(14.40 hodin)
(pokračuje Váhalová)

Česká republika, jako i ostatní nečlenské státy eurozóny nebudou smluvní stranou této mezinárodní dohody a budou se moci zúčastnit případné pomoci ad hoc.

S ohledem na důležitost tohoto návrhu pro stabilitu eurozóny tento návrh podpořím. Na druhé straně bych se chtěla zmínit, že se vláda České republiky rozhodla neúčastnit paktu pro euro. Chtěla bych připomenout, že se díky tomuto rozhodnutí naše pozice v Evropské unii oslabuje a některé důležité informace budeme získávat pouze zprostředkovaně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Bauer. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, milé dámy a pánové, dovolte mi pouze několik poznámek. Opět má snaha bude zjednodušit celý problém a na druhou stranu zjednodušovat tak, aby to nebylo na úkor objektivnosti některých informací.

My jsme se s tímto materiálem setkali v únoru letošního roku, kdy jsme vyjadřovali takzvaný předchozí souhlas s tímto materiálem, aby česká vláda a český premiér měli mandát, jak vystupovat na jednání Evropské rady, a naše usnesení bylo pozitivní.

Chtěl bych vám jenom osvěžit paměť, že tento materiál v podstatě máme na stole hlavně z toho důvodu, že vinou dlouhodobého, podle mého názoru nezodpovědného chování některých členských států Evropské unie dochází buď ke státním bankrotům, nebo se blíží některé ekonomiky takzvaným státním bankrotům, a my se dennodenně setkáváme s informacemi typu, jestli je, nebo není ohrožené euro nebo celá eurozóna, nebo jestli se některé dluhy, které jsou neúnosné, budou restrukturalizovat, nebo nebudou.

To, proč tento materiál tady máme na stole, je skutečnost, že stávající Smlouva o fungování Evropské unie neumí řešit prostřednictvím těch stovek nebo tisíců článků problémy krachujících států. Jak jsem tady řekl přednedávnem, do této doby se zneužíval, možná i využíval, článek 122 této smlouvy, který směřuje především k přírodním katastrofám. Všichni věděli, že dlouhodobě využívání nebo zneužívání článku 122 není možné. Z toho důvodu je třeba zavádět pro případ pomoci některým krachujícím státům stálé finanční mechanismy, a to už je ten materiál, který máte před sebou, takzvané ESM.

Také všichni dobře věděli na evropské půdě, a samozřejmě i evropští státníci, že změnit takzvanou Lisabonskou smlouvu, která se velice těžce rodila, je velice složité. Z toho důvodu se tento problém začal řešit drobnou změnou, nebo drobnou úpravou článku 136 Smlouvy o fungování Evropské unie. Samozřejmě se v tomto případě použil mechanismus takzvaného zjednodušeného přijímání změn. V praxi to znamená, že se mění článek 136. Aby celý tento mechanismus mohl proběhnout, bylo k tomu potřeba přijmout takzvaný předchozí souhlas, což Poslanecká sněmovna svou významnou většinou v únoru letošního roku přijala, a vytvořili jsme takzvaný vázaný mandát. Následně byl tento materiál přijat Evropskou radou. A já jsem velice rád, že se opětovně vrací nejenom do pléna Poslanecké sněmovny, ale i do Senátu v rámci ratifikace na úrovni všech členských států. Věřím, že to pozitivně dopadne, přestože to může přinášet do budoucna určité problémy i na půdě obou komor českého Parlamentu.

Samozřejmě velice oceňuji, že vzhledem k nedávné novele jednacího řádu po ratifikaci Lisabonské smlouvy bude tento proces přijímán prostřednictvím mezinárodní smlouvy, kde finální hlasování by mělo proběhnout prostřednictvím ústavní většiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní nemám už nikoho přihlášeného do obecné rozpravy, takže se ptám, jestli se někdo ještě hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. (Ministr zahraničí Schwarzenberg chce ještě vystoupit.) Já vám dám závěrečné slovo, pane ministře. Teď máte prostor pro závěrečné slovo. Pane ministře, můžete, pokud chcete mít závěrečné slovo, prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Dovoluji si jenom snad krátkou poznámku. Zazněla tady nepřímá výtka, že jsme nevstoupili do eurozóny. Upozorňuji na to, že toto je sice chvályhodný úmysl, ke kterému jsme se také zavázali. Česká republika při vstupu do Evropské unie se zavázala zavést euro. Bohudíky, nestanovilo se přesné datum, neboť vidíme na příkladech několika evropských států, co se stane, když stát přijme euro jakožto měnu, aniž by měl rozpočet v pořádku a dostatečně silné národohospodářství. Pak to bohužel vede k velmi tragickým následkům, jak jsme viděli v Řecku, v Portugalsku atd.

Je snaha této vlády úspornými opatřeními a zákony dovést republiku k tomu, abychom koncem tohoto volebního období měli jakžtakž vyrovnaný rozpočet, abychom měli národohospodářství ve stavu, kdy bychom vůbec mohli diskutovat a začít vážně uvažovat o vstupu do eurozóny. K tomu ale bohužel musíme provést úsporná opatření, která dnes narážejí na velký odpor. Nemůžeme tedy dělat obojí - nešetřit a uvažovat o euru. Buď uvažujeme vážně o euru, pak musíme teď šetřit, nebo nebudeme šetřit a nemusíme myslet na euro.

Děkuji mnohokrát. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám ještě slovo panu zpravodaji. Prosím.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, prosím, aby byl tento materiál přikázán k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. To je v souladu s tím, jak rozhodl organizační výbor. Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Zopakuji - organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti. Má někdo ještě jiný návrh? Není tomu tak.

Ještě než přistoupíme k hlasování, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Nyní dám hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 155, z přihlášených 116 pro 115, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o tom, aby tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro evropské záležitosti.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 156, z přihlášených 118 pro 113, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti. Tím končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP