(18.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu

 

83.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/1997 Sb.,
o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon)
a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 271/ - třetí čtení

Přítomen je ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, též zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Milan Urban. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 271/2.

Otevírám rozpravu. Prosím, kdo se do ní hlásí? Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Prosím zpravodaje o jeho slovo k proceduře.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, procedura bude jednoduchá jako u předchozího bodu. Budeme hlasovat pouze o dvou pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru číslo 91.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Němcová a potom o celku. Takže máme před sebou dvě hlasování. Není námitka? Nevidím žádnou takovou, takže k prvnímu návrhu prosím stanoviska. (Ministr: Souhlas. Zpravodaj: Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování číslo 255. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 255 přítomno 148, pro 122, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Návrh usnesení zní takto: Poslanecká sněmovna vyslovuje... (Námitky ze sálu.) Ne, pardon. Promiňte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Já se omlouvám, paní předsedkyně. Ještě bychom hlasovali o bodu "K čl. I bodu 7". To je druhý pozměňovací návrh obsažený v usnesení hospodářského výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, máte pravdu. Čili druhý návrh hospodářského výboru. Stanoviska prosím? (Ministr: Souhlas. Zpravodaj: Kladné.)

 

Zahajuji hlasování číslo 256. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 256, přítomno 149, pro 126, proti 2. Návrh byl přijat.

 

A teď už můžeme o celku? (Ano.) Teď už jsme v tom správném místě.

 

Čili návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 271, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování číslo 257. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 257, přítomno 149, pro 127, proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání bodu 83, sněmovního tisku 271.

 

Zahajuji projednávání bodu 84. Jde o

 

84.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 38/1994 Sb.,
o zahraničním obchodu s vojenským materiálem a o doplnění zákona
č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 317/ - třetí čtení

Pan ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek je přítomen, též pan zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Viktor Paggio. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 317/2.

Otevírám rozpravu. Prosím o vaše přihlášky do této rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Slovo má zpravodaj pan poslanec Viktor Paggio. Prosím.

 

Poslanec Viktor Paggio: Vážená paní předsedkyně, byly předneseny dva pozměňovací návrhy, které byly, jak již bylo řečeno, rozdány jako tisk 317/2. Je to pozměňovací návrh označený jako A výboru pro obranu a bezpečnost a pozměňovací návrh označený jako B pana poslance Klučky. Vzhledem k jejich technickému rázu navrhuji, aby byly hlasovány dohromady.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je námitka proti tomuto postupu? Není. Budeme tedy hlasovat nejprve o návrzích, které jsou uvedeny v tisku 317/2 pod písmenem A a B, a to jako o celku.

Zahajuji hlasování číslo 258. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 258 přítomno 149, pro 125, proti nikdo. Tyto návrhy byly přijaty.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem a o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 317, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování číslo 259. Kdo je pro přijetí zákona? Kdo je proti?

V hlasování číslo 259 přítomno 149, pro 126, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, panu zpravodaji. Tím jsme projednali bod 84, sněmovní tisk 317.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

85.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb.
o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 458/2000 Sb.,
o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích
a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 327/ - třetí čtení

Opět je zde dvojice ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, zpravodaj hospodářského výboru Milan Urban. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 327/2.

Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo do této rozpravy hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Po rozpravě chce ještě promluvit ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych se u této materie vyjádřil k pozměňovacím návrhům hospodářského výboru, které se týkají změny zákona o hospodaření energií.

Co se týká samotné změny zákona o hospodaření energií, tak s návrhy hospodářského výboru souhlasím, nicméně k pozměňovacím návrhům týkajícím se změny energetického zákona si dovoluji poznamenat, že uvedené návrhy hospodářského výboru - kromě bodu 6, který je transpoziční k novele zákona o hospodaření energií - číslo 5 a 7 již byly jednou diskutovány v hospodářském výboru v rámci projednávání návrhu tzv. velké novely energetického zákona předložené do Poslanecké sněmovny v lednu 2011 a uvedené návrhy nebyly jak v hospodářském výboru, tak Poslaneckou sněmovnou přijaty.

Zároveň bych chtěl říci, že situaci, kterou řeší pozměňovací návrhy přijaté hospodářským výborem v této novele pod body 5 a 7, je schopno Ministerstvo průmyslu a obchodu řešit na základě zmocnění k vydání prováděcího předpisu k tzv. velké novele energetického zákona. A zároveň tedy sděluji, že stanovisko vyjádřím v průběhu hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám, pane ministře. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím o slovo zpravodaje pana poslance Milana Urbana.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Nyní bychom tedy opravdu hlasovali o pozměňovacích návrzích, které jsou obsaženy v usnesení hospodářského výboru číslo 92. Byla by to usnesení pod číslem 1 až 7. Každý pozměňovací návrh bychom hlasovali zvlášť. A potom bychom hlasovali o zákonu jako o celku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP