(13.00 hodin)
(pokračuje Polčák)

Přečin je samozřejmě nižší forma trestního odsouzení. Já si myslím, že v případě toho odsouzeného možnost jeho nápravy umí lépe posoudit ředitel věznice, který ovšem pořád pouze dává příslušný návrh soudu. A soud na základě dispozice, která je zde uvedena v návrhu zákona, si sám může říci, zda podle podkladů, které má, odsouzený vede, či nevede podle něho řádný život. Ředitel to musí doložit. Umím si představit, že bychom tuto část věty ještě dále rozšířili o nějaké další hledisko, které by zde mohlo být uvedeno, ale to je asi pro debatu do ústavněprávního výboru.

Tudíž já jsem si vědom toho, že debata, jak ji nastínili pan zpravodaj i paní kolegyně Nedvědová, nemůže být jednosměrná. Je jasné, že musíme reagovat na výtky, které zde padly. Na druhou stranu si myslím, že řada z nich je neopodstatněná, a chtěl bych o tom své kolegy na půdě ústavněprávního výboru přesvědčit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Jsme tedy ještě v obecné rozpravě. Přihlášku nemám žádnou. Nikdo se nehlásí, končím tedy obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhy na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázání výboru ústavněprávnímu. Má někdo prosím jiný návrh na přikázání? Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 48 a ptám se, kdo souhlasí s tím, abychom přikázali tento návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 48, přítomno 162, pro 135, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu.

 

Tím končí prvé čtení sněmovního tisku 584. Končím projednávání bodu 28. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji.

 

Připomínám teď pouze, že za pět minut se sejde organizační výbor a pokračovat ve svém jednání budeme ve 14.30 hodin, a to pevně zařazeným bodem číslo 2, což je ochrana veřejného zdraví, vráceným Senátem. O půl třetí pokračování.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 13.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP