Začátek schůze Poslanecké sněmovny
26. října 2010 ve 14.02 hodin
Přítomno: 183 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás všechny pozvala do jednacího sálu, požádala vás, abyste zaujali místa ve svých lavicích.

Zahajuji 7. schůzi Poslanecké sněmovny v tomto volebním období.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 7. schůze dne 14. října roku 2010. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 15. října 2010.

Nejprve poprosím... (odmlka na ztišení hluku v sále) abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty mi zatím nahlásili tito kolegové: Pavel Staněk - číslo 6, pan kolega Babák - číslo 7, pan kolega Tluchoř - náhradní karta číslo 2.

 


Slib poslankyně

Vážené kolegyně a kolegové, než přistoupíme k programu 7. schůze Poslanecké sněmovny, chtěla bych vás informovat, že 23. října roku 2010 zanikl poslanecký mandát Zdeňku Škromachovi, který byl zvolen senátorem. Proto je třeba učinit některé ústavní kroky a jedním z těchto kroků je slib nové poslankyně.

Žádám předsedu mandátového a imunitního výboru pana poslance Jeronýma Tejce, aby nás seznámil s kroky, které tento výbor učinil, a poté přečetl ústavou předepsaný slib, který paní poslankyně složí do mých rukou. Prosím tedy o vaše slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, dne 23. října 2010 byl zvolen senátorem poslanec Zdeněk Škromach, a tímto dnem tedy zanikl jeho poslanecký mandát. To znamená, že týž den vznikl mandát poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky paní Miroslavě Strnadlové.

Mandátový a imunitní výbor na své páté schůzi dnešního dne přijal usnesení číslo 23, ve kterém konstatoval, že podle ustanovení § 6 písm. f) jednacího řádu Poslanecké sněmovny zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Zdeňku Škromachovi. Současně svým usnesením konstatoval, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradnice paní Miroslava Strnadlová, jíž dne 23. října 2010 vznikl mandát poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

V souladu s ustanovením § 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny tedy složí paní Miroslava Strnadlová poslanecký slib. Prosím tedy paní poslankyni, aby předstoupila před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, aby přijala slib nové poslankyně.

Prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste povstali. (Děje se.)

Dovolím si přečíst onen slib: Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

(Poslankyně slib stvrzuje podpisem. Potlesk.)

Jménem nás všech si dovolím poblahopřát nově zvolené poslankyni a děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené kolegyně a kolegové, dovolte i mně, abych mezi námi uvítala naši novou kolegyni paní poslankyni Miroslavu Strnadlovou a popřála jí mnoho úspěchů v této nové životní etapě, mnoho úspěchů v poslanecké práci.

 

Nyní můžeme přistoupit k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Jiřího Rusnoka a paní poslankyni Martu Semelovou. Má někdo jiný návrh na ověřovatele?

Pokud tomu tak není, zahajuji hlasování pořadové číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby se tito naši kolegové stali ověřovateli této schůze. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 1. Přítomno 164, pro 146, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 7. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Jiřího Rusnoka a paní poslankyni Martu Semelovou.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito naši kolegové. Z poslanců nejprve Jiří Bauer - zahraniční cesta, Josef Cogan - osobní důvody, Václav Baštýř - pracovní důvody, do 15.30 se omlouvá, František Dědič, Jan Hamáček, Michal Hašek ze zdravotních důvodů, Petr Jalowiczor - rodinné důvody, Jaroslav Lobkowicz - zahraniční cesta, František Novosad - též zahraniční cesta, Josef Novotný starší - rodinné důvody, Vlasta Parkanová, Jana Suchá - zdravotní důvody, Josef Šenfeld - zahraniční cesta. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Alexandr Vondra. Tolik omluvy, které jsem obdržela k této chvíli.

Nyní přistoupíme k stanovení pořadu 7. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Nejprve bych vás ráda seznámila s jednáním dnešního dopoledního politického grémia Poslanecké sněmovny, kde jsme se dohodli na následujících návrzích takto:

Nejprve ve středu, tedy zítra, 27. října, bychom se věnovali od 9 hodin ráno bodu číslo 1, tedy státnímu rozpočtu. Po jeho projednání, tedy ve chvíli, kdy by byl ukončen, by byly zařazeny body 14 a 15, jsou to sněmovní tisky 97 a 145.

Ráda bych upozornila, pokud tedy mluvím o zítřejším jednání, tedy středě, a avizovala, že ve středu bude ukončeno naše jednání mezi 16. hodinou a 16.30 hodin.

V pátek 29. října bychom pevně zařadili bod číslo 21 návrhu pořadu schůze, je to sněmovní tisk 133, a dále body 3, 6, 7, jsou to sněmovní tisky 65, 70 a 81, druhé čtení. Vyhovujeme tak žádosti místopředsedy vlády a ministra vnitra Radka Johna.

Poté bychom projednávali zbývající body z bloku druhých čtení, body 2, 4, 5 a 8, jsou to sněmovní tisky 17, 84, 85 a 25.

Pokud budou body z bloku druhých čtení projednány, pokračovali bychom v pátek v jednání body z bloku Zprávy, návrhy a další, a to seřazené dle časové a související posloupnosti. Byly by to body 83, 84, 61 až 69, 70, 71, 73, 77, 78, 81, 79, 72, 74, 75, 76, 80, 59, 60 a 85. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP