební komise navrhuje hlasování tajné. Chci připomenout, že se jedná o jednokolové hlasování, nikoliv o dvoukolové, protože to je pouze návrh, není to volba.

Čili já setrvávám na návrhu, který učinila volební komise, ale je to věcí rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Je potřeba, aby se většina Poslanecké sněmovny vyjádřila pro tajnost volby většinou Poslanecké sněmovny. Čili navrhuji prosím hlasování o tajném způsobu hlasování, a bude-li přijat, pak bude tajné. Nebude-li přijat, automaticky dochází k návrhu, který přednesl pan ministr financí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, takže nyní rozhodneme o ... Je nějaký problém, pane ministře? (Ministr Kalousek mimo mikrofon.) Nyní rozhodneme o tom, zda si Sněmovna přeje v této věci hlasovat tajně. Zahajuji hlasování... Ještě je tu žádost o odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Zda si tedy Sněmovna přeje hlasovat v této věci tajně - tak bude znít otázka, o níž rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 233. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na tajnou volbu. Kdo je pro? Proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 233 přítomno 138, pro 97, proti 27. Tajnou volbu Poslanecká sněmovna schválila, rozhodla o ní.

 

Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně. Ještě než ukončíme tento bod, rád bych ještě jednou zdůraznil, že to hlasování bude tajné jednokolové. Tedy neuspěje-li kandidát v prvním kole, další se konat nebude.

Nyní prosím, abyste tento bod přerušila a postoupili jsme k dalšímu bodu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přerušuji tento bod, tedy bod číslo 92, a zahajuji projednávání bodu 93. Je to

 

93.
Návrh na volbu členů Rady České televize

Slovo má předseda volební komise Petr Tluchoř. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně. K dnešnímu dni jsou stále neobsazena dvě místa členů této rady. To znamená, že dnes se jedná o volbu dvou členů Rady České televize. Volební výbor v souladu s § 46a zákona o jednacím řádu provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být voleni, a přijal usnesení 95, které vám bylo doručeno, obsahující kandidátku pro volbu dvou členů Rady České televize. Já vám ještě zrekapituluji.

Návrh, tedy kandidátka, zní takto: Jan Brandejs, Richard Kořán, Oldřich Kužílek, Milena Macková, Daniel Novák a Petr Žantovský. Z nich budeme vybírat v tajné volbě dva kandidáty.

Ani zde zákon nestanoví způsob volby a volební komise navrhuje tajné hlasování. Tedy prosím, abychom nechali otevřít rozpravu k navrženému způsobu volby i ke kandidátům a následně hlasovali o tajné volbě.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím.

 

Budeme hlasovat o tom, zda proběhne volba tajná.

Zahajuji hlasování číslo 234. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem volební komise. Kdo je proti?

V hlasování číslo 234 přítomno 137, pro 130, proti 2. Volbu jsme schválili.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní myslím, že tento bod můžeme přerušit a dostat se k bodu...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, přerušuji tedy bod 93. Budeme se věnovat bodu 94, což je

 

94.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu

Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. K dnešnímu dni jsou i zde dvě neobsazená místa. Zde volební výbor v souladu s § 46a zákona o jednacím řádu provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni.

Usnesení číslo 4 obsahuje kandidátku, kterou vám nyní přečtu: Petr Burda, Jaroslav Kravka, Michal Lukeš, Petr Matoulek, Jaroslav Růžička a Petr Šafařík. Z nich bychom měli volit dva v tajné volbě, bude-li odsouhlasena tajná volba.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Budeme tedy hlasovat o způsobu volby.

Zahajuji hlasování číslo 235. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby proběhla tajná volba. Kdo je proti?

V hlasování číslo 235 přítomno 136, pro 128, proti 1. Rozhodli jsme o způsobu volby.

 

Tím přerušuji bod 94 a zahajuji projednávání bodu 95, tedy

 

95.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

Předseda volební komise Petr Tluchoř má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: K dnešnímu dni jsou zde neobsazena čtyři místa členů této rady, to znamená, že dnes se jedná o volbu čtyř členů Rady České tiskové kanceláře.

Volební komise obdržela dne 5. června od poslaneckých klubů tyto návrhy: Hynek Chudárek od poslaneckého klubu Věcí veřejných, Miroslava Moučková od poslaneckého klubu KSČM, Hana Hikelová od poslaneckého klubu ODS, Marcela Mertinová od poslaneckého klubu ČSSD a Jan Wintr od poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Pokud jde o způsob volby, zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

Nyní bych vás poprosil o otevření rozpravy a o hlasování o návrhu k tajné volbě.***




Přihlásit/registrovat se do ISP