Začátek schůze Poslanecké sněmovny
21. prosince 2010 ve 12.00 hodin
Přítomno: 190 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji dobré poledne. Zahajuji 11. schůzi Poslanecké sněmovny. K této schůzi organizační výbor stanovil návrh pořadu dne 16. prosince 2010. Je to tedy 11. schůze. Pozvánka vám byla rozeslána prostřednictvím poslaneckých klubů během téhož dne, také 16. prosince ve čtvrtek.

Nyní vás prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně oznámili vydání náhradní karty. Na tuto schůzi jsme obdrželi omluvy. Omlouvá se pan poslanec Petr Jalowiczor, omlouvá se David Kádner, Lenka Kohoutová, omlouvá se ze zdravotních důvodů také paní poslankyně Vlasta Parkanová, z rodinných důvodů se omlouvá Jan Vidím. To jsou omluvy poslanců. Omluvy členů vlády v této chvíli nemám.

Přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Jiřího Dolejše a poslance Františka Laudáta. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Nevypadá to. Budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tyto dva poslance, pana poslance Dolejše a Laudáta, určit ověřovateli, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1, přihlášeno je 149, pro hlasovalo 135, proti žádný. Konstatuji, že jsme ověřovateli 11. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Jiřího Dolejše a Františka Laudáta.

 

Omluvy poslanců už jsem přečetl. Přistoupíme ke stanovení pořadu 11. schůze. Návrh pořadu je uveden na pozvánce. Takže bych vás chtěl informovat, že na poradě politického grémia došlo k určité shodě ohledně scénáře dnešního jednacího dne. Výsledkem dohody je, abychom všechny tři schůze, tedy schůzi 11., 10. a 12., ukončili během dnešního dne. Mám dojem, že nikdo nezpochybnil toto přání.

To je z grémia všechno. A teď po vás budu chtít, abyste se vyjádřili k pořadu schůze vy. Mám tady dvě písemné přihlášky k návrhu pořadu, tedy zařazení zřejmě nových bodů, paní poslankyni Martu Semelovou a paní poslankyni Miladu Halíkovou. Požádal bych je, aby přednesly jako první své návrhy změn nebo zařazení nových bodů v pořadu schůze. Prosím paní poslankyni Semelovou.

Ostatní kolegy poslance bych požádal, kdyby ukončili to bouřlivé rokování ve sněmovně, abychom se mohli věnovat schvalování pořadu schůze. Vůbec by bylo ideální, kdyby politické kluby jednání konaly mimo sněmovnu. (Předsedající zvoní.)

Prosím všechny soustředit se na návrh pořadu schůze. Paní poslankyně Semelová, zkuste to.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegové a kolegyně, navrhuji zařadit do programu této schůze bod Informace předsedy vlády Petra Nečase o jednání a jeho výsledcích mezi ním a předsedou bavorské zemské vlády Horstem Seehoferem, který v minulých dnech přijel na oficiální návštěvu do České republiky v doprovodu šéfa Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta. Podle zveřejněných informací se mělo jednat o průlomovou návštěvu, a to prý díky vstřícnosti Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Upozorňuji, že bavorský premiér se pravidelně účastní sudetoněmeckých srazů, poválečný odsun Němců prohlašuje za bezpráví a vyzývá ke zrušení tzv. Benešových dekretů. Proto jednání na nejvyšší úrovni, kdy premiér přistoupil na to, být partnerem pro jednání s nimi, považuji za urážku a provokaci. Poslanecká sněmovna by v každém případě měla být předsedou vlády o tomto jednání informována. Z těchto důvodů navrhuji zařazení tohoto bodu do programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kam to chcete zařadit? Na začátek, na konec? To z toho nebylo úplně jasné. Na začátek jako první bod. Dobře.

Teď bych poprosil paní poslankyni Miladu Halíkovou, také půjde zřejmě o zařazení nového bodu.

 

Poslankyně Milada Halíková: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Za několik dní skončí rok 2010 a s ním mj. i platnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Dovolte mi říci, že předchozí vláda Mirka Topolánka i nynější vláda Petra Nečase slíbily předložit do Poslanecké sněmovny, který měl řešit problematiku bydlení, nejen, ale především v nájemních bytech.

Víme, že od počátku příštího roku čeká většinu našich spoluobčanů nemalé zvýšení životních nákladů. Především nákladů spojených s bydlením. Zákon o nájemném dosud nemáme. Schází také zákon a definice sociálního bydlení, které okolní státy mají. Máme tedy celou řadu návrhů, ale bohužel zákon dosud ne. (V sále rušno.)

Je pravdou, že na problematiku bydlení reaguje novela občanského zákoníku, ke které ale, pokud si vzpomenete, již v průběhu prvního čtení na této schůzi Poslanecké sněmovny zazněla celá řada připomínek. A to, co má být vodítkem při případných soudních sporech o výši nájemného mezi majiteli domů a bytů a nájemníky, tedy tolik slibované cenové mapy, také dosud nespatřilo světlo světa, i když k zadání jejich zpracování snad už ministerstvo pro místní rozvoj přistoupilo.

Vážené kolegyně a kolegové poslanci, ve svých podkladových materiálech do schůzí Poslanecké sněmovny máme mj. návrh zákona, který řeší problematiku sjednávání nájmu a nákladů spojených s bydlením. Předložený návrh vychází ze zásady dohody...

Pane předsedající, sněmovnu nejsem schopna překřičet ani pomocí mikrofonu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já to chápu. Kolegové, jedna slabá žena nemůže překřičet 200 poslanců, většinou mužů. Prosím vás, kdybyste to pochopili, paní poslankyně nás poprosila, aby tady měla prostředí, aby mohla dokončit své vystoupení. Děkuji, že jste se utišili, a prosím, můžete pokračovat.




Přihlásit/registrovat se do ISP