(14.30 hodin)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych si dovolil jen krátkou poznámku k tomu, co tady řekl pan poslanec Sobotka, když navrhl vyřazení bodů 31, 32 a 33. Rád bych některé věci uvedl na pravou míru.

Návrhy vycházejí z dlouhodobých analýz, které započaly už za sociálně demokratické vlády v roce 2004. Po vyhodnocení prvních let fungování systému přenesené působnosti státní správy tenkrát vláda dospěla k názoru, že je potřeba zefektivnit systém výplat sociálních dávek. Je tedy velmi zvláštní, pokud je tady dnes navrhováno vyřazení bodů z jednání schůze, které se tímto tématem zabývají. To téma je staré více než sedm let.

Za druhé bych chtěl upřesnit informaci, která tady padla, že o tom nebylo jednáno. K tomuto tématu proběhlo několik jednání sociálního výboru, členů sociálního výboru, tedy i poslanci z opozičních stran měli plnou možnost do těchto diskusí zasáhnout. Z těchto důvodů, a nejenom z těchto důvodů, považuji návrh na vyřazení bodů 31, 32 a 33 za čistě politickou obstrukci. Nemá naprosto žádný věcný základ. Kromě jiného se jedná i o to, abychom ten systém zefektivnili a například na administrativních nákladech - zdůrazňuji na administrativních nákladech - ušetřili téměř jednu miliardu korun ročně, tedy tak, aby byl zvýšen klientský komfort vůči osobám, které pobírají prostředky ze státní sociální podpory, ze systému hmotné nouze, a osobám se zdravotním postižením zvýšili jejich komfort a na druhé straně významně zefektivnili celý systém a ušetřili na administrativních nákladech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí s návrhem, který by se týkal pořadu schůze. Pan kolega Josef Novotný ze strany Věci veřejné ještě má slovo. Prosím.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Dobré odpoledne, vážení kolegové. Já bych se přidal k předřečníkům ohledně vyřazení tisků 362 a 363. Jedná se o občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích z pořadu schůze, protože jsem přesvědčen o tom -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, promiňte. K návrhům není rozprava. Pouze pokud máte nějaký návrh k pořadu schůze. Pokud zde ten návrh již padl, a nemáte-li jiný, teď se nevede rozprava k těmto návrhům.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Čili vyřadit z pořadu schůze. Souhlasím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se, jestli ještě někdo má další návrh k pořadu schůze. Nemá-li, přivolám naše kolegy a budeme hlasovat nejprve o návrzích, které jsem vám přečetla. Jsou to návrhy z grémia.

 

Jedná se nejprve o pevné zařazení bodu 106 návrhu pořadu, sněmovní tisk 294. Je to zpráva o činnosti veřejného ochránce práv, a to na čtvrtek 9. června na 11. hodinu, tedy první bod po písemných interpelacích.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Kdo souhlasí s tímto pevným zařazením? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2, přítomno 183, pro 173, proti 1. Toto pevné zařazení tedy Sněmovna schválila.

 

Druhý je návrh na pevné zařazení bodu 26, sněmovní tisk 211, žádá o to pan senátor Jan Hajda, a to na pátek 10. června po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 3. Kdo je pro toto pevné zařazení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přítomno 184, pro 178, proti 1. Tento bod jsme zařadili.

 

Dále žádá pan senátor Hajda o zařazení bodu 54, sněmovního tisku 209, na pátek 10. června po již schváleném bodu a po bodech, které předcházejí.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 4. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4, přítomno 184, pro 181, proti 1. Sněmovna s tímto zařazením souhlasí.

 

Další hlasování se bude týkat návrhu pana ministra Leoše Hegera, pevné zařazení bodu 53 na úterý 14. června po již pevně stanovených bodech.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 5. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasováni pořadové číslo 5, přítomno 185, pro 113, proti 25. Tento návrh byl přijat.

 

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek žádá o vyřazení z pořadu schůze bodů 55 a 57. Není-li námitka, budeme hlasovat o obou těchto návrzích jedním hlasováním.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Kdo souhlasí s vyřazením těchto bodů z pořadu schůze? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 6, přítomno 186, pro 176, proti 4. Návrh byl přijat a tyto body byly staženy z pořadu schůze.

 

Další návrh je na přeřazení bodu 2, sněmovní tisk 325, a to na úterý 14. června jako první bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 7. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 7, přítomno 187, pro 112, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je přeřazení bodu 48, sněmovního tisku 340, a to na úterý 14. června jako druhý bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Kdo souhlasí s tímto návrhem, který - opakuji - vzešel z grémia? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 8, přítomno 188, pro 143, proti 8. Návrh jsme schválili.

 

Pak je zde návrh k projednání volebních bodů 101, 102, 104 a 105, a to na středu 8. června před polední přestávkou.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 9 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 9, přítomno 189, pro 182, proti 2. Toto zařazení bodů jsme schválili.

 

Nyní k vašim návrhům. Pan poslanec Zbyněk Stanjura navrhuje, aby Poslanecká sněmovna jednala a hlasovala o návrzích zákonů, pozměňovacích návrzích k nim a o mezinárodních smlouvách vyžadujících souhlas Parlamentu dnes po 19. i po 21. hodině.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 10. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 10, přítomno 190, pro 113, proti 68. Tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP