(10.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je někdo, kdo se chce dále přihlásit k této interpelaci? Ještě pan ministr Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já přece jenom musím zareagovat na to, že tato vláda odpírá péči o potřebné a odpírá péči lidem s roztroušenou sklerózou. Není to pravdou. Tato vláda přijala finanční politiku ve zdravotnictví, která nekopíruje minulých deset let, kdy do zdravotnictví nateklo 100 % peněz navíc, a přesto problémy, o kterých hovoříte a o kterých jste se zmínili, že tady byly již v minulosti, tak přesto ten nárůst o 100 % nebyl využit k tomu, aby se tyto problémy vyřešily.

Já nechci říct, že kdokoliv dnes a kdokoliv po této vládě vyřeší zdravotnictví. Ve všech zemích je to zdrojem velkých problémů a neustálého dolaďování za běhu. A to dolaďování samozřejmě vychází z poznatků, které jsou tady prezentovány, které ukazují jisté nesrovnalosti, které se musí za běhu řešit. Ale tato vláda je připravena je řešit. A to, že peněz je méně, je dáno tím, že žijeme v této zemi, v této době, která nám způsobila hospodářskou krizi na celém světě. A to kterým způsobem chce vláda jít jako celek pro celou zemi i v této době, ve které chceme jít tímto způsobem ve zdravotnictví, je prostě zvyšování efektivity, bez kterého se neobejdeme, ne jenom pouhé přilévání peněz. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Paní poslankyně Kateřina Konečná s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já už jenom technicky. Pane ministře, možná dobrá rada, kde vzít peníze. Kdybyste zvýšili platbu za státní pojištěnce a neměnili si jedno okno na Ministerstvu zdravotnictví za půl milionu, což je mezi námi léčba dvou pacientek s roztroušenou sklerózou na rok, tak by to celému systému určitě pomohlo daleko víc. Takže neměňte okna, neinvestujte do blbostí a opravdu se začněte zaměřovat na léčbu pacientů, kteří to potřebují! (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Nehlásí se nikdo. Zeptám se paní poslankyně Gabriely Hubáčkové, zda má nějaký návrh usnesení.

 

Poslankyně Gabriela Hubáčková: Chci jenom upřesnit, že pět lidí stojí ročně léčba jeden milion korun.

Chtěla bych požádat Sněmovnu o vyslovení nesouhlasu s odpovědí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přivolám naše kolegy, protože o tomto návrhu usnesení budeme muset hlasovat. Ještě žádost o odhlášení. Já vás odhlašuji. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který navrhla paní poslankyně Gabriela Hubáčková. Návrh zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí ministra zdravotnictví Leoše Hegera na interpelaci poslankyně Gabriely Hubáčkové ve věci úhrady centrové léčby."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 60. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 60 přítomno 102, pro 49, proti 52. Návrh přijat nebyl.

 

Tím jsme se vyrovnali s touto interpelací. Následovat bude projednávání odpovědi na interpelaci poslankyně Hany Orgoníkové, kdy ministr zdravotnictví Leoš Heger odpovídal ve věci iktového centra v Oblastní nemocnici Náchod. Interpelace se spolu s odpovědí a novou odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 627.

Otevírám rozpravu. Paní poslankyně Hana Orgoníková má slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní předsedkyně.

Vážený pane ministře, v listopadu loňského roku jsem vás interpelovala ve věci zřízení iktového centra v Oblastní nemocnici Náchod, které by mělo fungovat pro více než 200 tisíc obyvatel spádové oblasti Náchodska, části Rychnovska a Trutnovska. Byla jsem informována, že jste zřízení tohoto centra již před řadou měsíců osobně přislíbil, zvláště když je Oblastní nemocnice Náchod na zřízení iktového centra plně připravena jak po stránce potřebného vybavení, tak po stránce personální. Bohužel stále chybí potřebný souhlas Ministerstva zdravotnictví. Druhé kolo výzvy pro zařazení do sítě komplexních cerebrovaskulárních center a iktových center České republiky bylo vypsáno v červenci loňského roku. V předchozím prvním kole byla v rámci této výzvy vybrána Oblastní nemocnice Trutnov, která tehdy nesplňovala všechny podmínky a kritéria kladená na takováto zdravotnická zařízení. Nebudu vypočítávat dosud přetrvávající nedostatky v trutnovské nemocnici, ale vím o nich. Přitom Oblastní nemocnice Trutnov získala na zjednání nápravy pro splnění požadovaných kritérií značné finanční prostředky. Oblastní nemocnici Náchod žádné finanční prostředky na splnění požadavků pro zařazení do sítě iktových center přiděleny nebyly, přesto však již od roku 2010 dané požadavky zcela splňuje.

S panem hejtmanem jsme o této záležitosti hovořili, tedy poslanci a senátoři za Královéhradecký kraj, a on nám sdělil, že jste mu přislíbil, že iktové centrum bude jak v Trutnově, tak v Náchodě, a hovořil jste o konkrétním termínu. Čekala jsem tedy s nesouhlasem s odpovědí na interpelaci, ale slibovaný termín už vypršel, proto jsem vydala nesouhlas s vaší odpovědí.

Dovolte mi nyní, abych se vás zeptala na základě zde již uvedeného, kdy bude Oblastní nemocnice Náchod zařazena v rámci druhého kola výzvy do sítě specializovaných zdravotnických zařízení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl úvod do projednávání této odpovědi od paní poslankyně Hany Orgoníkové. Nyní se slova ujme ministr zdravotnictví Leoš Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážená paní poslankyně, dámy a pánové, centralizace péče tady byla už dneska diskutována. Já bych z pohledu vzniku jednotlivých středisek řekl, že vedení tohoto ministerstva podědilo situaci, která na jedné straně vyžaduje velkou pochvalu, protože vznik center v posledních letech, zmíním-li centra onkologická, traumatologická, kardiologická, se velmi osvědčil a přispěl k tomu, že se naše péče stala mnohem ekvitnější, mnohem přístupnější pacientům z různých oblastí země, nejenom z velkých měst, ale také z oblastí, které jsou podstatně vzdálené od těchto center, tak je umožněno, aby každý, kdo na péči má nárok z hlediska medicínského, diagnostického a současného poznání, ji dostával.***




Přihlásit/registrovat se do ISP