(20.40 hodin)
(pokračuje Rath)

TOP 09 v některých úsporných opatřeních jde až příliš po krku lidem. To řekl Radek John 26. 5. 2010. Zajímavé. Takže sedím v koalici s někým, kdo rdousí naše občany, a já mu dokonce pomáhám, to jsou vlastně slova pana kolegy Johna. Takže on bude pomáhat teď rdousit občany spolu s TOP 09. Budiž, proti gustu žádný dišputát. (Potlesk z levé části sálu.) Pochopily-li Věci veřejné, že občané potřebují trochu přirdousit, jejich názor, a myslím si, proč nepodpořit TOP 09 v jejich programu.

Ale máme tady další zajímavé výroky. Věci veřejné svá stanoviska často mění. Proto o jejich stanovisku budeme informovat náš výkonný výbor až po jednání, abychom nemuseli svolávat výkonný výbor každý den. (Pobavení v sále.) Karel Schwarzenberg 2. 6. 2010. (Potlesk z levé části sálu.) No, nezávidím ministru zahraničí, protože zdá se, že bude svolávat výkonný výbor i několikrát denně. V té koalici to nebudete mít snadné.

Další zajímavý výrok. Ale již z toho, co víme, tak si nemyslíme, že by měli nějaký morální pouvoir zrovna ze sebe dělat strážce a největší garanty boje proti korupci a klientelismu. Slova Petra Nečase o Věcech veřejných 12. 6. 2010. Chápu z toho snad správně, že pan premiér si myslí, že jeho člen v koalici je tedy korupčník a klientelista. Jinak si to vysvětlit nemohu. Doufám, že jste se s tím, pane premiére, buď smířil, anebo dokonce to dnes již podporujete.

A pak je tady další zajímavý výrok pana premiéra. Provázání mezi resortem vnitra a firmou podnikající ve stejném oboru je nepřijatelné. Mohl by tak vzniknout potenciální konflikt zájmů a to je zjevné, jako když po čtvrtku následuje pátek. Petr Nečas o ABL. (Potlesk z levé části sálu.) Chápu, kdyby tady hřímala opozice a říkala: Jak je možné nechat zprivatizovat vnitro? Jak je možné celé ministerstvo vnitra svěřit nějaké soukromé bezpečnostní agentuře? Chápal bych to, je to role opozice, je to naše povinnost. Ale že i premiér? A vzápětí toho člověka jmenuje na ministerstvo vnitra a svěří ministerstvo vnitra té firmě ABL, o které prohlásil, že je to nepřijatelné? Pane premiére, jeden den je to pro vás nepřijatelné, druhý den je to pro vás zase přijatelné. Zvláštní. Mohl byste možná této Sněmovně vysvětlit svoje názorové salto. Třeba vy víte něco, co my nevíme, a bylo by dobře, aby ta Sněmovna to slyšela.

Dále pan premiér řekl, že byl jednoznačně ujištěn, že firma ABL se neúčastní žádných transakcí s vnitrem a zrovna tak že nebude existovat přechod lidí z této firmy do resortu vnitra. Obávám se, že to už nastalo, pane premiére, takže očekávám vaši ráznou reakci. Vaše reakce ale bohužel pak nebyla tak rázná, protože když ti lidé tam doputovali, tak už jste stáhl kalhoty a už jste jenom tiše podotkl: Je velmi neobvyklé, nebudu se tvářit, že nad tím lze pokrčit rameny. Myslím tím nad těmi lidmi, kteří přišli do resortu vnitra. Takže od nepřijatelného až po to, že jste nepokrčil rameny. Skutečně, silné gesto hodné státníka a prvního muže této země! Prostě nepokrčil jste nad tím rameny, buďme šťastni!

Zajímavé je, to je trošku z jiného soudku, ale také to stojí za úvahu, vyjádření pana ministra dopravy, který tedy se nevyjadřoval k dopravě, ale vyjadřoval se k politice obecně svým dopisem pro své zaměstnance firmy ABL z ledna 2010. (Smích ministra Bárty.) Ano, pana ministra to zjevně pobavilo, snaží se mě rozesmát svým mužným smíchem. (Pobavení v sále.) Pane ministře, to se vám nezdaří, já se dovedu ovládat. Vy jste svým zaměstnancům firmy sdělil.... (Gradující smích ministra Bárty.) To připomíná silvestrovský pořad, pane ministře.

Prosím, co pan ministr sděloval svým zaměstnancům firmy ABL. S politikou přichází do styku každý z nás. Já tím více, že se snažím získat i státní zakázky, abychom zajistili stabilitu naší společnosti, a tím i jistotu pro vás, naše zaměstnance.

Já věřím, pane ministře, že se vám to příští čtyři roky bude velmi dařit a že vaše firma bude velmi prosperovat. (Potlesk v levé části sálu.) Myslím si, že daňoví poplatníci rádi přispějí na prosperitu vaší firmy a že jistě nezůstanete jen u jednoho masserati a u takových maličkostí a že po čtyřech letech budete odcházet jako nejbohatší muž České republiky. Upřímně vám to přeji a jsem tomu rád. Myslím si, že dobrá firma má dostávat dobré státní zakázky a její manažer co nejlepší. Proč se zabývat nějakým lobbingem, obcházet nějaké politiky, někde čekat v nějakých kuloárech nebo předpokojích. Přece daleko lepší je tu politiku přímo řídit! Co se obtěžovat nějakým lobbováním, když si to můžu rozhodnout sám. Já myslím, že vaše logika je jasná, přímá a přináší docela inovativní prvek do celosvětové politiky. Já doufám, že si toho politologové všimnou, že to dají do učebnic a že spousta podnikatelů přestane ztrácet čas nějakými prostředníky, kupováním lobbistů, sami vstoupí do politiky a přihrají si ty státní zakázky rovnou. Myslím, že se ve finále i ušetří, protože proč plýtvat časem a penězi na nějaké mezičlánky. Čili děkuji. Myslím si, že je to velmi inovativní přístup, a já bych vám sám za sebe chtěl poděkovat, že nic neskrýváte a že jste to občanům řekl rovnou. Prostě, jsem v politice proto, abych své firmě dohrál státní zakázky. Děkuji.

Takže dámy a pánové, tolik jednotlivé výroky jednotlivých členů vlády na svoji adresu. Jak po nás, dámy a pánové, můžete chtít důvěru, když vy si nevěříte jeden mezi druhým? Vy dokonce, zdá se, o sobě máte příšerné mínění. Možná teď to vládnutí a ta moc vás stmelila, ale ve skutečnosti vy se vlastně mezi sebou extrémně nemáte rádi, vůbec si nedůvěřujete. Předstupujete před nás a říkáte: Vy nám věřte, a my si sami nevěříme, my se sami nesnášíme. To je zvláštní protimluv. Budiž. Je to zase docela novinka, v České republice i ve světové politice poměrně nevšední. Ale Česká republika může být průkopníkem.

Ještě, dámy a pánové, je mojí povinností upozornit - i tyto věci může někdo považovat za úsměvné, někdo za děsivé - tak mám ještě povinnost říci určitě pár slov k tomu, co chystáte ve zdravotnictví, protože to je taky docela zajímavé. Aspoň k těm některým zásadním bodům.

Poplatek u ambulantního specialisty z 30 na 200 korun. Přemýšleli jste o tom, že tím segregujete spoustu lidí, že je odříznete od péče ambulantních specialistů? Že tito lidé, kteří dnes mají volný pohyb po systému, když nejsou spokojeni se svým lékařem, tak mohou vyhledat jiného? Takto budete mít problém s uchem a budete muset čekat v ordinaci praktického lékaře tři hodiny, než vás pošle ten praktický lékař k tomu ušnímu lékaři. Nebo třeba s okem. Jistě si dovedete představit, jak ten pacient se šroubovákem v oku bude sedět tři hodiny v ordinaci praktického lékaře, než ten ho prohlédne a řekne: Áááá, to bude asi pro oční.***




Přihlásit/registrovat se do ISP