Začátek schůze Poslanecké sněmovny
3. listopadu 2011 v 11.07 hodin
Přítomno: 182 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, zahajuji 28. schůzi Poslanecké sněmovny. Vítám vás na ní. Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 51 poslanců. Pozvánka byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů dne 27. října 2011.

Nejprve žádám všechny, aby se zaregistrovali svými kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno, na předchozí, tedy 27. schůzi.

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili pana poslance Jiřího Dolejše a pana poslance Davida Kádnera. Má prosím někdo jiný návrh na ověřovatele schůze? Nemá.

 

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby našimi ověřovateli byl pan poslanec Jiří Dolejš a David Kádner. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1. Přítomno 89, pro 72, proti 1. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 28. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Jiřího Dolejše a pana poslance Davida Kádnera.

 

Potvrzuji také, že omluvy na dnešní jednání jsou shodné s omluvami sdělenými na 27. schůzi.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 28. schůze. Návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

O slovo se hlásí pan poslanec Jeroným Tejc, který bude vystupovat jménem klubu ČSSD. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dovolte mi, abych se nyní věnoval obhájení pořadu této schůze, kterou jsme navrhli a jejímž hlavním tématem by měla být snaha o vyjasnění toho, jak bude financován Hasičský záchranný sbor v roce příštím a v letech dalších, především v letech 2012 až 2014. Protože deficity rozpočtu, které se plánují pro Hasičský záchranný sbor právě v těchto příštích třech letech, podle mého názoru, ale i podle názoru těch, kteří připodepsali snahu o zařazení tohoto bodu na schůzi, podle našeho názoru mohou a velmi pravděpodobně budou mít vliv na bezpečnost občanů České republiky. I to je důvod, proč si myslíme, že by to mělo být projednáváno jako zvláštní bod, který by mohl být přijímán zleva napravo a naopak, tak abychom mohli vést diskusi s panem ministrem vnitra, financí a s panem premiérem a s dalšími v tomto sále o tom, jaká rizika to může přinést.

Chtěl bych upozornit na to, že v roce 1980 zasahovali hasiči u 3639 požárů, zatímco v loňském roce bylo požárů již 17 937. To je ohromný nárůst a logicky důvody pro nárůst jsou spojené. Jednak to, že se výrazně staví, rozvíjí se Česká republika, ale také že po roce 1989 už není kladen takový důraz na stavební prevenci, na kontroly a na výchovu mládeže, protože po roce 1990 se mimo jiné snížil počet inspektorů téměř na polovinu. A bohužel, to, co je ještě horší, je onen výhled, protože se promítne právě i do snížení počtu inspektorů v dalších letech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP