(11.30 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Jsou to staré zátěže, u nás v oblasti Dolní Rožínky zhruba 15 mld., pak je to ve Stráži pod Ralskem 50 až 70 mld., když jsme za minulá desetiletí zaneřádili dno křídového moře, a kyseliny prosáknou až do Prahy. To nikdo neřeší, to nejsou ekologické dluhy, obsažené někde v tom balíčku, který se teď nazývá ekozakázka. To je navíc někde 100 mld. dluhu státu, čili je to veřejný dluh spojený s jadernou energetikou, který zatím odsouváme, neřešíme, ani nepojmenováváme. Měli bychom se zamyslet nad tím, kde - když ČEZ nemá peníze na dostavbu Temelína - vezme peníze na tyto staré zátěže.

Pokud řekneme, že jdeme od obnovitelných zdrojů směrem k jádru, tak stát, což jsme my, musí říci: dáváme garance za ČEZ a zavážeme veřejné rozpočty na desítky na stovky miliard korun těchto investic. Tato diskuse se ani nerozvinula, protože energetická koncepce není, nicméně bude se dělat až podle tohoto zákona, který tady teď leží před vámi.

Minulý čtvrtek jsme zde absolvovali seminář, který pořádaly společnosti pro obnovitelné zdroje. Měly tady pana Fella, který tam přednášel, je to poslanec Bundestagu, a přišla tam i celá delegace poslanců Bundestagu. Na tom semináři bylo více německých než českých poslanců, což je také velmi podivné. Chci říci, že z diskuse vyplynulo, a z diskusí, které jsme s těmito lidmi vedli ještě dále, že v Německu obnovitelné zdroje a jejich propagování, užívání, instalace, jsou čest, protože Němci se rozhodli, že půjdou touto cestou.

U nás politikou státu, a já bych chtěl vědět, čí politikou, jestli Poslanecké sněmovny, ČEZu, nebo úředníků MPO, se obnovitelné zdroje a jejich provozovatelé stali lovnou zvěří, ničemy, kteří těmito zdroji vysávají kapsy svých spoluobčanů. Kdo je zodpovědný za to, že v minulých letech Poslanecká sněmovna a vláda nereagovaly aspoň v rámci těch plus minus pěti procent, kterými mohla snižovat cenu? To se někomu hodilo.

V současné době jsme my nuceni tuto chybu napravovat způsobem, který není úplně čistý. Není čistý v tom - já jsem oslovil dvě ministerstva, jednak MPO, o tom budu mluvit později, jednak MMR, ale hlavně Ministerstvo financí, které již má pro účely případných arbitráží vytvořený tým. Ten dopis jsem dostal teprve včera, takže jsem ho nemohl prezentovat ve výborech, nicméně tým odborníků a právníků, kteří se připravují na arbitráže, připouští určitou retroaktivitu tohoto zákona v části likvidace odpadů fotovoltaických panelů a těchto dalších věcí. Přijde to ve třetím roce, kdy bude platit srážková daň, čili dojde opět k velké zátěži podnikatelů, kterým současně klesá výkonnost panelů, současně jim trvá srážková daň, úvěry a všechny věci spojené s tou investicí, a my jim zavedeme nikoliv po tříleté lhůtě, ale ten třetí rok povinnost platit do fondu recyklace panelů. Obavy jsou na místě.

Vážné připomínky byly ve výboru a musím říci, že se tím výbor zabýval skutečně důkladně, několikrát tento bod přerušil. Byl v časovém presu. Jsem strašně rád, že ministr Kocourek slíbil, že se pres trošku zvolní tím, že budeme teď mít zhruba tři týdny nebo měsíc do další schůze, kdy si ty věci vyříkáme, že se diskuse otevře. V pátek večer odešly z výboru životního prostředí pozměňovací návrhy na MPO a MPO je zapracovalo přes víkend a vypořádalo je do pondělního rána. To je sice úctyhodný výkon, nicméně diskuse tam žádná nebyla, protože na tom dělali někteří pracovníci skutečně v sobotu a v neděli, a v pondělí už nebyl čas, v úterý byl výbor. Byl přerušen a pokračoval ve středu. To je skutečně špatná práce.

To jsme napravili, výbor to doprojednal a teď nám byl čas dán. Před chvílí jsme si to odhlasovali.

K biomase. Biomasa splní úkol, masivně se od 8 % dostaneme na 13 % s pomocí biomasy, ale pomocí tunelů. Já jsem zde o tom už mluvil několikrát. Tunel spočívá v tom, že jsou uzavřeny smlouvy s Lesy České republiky bez výběrového řízení na odběr dřevní štěpky. Není vůbec připraveno cílené pěstování dřevní štěpky, nejsou k tomu vytvořeny podmínky, takže v podstatě zbývá jen směsně spalovat, byť v roce 2015 se směsné spalování zakáže. Nazveme to čisté spalování, kdy se na vstupu uhelné elektrárny s účinností 30 % dá drtič na jemné mletí, a je to čisté spalování. Ale prosím vás, účinnost je pouze 30%, takže z hlediska životního prostředí dojde k velice nepěknému splnění cíle s pomocí těchto vazeb.

To, co by mělo následovat a čím bychom se měli zabývat, je nezaměstnanost. Teď třeba v souvislosti se šluknovským problémem právě regionální energetika, cílené pěstování biomasy, sklizeň, vznik pracovních míst, nezávislost, která vznikne tím, že se regionální pracovníci budou věnovat celému procesu, od pěstebního až do koncovky spalování v regionálních kotelnách, to je potřeba podpořit. O tom teď budou diskuse, které by měly velice minimální částkou, kterou bychom na úkor elektřiny do těchto regionálních zdrojů mohli investovat, nezhorší nám celkové poměry, ale daleko lépe, zhruba s dvou- až trojnásobně lepší účinností splní tento cíl. To je věc, která je potřebná. Výbor pro životní prostředí by chtěl takto jednotně postupovat.

O tom přílepku tady mluvil kolega Šarapatka.

Co se v normě neřeší a nebyli jsme schopni, to je ten druhý dopis, který jsem poslal na Ministerstvo pro místní rozvoj, to jsou ochranná pásma, která jsou v zákoně bohužel anachronicky dána na 20 metrů, a všechny výrobny, byť jsou sebenepatrnější, mají ze zákona dvacetimetrové pásmo. To je třeba nějakým způsobem vyřešit.

Já už budu končit. Vítám tu dohodu a příslib, že se touto normou budeme ještě podrobněji zabývat. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Před koncem obecné rozpravy chtěl vystoupit ještě pan poslanec Milan Urban. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Milan Urban: Velice děkuji, paní předsedkyně. Já jsem ve své zpravodajské zprávě navrhoval, abychom na závěr obecné rozpravy hlasovali o tom, že komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru bude považován za základ dalšího projednávání v Poslanecké sněmovně, a tedy prosím, abychom o tom teď hlasovali.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře, děkuji. Já se ještě zeptám, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud ne, tak obecnou rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o návrhu poslance Milana Urbana o tom, že za základ dalšího projednávání bereme komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, k němuž se budou vztahovat též všechny pozměňovací návrhy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 124. Táži se, kdo je pro tento postup. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 124, přítomno 151, pro 117, proti 1. Tento návrh jsme přijali.

 

Mohu tedy zahájit podrobnou rozpravu. Pan poslanec Milan Urban se hlásí, poté pan kolega Bureš, paní poslankyně Konečná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP