(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Prosím pana poslance Tomáše Chalupu, který je zpravodajem k tomuto tisku.

 

Poslanec Tomáš Chalupa: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, jsem přesvědčen o tom, že pan ministr v zastoupení pana místopředsedy vlády přesně popsal obsah tohoto protokolu, který po přechodnou dobu upravuje dopady Lisabonské smlouvy a jednotlivý poměr hlasovacích práv s ohledem na aspekty ze smlouvy vyplývající, v kombinaci se situací, kdy Lisabonská smlouva byla všemi účastníky Evropské unie, tedy všemi státy, ratifikována později, než byl stanoven samotný počet členů Evropského parlamentu.

Z toho důvodu mám pocit, že zpráva pana ministra byla zcela vyčerpávající. Rovněž souhlasím se zkrácením této lhůty - je to pouze přechodné ustanovení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji za vaši zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Pana zpravodaje prosím, aby přednesl svůj návrh v obecné rozpravě ještě jednou.

 

Poslanec Tomáš Chalupa: Omlouvám se. Tedy opakuji návrh, aby byla zkrácena lhůta na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: O 30 dnů. Ano? (Zpravodaj: O 30.) Děkuji pěkně.

Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud ne, obecnou rozpravu končím. Ptám se, zda si navrhovatel a zpravodaj přejí vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru, taktéž zpravodaj toto doporučuje. Má někdo ještě jiný návrh, pokud se týče přikázání výborům k projednání? Žádný jiný návrh nevidím, přistoupíme k hlasování o tomto návrhu.

Toto hlasování zahajuji a ptám se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přihlášených 175 pro 124, proti 2. Návrh byl přijat. (Světelná tabule: Hlasování pořadové číslo 46.)

 

Dalším návrhem, o kterém je třeba hlasovat, je návrh na zkrácení lhůty o 30 dní. I o tomto návrhu dávám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přihlášených 175 poslanců pro 106, proti 1. Návrh byl přijat. (Světelná tabule: Hlasování pořadové číslo 47.)

 

Mohu tedy konstatovat, že i tento návrh byl řádně projednán, byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a zkrácena lhůta k projednání o 30 dní.

 

A konečně poslední pevně zařazený bod z tohoto dnešního dopoledního bloku. Je jím

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasus ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými
společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Republikou Srbsko
na straně druhé, podepsaná v Lucemburku dne 29. dubna 2008
/sněmovní tisk 63/ - prvé čtení

A opět požádám pana ministra Kalouska, aby v zastoupení ministra zahraničních věcí přednesl úvodní slovo. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dovolte nejprve, paní předsedající, abych poděkoval Poslanecké sněmovně za vstřícnost, se kterou mi umožnila předložit mně určené body v jednom dnešním ranním bloku.

K tomuto poslednímu bodu jenom podotknu, že vzhledem k výsledku daviscupového utkání v Bělehradě tento víkend beru úkorně, že to mám být zrovna já, kdo jménem vlády předkládá tuto dohodu, nicméně povinnost je povinnost.

Vláda předkládá žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně jedné a Republikou Srbsko na straně druhé. Dohoda byla podepsána dne 29. dubna 2008, ale kvůli nedostatečné spolupráci Srbska s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii odložila Rada Evropské unie zahájení její ratifikace členskými státy.

Na základě pozitivních zpráv hlavního žalobce o spolupráci Srbska s tribunálem z prosince 2009 a června 2010 rozhodla Rada v červnu 2010 o zahájení ratifikace této dohody. Rada přitom zdůrazňuje, že plná spolupráce Srbska s trestním tribunálem je i nadále nezbytnou součástí této dohody.

Dohoda o stabilizaci a přidružení je podobná dohodám, které Evropská unie již uzavřela s Chorvatskem, Makedonií, Albánií, Bosnou a Hercegovinou a Černou Horou. Upravuje formy politického dialogu Evropské unie se Srbskem, včetně posílení regionální spolupráce. Předpokládá vznik zóny volného obchodu mezi Společenstvím a Srbskem do pěti let od vstupu dohody v platnost. Dále upravuje pohyb pracovníků, svobodu usazování, poskytování služeb a běžných plateb a pohyb kapitálu. Zakotvuje závazek Srbska sblížit právní předpisy s předpisy Evropského společenství, zejména v oblastech vnitřního trhu, a vymezuje rámec spolupráce se Srbskem v řadě oblastí, zejména v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti.

Dohoda zřizuje radu, výbor a parlamentní výbor pro stabilizaci a přidružení, které dohlížejí na uplatňování dohody.

Ve vztazích mezi Evropskou unií a Srbskem se od 1. února 2009 do doby, než dohoda vstoupí v platnost, uplatňuje prozatímní dohoda týkající se především obchodu, spolupráce a institucionálního rámce.

Z členských států tuto dohodu již ratifikovaly Španělsko, Bulharsko, Estonsko a Malta. Česká republika vždy plně podporovala integraci Srbska do Evropské unie a vzhledem k tomu rovněž zde si dovoluji požádat pana zpravodaje, aby, až přijde čas na rozpravu, předložil návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Prosím pana zpravodaje o jeho vystoupení.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážení kolegové, jedná se o moji premiéru, tak promiňte, kdybych se trochu zařekl, prořekl nebo podřekl.

Panu ministrovi jenom chci říci, že budeme muset věnovat více peněz na rozvoj mládežnického sportu a trochu posílit národní povědomí, abychom dokázali -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, promiňte, velmi se omlouvám, že vás musím přerušit, ale musím se zeptat. Já tady mám v podkladech, že zpravodajem je určen pan poslanec David Šeich. Pokud tomu tak není, musíme hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí se změnou zpravodaje. Prosím, aby si to příslušní členové spolu vyjasnili.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Omlouvám se. Dostal jsem do ruky od paní tajemnice zahraničního výboru podklady k tomu, abych byl zpravodajem k tomuto čtení u těchto dvou smluv já. Nevím, jestli kolega Šeich...

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, pan poslanec David Šeich tady je. Tak jak to prosím s vámi je?

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Už je tady, už je to dobré.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče Foldyno, já vám děkuji. Případně vystoupíte potom v obecné rozpravě. Teď tedy prosím skutečného zpravodaje Davida Šeicha o vystoupení. (Ojedinělý potlesk s poznámkami směrem k poslanci Foldynovi: Tak to bylo krátké.)

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, tak jak jsem slyšel na chodbě, jak mě ujistil pan ministr, už tady řekl všechno zásadní, takže - držel bych se toho. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane zpravodaji, jenom mám jeden problém. Prosím, poslouchejte mě, pane zpravodaji. Já jsem z vašeho vystoupení - nevím, jaká je zvuková akustika jinde - nerozuměla ani slovo. (Smích ze sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP