(22.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Jsou zde dvě faktické poznámky - v pořadí páni poslanci Pavel Bém a Jiří Krátký. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bém: Krásný večer vážená paní předsedající, dámy a pánové. Paní předsedající dovolte, abych vašim prostřednictvím poděkoval panu poslanci Krátkému. On mi totiž otevřel oči před chviličkou. Já jsem do této chvíle, je více než půl jedenácté, sobota večer, my tady trávíme čas v Poslanecké sněmovně poměrně velmi povrchní, nesmyslnou, často absurdní, až se mi zdráhá říci nebo použít termín diskusí nebo debatou na téma vládní reformní návrhy zákonů, které mohou posunout českou ekonomiku do konkurenceschopnější podoby v dnešním poměrně komplikovaném globálním a krizí prodchnutém světě. A pan poslanec Krátký mi otevřel oči. On totiž před chviličkou řekl větu - nezlobte se na mě, ale já neumím číst ty projevy, které mi někdo připravil. Já neumím číst ty intelektuální věty, já prostě a jednoduše mám jazyk, kterým jsme se naučil mluvit, a zjednodušeně řečeno, když jím mluvím, tak mně lidé rozumějí. Ale já to, co tady mám napsáno, to vlastně ani pořádně nemohu přečíst. A já jsem pochopil v kombinaci dvou projevů pana poslance Krátkého, kde v prvním pan poslanec zmínil, abychom všichni pocítili to břímě. A my tady prostě pátý den pociťujeme úplně nekonečné břímě, které poměrně velmi přesně a trefně nazval pan poslanec Marek Benda terorem. Já jsem si myslel, že ten teror je obrácen proti představitelům a poslancům vládní koalice. Že jeho smyslem je nějakým způsobem nás dehonestovat, nějakým způsobem nás ničit, nějakým způsobem nás trápit, nějakým způsobem dehonestovat, to co dneska reprezentuje vládní koalice -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, čas.

 

Poslanec Pavel Bém: Paní předsedající, dovolte už jenom poslední větu. Ale já jsem dneska pochopil, že i pan poslanec Krátký je obětí tohoto teroru, protože on od svého stranického sekretariátu dostal připravený projev (předsedající upozorňuje na čas), který mu prostě a jednoduše nesedí a který téměř nemůže přečíst.

Čili já za to děkuji, pane poslanče. Ano, je nás tady víc, kteří jsou součástí a obětí tohoto teroru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak, prosím, aby byl dodržován časový limit určený pro faktické poznámky. Nyní pan poslanec Jiří Krátký, poté pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče Krátký.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pane kolego Béme, prostřednictvím paní předsedající -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Prosím o klid v sále.

 

Poslanec Jiří Krátký: Vy jste učeň svého premiéra. Já když jsem tady před časem řekl ta dvě pověstná nebo slavná slova, tak jsem se dozvěděl, že jsem nefachčenko a já nevím co všechno, který neví, že se dělá v noci, a já - prostě já to nebudu komentovat dál. Prostě noviny se toho chytly, stálo mě to pět tisíc korun, které jsem rád zaplatil panu Kalouskovi.

Prosím vás pěkně, vy jste úplně na této stejné úrovni předvedl (zesiluje hlas), co předvedl demagog pan premiér. Já jsem mu dal jako premiérovi pětku! Jako demagog dostal ode mě jedničku! Využil příležitosti na sto procent kterou jsem mu nabídl. A vy jste využil taky!

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, oslovujte, prosím, každého z kolegů mým prostřednictvím.

 

Poslanec Jiří Krátký: Ano, vaším prostřednictvím panu Bémovi chci říct, že tento materiál a mnoho dalších jsem si připravil o té filozofii, jak dál. Protože já nemám problémy s kapitalismem, já mám problém s gaunerama. Kapitalismus mně nevadí. Já jsem člověk, který ho bytostně podporuje, vycházím z rodiny, která byla v tomto, ale nemůžu se smířit s tím, s tou nejzákladnější filozofií. Chci-li se mít dobře, musím se postarat, abyste se měl dobře vy. Jestli chci na vás vydělat, tak musíte mít nějaké peníze a nemůžete být na dně. To je to, co vám prostě nedošlo pořád! Neříkám, jestli toskánskej nebo jinej klub. Prostě, pokud nedostanete po těch hlavách, abyste spadli na tu zem, tak prostě budete žvanit takové nesmysly jako premiér a to, co jste předvedl teďka vy!

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To byla faktická poznámka pana poslance Krátkého. Další faktickou má pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, tady probíhá, koukám, velmi zajímavá debata a vidím jako velký hřích, že lavice koaličních poslanců zejí prázdnotou. Takže neslyší ty perly, které tady říká pan poslanec Bém, ani ty dvojité perly, které mu odpovídá náš pan poslanec Krátký. A to myslím, že je hrubá chyba. Protože je vidět, že koaliční poslanci, přestože chtěli jednání v sobotu, v neděli, v noci, tak opět někde absentují, opět někde polehávají místo toho, aby sledovali rozpravu. Děkuji, že sem konečně doběhl i pan předseda klubu TOP 09 ze Suchej Lozi, takže - ne, z předsálí, ne ze Suchej Lozi, to je přece jenom trošku daleko. Takže to by nestihl.

Dámy a pánové, myslím si, že bychom mohli v té zajímavé debatě pokračovat právě na Štědrý den, to by bylo hezké, kdybychom to tady spolu mohli oslavit. Já se přiznám, že mně by to docela pomohlo, kdybychom se tady sešli. Člověk by se vyvázal ze spousty povinností, které jinak doma má, takže doufám, že mě podpoříte, tento návrh, a že je takových víc než já, že se bude chtít vyvázat ze svých povinností a že přerušíme jednání této schůze do, resp. bodu této schůze, který projednáváme, do 24. do 9 hodin ráno. Děkuji za pozornost.

Pan premiér se ptal, kterého čtyřiadvacátého. Tak pane premiére, prosince, tohoto roku.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: O procedurálním návrhu je nutné hlasovat neprodleně. Pokud není námitek, ještě nechám vystoupit pány předsedy klubů. Vidím, že počkají po hlasování, prosím, počkají. Prosím, abyste se zaregistrovali hlasovacími kartami, já jsem vás odhlásila. Prosím, abyste se usadili do svých lavic, soustředili se na úkol, který nás čeká. Není tak komplikovaný. Půjde pouze o hlasování o návrhu pana poslance Ratha. Už jsme byli odhlášeni, pane poslanče Rathe, už se stalo před několika málo sekundami.

 

Budeme hlasovat o přerušení této schůze do 24. prosince, předpokládám letošního roku.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Prosím o klid. Kdo je proti?

V hlasování číslo 301 z přihlášených 96 poslanců pro 17 (veselost v sále), proti 14. (Potlesk, pokřiky, bouchání do lavic na pravé straně sálu.) Návrh nebyl přijat.

 

S přednostním právem je přihlášen pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, budu jen velmi krátký. Ve svém závěrečném projevu ke stavebnímu spoření jsem si dovolil konstatovat, že procedurálně je zaznamenatelné, že pan poslanec David Rath potřeboval několik desítek pokusů na to, aby pochopil, že chodí-li do práce jen 15 jeho kolegů, je aritmeticky vyloučeno, i teoreticky, aby dosáhl úspěchu při podobném hlasování. Pane poslanče, dovolím si vám říct, že i 16 je málo. (Smích, potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Je zde několik faktických poznámek. Tak jak jsem je registrovala, bylo pořadí Stanjura, Bárta, Rath. Omlouvám se, že bez titulů a náležitostí. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl vzkázat panu poslanci Rathovi prostřednictvím paní předsedající, on to asi neví, on tady tak často nechodí, že slyšíme, i když nejsme v tomto sále, takže se nemusí obávat, že neslyšíme perly, které tady říkají jeho kolegové, jak řekl. A protože on se vždycky snaží o vtipné projevy, tak jsme je roztřídili ty vtipné projevy do dvou kategorií: vtipná poznámka pana poslance Ratha - směje se jenom Dolejš (hlasitý smích). A druhá kategorie - vtipná poznámka pana Ratha - ani Dolejš se nesměje. (Dlouhotrvající smích, potlesk.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP