(11.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jsme u bodu 59, zahajuji projednávání tohoto bodu. Je to

 

59.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních
pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 524/ - třetí čtení

Prosím ke stolku zpravodajů pana ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Je tam též přítomen zpravodaj hospodářského výboru poslanec Jan Čechlovský. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 524/2.

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Pan poslanec Šincl se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předně se omlouvám za svoji zdravotní indispozici. I přesto mi dovolte ještě před závěrečným třetím čtením říci několik slov.

Naposledy jsem k tomuto tématu vystoupil v rámci takzvaného druhého čtení. Naivně jsem si myslel, že vás toto téma bude zajímat. Bohužel podle mého pozorování velká část z vás četla denní tisk a další surfovala po internetu nebo přemýšlela, jestli vysloví vládě důvěru, či nedůvěru. Byla to hlavně moje chyba, nebyl jsem dost důrazný. Pokusím se to nyní napravit.

V rámci druhého čtení v novele zákona o investičních pobídkách jsem předložil celkem pět pozměňujících návrhů. Při tvorbě těchto návrhů jsem se snažil vycházet ze skutečných potřeb regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti, to vše opřené o reálná fakta, a možná že se budete divit, o mé dlouholeté osobní zkušenosti z mé předchozí funkce, kde jsem spolu s dalšími kolegy zakládal průmyslovou zónu Nové Pole a osobně jsem se zúčastnil mnoha desítek jednání s českými i zahraničními investory.

Mohu vás ujistit, že tyto mé návrhy, jak často říká kolega Marek Benda, nejsou dobré úmysly, kterými je dlážděna cesta do pekel. Nejsou také nějakým mým plezírem. Jsou pečlivě prokonzultovány s lidmi z postižených krajů, kteří se touto tematikou zabývají, s lidmi z CzechInvestu či Hospodářské komory. Se vší skromností a úctou k členům hospodářského výboru se domnívám, že tyto pozměňující návrhy řeší daný problém lépe než návrh hospodářského výboru.

Investiční pobídky nejsou samospasitelné, ale pro sociálně slabé oblasti jsou velmi efektivním nástrojem, zvlášť v kontextu s faktem, že investiční pobídky má řada našich okolních sousedů a dalších zemí. Jde podle mého názoru o věc nepolitickou a sloužící, jak už jsem řekl, regionům s vysokou mírou nezaměstnanosti. Proto jsem se snažil mezi druhým a třetím čtením pro tyto návrhy získat podporu z řad především koaličních poslanců. Snažil jsem se je přesvědčit, aby v závěrečném hlasování více mysleli na tyto postižené regiony a ne na ustanovení koaliční smlouvy, které jim zapovídá hlasování pro jakýkoliv pozměňující návrh z pera opozičního poslance, i kdyby byl sebelepší.

Jediným mým motivem je pomoci postiženým regionům s nejvyšší nezaměstnaností. Jedním z nich je i Moravskoslezský kraj. Zde je v současné době bez práce 74 747 lidí a počet volných míst klesá už pátý měsíc v řadě. Toto číslo si lze představit jako druhé největší město v kraji, jako je celý Havířov. V Ostravě nyní hledá práci přes 20 tisíc lidí a na Karvinsku přes 19 tisíc lidí. Nepoměr mezi nabídkou a poptávkou po pracovních místech je obrovský. Například na Bruntálsku se nyní o jedno pracovní místo uchází čtyřicet lidí. Takových okresů se v České republice jistě najde celá řada.

Nyní to zkusím trochu z osobní roviny, abych vás přesvědčil. Jsem z velice zkoušeného okresu Karviná, konkrétně z Karviné, z města, kde sídlí univerzita, kde jsou velice kvalitní, pěkné darkovské lázně, kde je nádherný park atd. Bohužel i přes veškerou snahu místních představitelů je takzvaný mediální obraz tohoto města poněkud jiný, protože je zde současně i zvýšená takzvaná pouliční kriminalita, problémy na úřadech práce s vyplácením dávek, špatné ovzduší atd. atd. Toto jsou ovšem jen důsledky. Hlavní příčinou podle mého názoru je to, že zde prostě chybějí pracovní místa, a tedy zde roste sociální napětí. To je hlavní důvod, proč se z těchto pěkných měst, jako je Karviná či Havířov, ročně odstěhuje více než tisíc lidí z každého. To je například více než obyvatel Suché Lozi. Z velké většiny jde o mladé vzdělané lidi, kteří zde prostě nemohou najít své uplatnění. Toto je jen příklad, takových měst by se dalo najít plno například i v Ústeckém kraji. Nechci se dožít toho, že postupně díky tomuto exodu zůstanou v těchto městech jen důchodci a takzvaní nepřizpůsobiví občané. Chci, aby děti žijící v těchto městech a okolí měly naději, že v tomto regionu seženou v dospělosti práci a nebudou se muset odstěhovat a opouštět své rodiče. Proto je potřeba těmto regionům pomoci.

Šancí pro změnu jsou právě investiční pobídky. Zanedlouho mnoho z vás před krajskými volbami a potom před poslaneckými volbami budete zase na náměstích i v těchto postižených regionech vykřikovat do mikrofonu své předvolební sliby, jistě i o tom, jak těmto místům pomůžete snížit nezaměstnanost. Vážení poslanci a poslankyně, dnes máte možnost toto dokázat. Je to úplně jednoduché. Kdo chce těmto lidem pomoci a myslí to opravdu vážně, bude hlasovat pro - pro přijetí návrhu. Kdo jen na náměstí před volbami pokrytecky tlachá a slibuje a jde mu jen o své zvolení, ten bude hlasovat opačně. Věřím, že těch prvních je v tomto sále více.

Z uvedených důvodů vás žádám o podporu mých předložených pozměňujících návrhů a současně prosím o jejich oddělené hlasování. Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl pan poslanec Šincl. Žádnou další přihlášku do rozpravy ve třetím čtení nemám, proto tuto rozpravu končím.

Požádám pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhem procedury a postupně se ujal představování jednotlivých návrhů a dával k nim spolu s panem ministrem stanoviska. Nejprve tedy procedura.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Vážená paní předsedkyně, vládo, ctěná Sněmovno, děkuji za slovo. Než navrhnu proceduru, jenom telegraficky shrnu, že máme před sebou několikero pozměňovacích návrhů k tomuto zákonu, přičemž tam je blok pozměňujících návrhů v usnesení hospodářského výboru. Potom ve druhém čtení bylo předloženo pět pozměňovacích návrhů pana kolegy Šincla a dva pozměňovací návrhy pana kolegy Velebného.

Můj návrh procedury je následující. Nejdříve bychom hlasovali v bloku o pozměňovacích návrzích A1 až A22, což je usnesení hospodářského výboru. Pokud by toto neprošlo, budeme hlasovat vesele dál. Pokud ale A1 až A22 projde, pak se B2 až B5 pana kolegy Šincla stává nehlasovatelný a hlasovali bychom z jeho návrhů pouze B1, a to jenom jeho první část, kterou potom řeknu. Následně bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích C1 a C2 dohromady. To je můj návrh procedury.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se, zda je námitka proti této proceduře. Není.

 

Zahajuji hlasování číslo 122. Táži se, kdo souhlasí s tímto postupem. Kdo je proti proceduře?

Hlasování číslo 122. Přítomno 182, pro 152, proti 2. Proceduru jsme schválili.

 

Prosím pana zpravodaje, aby nám uvedl první návrh, o němž budeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Čechlovský: První návrh, o kterém budeme hlasovat, bude hlasování o usnesení hospodářského výboru, tedy pozměňující návrhy A1 až A22. Stanovisko zpravodaje je souhlas. (Ministr: Souhlas.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 123. Ptám se, kdo je pro přijetí těchto pozměňovacích návrhů. Kdo je proti?

Hlasování číslo 123. Přítomno 182, pro 104, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Budeme pokračovat. Paní poslankyně Lesenská se hlásí? (Ne.) Můžeme pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP