(10.10 hodin)
(pokračuje Levá)

V další části informuje zpráva o změnách v legislativě, to je důležité. Změna zákona 132, který implementuje směrnici Evropského parlamentu o audiovizuálních službách na vyžádání. Radě z tohoto zákona vyplývají nové povinnosti. Dále s tím úzce souvisí novela zákona 231, která řeší udělování licencí TV vysílání připojením k internetu, dále internetového vysílání na mobilní telefony, tzv. lineární služby, což se dosud nepovažovalo za televizní a rozhlasové vysílání.

Novela zavádí pro reklamu, teleshopping, sponzorování a umístění produktu nový pojem: tzv. obchodní sdělení. Přetrvává povinnost uchovávat odvysílané pořady 30 dnů a zapůjčit je radě na vyžádání a její náklady.

Zákon se zabývá technickými opatřeními, která omezí dětem přístup k vysílání. Šíření pornografie a samoúčelného násilí je i nadále zapovězeno. Nově se upřesňují podmínky pro vysílání krátkých zpravodajských výňatků pro odvysílání události zvýšeného zájmu veřejnosti.

K obchodním sdělením: Nesmí být zařazeno do vysílání politických stran, kandidátů na poslance, senátory a zastupitele. Vysílatel ze zákona, to je Česká televize, smí nadále vkládat reklamy pouze mezi pořady nebo do přirozených přestávek v pořadech. Pro vysílatele s licencí byl zrušen denní limit reklamy - to je důležité, abyste věděli: jediným omezením zůstal limit hodinový.

Novinkou je též tzv. dělená obrazovka. Zpráva upozorňuje na to, že zákon zakazuje tuto formu reklamy během dětských pořadů a bohoslužeb. Trvá zákaz sponzorování zpravodajských a publicisticko-politických pořadů. Sponzorovaný vzkaz nesmí nabádat k nákupu, propagovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Zakázanými produkty jsou nadále cigarety i další tabákové výrobky.

Novela umožňuje další typ obchodního sdělení, tzv. umístění produktu. Po jednáních vyvolaných RRTV se zavázali provozovatelé všechny pořady obsahující produkt označit piktogramem.

Rada hodlá věnovat monitoringu všech reklamních sdělení i nadále zvýšenou pozornost. Za svou prioritu považuje ochranu dětí jako příjemců obchodních sdělení, ale zároveň i ochranu dětí před negativními dopady vysílání. Jedná se o čas mezi 14. a 18. hodinou, kdy děti sledují televizi samy. Rada hodlá využít psychologických rozborů, které si nechala zpracovat.

Další prioritou je pro radu objektivita a vyváženost vysílání a v neposlední řadě větší zpřístupnění vysílání pro sluchově a zrakově postižené spoluobčany. RRTV v roce 2010 navázala úzkou spolupráci s Asociací organizací neslyšících, podpořila jejich požadavky na změnu legislativy a zdůraznila, že úprava by měla umožnit radě efektivní kontrolu provozovatelů vysílání. Stávající úprava stanoví vysílatelům s licencí opatřit 15 % pořadů skrytými nebo otevřenými titulky, vysílatel ze zákona musí opatřit 70 % pořadů. Nikdo z nich však nemá povinnost poskytnout radě údaje o tom, jak povinnost naplňuje. Postižení občané si stěžují na otitulkování málo atraktivních pořadů v nočních hodinách a na obcházení zákona častým reprízováním otitulkovaných pořadů.

Problém nastal při zpřístupňování televizního vysílání pro zrakově postižené. Provozovatel ze zákona má 10 % a provozovatel s licencí 2 % pořadů doplnit zvukovým popisem děje. Zvláštní zvuková stopa se v přijímači smíchává s hlavním zvukem, což je zatím v České republice jen těžko realizovatelné. Nevyhovují televize ani set top boxy, kapacita datového toku v multiplexu 2 je vyčerpaná, je tam pět programů. Provozovatelé celoplošného televizního vysílání požádali Ministerstvo kultury o odložení této povinnosti o rok, což by mi, myslím, pan ministr potvrdil.

Ve třetí části jsou informace o dohledu nad audiovizuálními službami na vyžádání a rada informuje o kontrolách, sankcích, udělených pokutách. Nejvíce pokut je kvůli obchodním sdělením, to znamená většinou se týká reklamy, méně často je příkaz nezařazovat od 6 do 22 hodin pořady, které by mohly ohrozit vývoj dítěte. Tradiční podíl je na porušování objektivity a vyváženosti, ale mnohdy bývá řízení zastaveno, protože se porušení neprokáže.

Čtvrtá část je věnována výsledku monitoringu a screeningu, zvláštní pozornost byla upřena na volby 2010, což je pochopitelné. V páté části pod písmenem e) obsahuje informace o udělených licencích. V šesté části informace o změnách licenčních podmínek.

Sedmá část je věnována podpoře evropské tvorby a evropské nezávislé tvorby. Zákon ukládá tam, kde je to proveditelné, vyhradit evropským dílům nadpoloviční podíl celkového času a evropské nezávislé tvorbě 10 %. Provozovatelé jsou povinni radě tyto údaje poskytnout. Na jejich základě rada konstatovala, že ČT1, ČT2, Nova i Prima tyto ukazatele naplňují. Zpráva podává v tabulkách statistiku podílu evropské tvorby u ostatních provozovatelů, včetně registrovaných. Povinnost podpory evropské tvorby je zakotvena i pro vysílatele audiovizuálních služeb na vyžádání. Někteří poskytovatelé uvedli údaje, jiní ještě ne, protože tento zákon má teprve pololetní platnost.

V části 8 jsou informace o úrovni a stavu samoregulace. Jde o nový pojem, o nové úkoly uložené evropskou směrnicí, ale znovu opakuji, zákon platí teprve půl roku, je brzo na vyhodnocování.

Devátá část je věnována rozšíření o zcela novou působnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, to je oblast mediální gramotnosti. Radě se ukládá podílet se svými stanovisky a návrhy na vytváření zásad státní politiky České republiky ve vztahu ke zvyšování úrovně mediální gramotnosti a ve výroční zprávě má zveřejňovat informace o aktuální úrovni ve vztahu k novým komunikačním technologiím. Rada bude muset zvolit sociologická šetření v republikovém měřítku, proto oslovila tři univerzity. První výzkum bude proveden v roce 2011. Připomínám, že provozovatelé vysílání ani samoregulátoři nejsou ze zákona povinni tyto informace poskytnout. V této oblasti čeká radu skutečně hodně práce. Osobně se domnívám, že bude potřebovat finanční i personální podporu, jinak je tento úkol nad její síly.

Desátá, závěrečná část je věnována korespondenci s občany, přehledu témat stížností atd.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM).

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám. Ptám se, kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy. Nikoho neregistruji, takže končím všeobecnou rozpravu a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Prosím, paní zpravodajka má slovo.

 

Poslankyně Ivana Levá: Ještě jednou zopakuji usnesení: Výbor po odůvodnění atd. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Zprávu o činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a o stavu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a v oblasti poskytování audiovizuálních služeb na vyžádání za rok 2010 dle sněmovního tisku 273.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Končím podrobnou rozpravu a za chvilku, až přivolám kolegy, zahájím hlasování o tomto usnesení...

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 116 z přihlášených 151 pro 119, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen a končím projednávání tohoto bodu. Děkuji paní zpravodajce.

 

Dalším projednávaným bodem je bod číslo

 

40.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb.,
o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 326/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP