Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. června 2010 v 10.01 hodin
Přítomno: 200 poslanců

 

 

Předsedající Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji přerušené jednání ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám. Prosím, abyste se posadili na svá místa, abychom mohli začít řádně projednávat body, které jsou dnes před námi.

Nejprve vás všechny poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi nahlásili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Zatím mám avizovanou pouze jednu náhradní kartu. Pan poslanec Václav Klučka má náhradní kartu číslo 1.

Také vás seznámím s omluvami na dnešní den. Od poslanců zatím nedorazila žádná omluva. Z členů vlády se omlouvají: Jan Fischer z pracovních důvodů, totéž Rut Bízková, Juraj Chmiel zahraniční cesta, Jan Kohout pracovní důvody, Miroslava Kopicová zahraniční cesta, Daniela Kovářová pracovní důvody, Gustav Slamečka zahraniční cesta, Jakub Šebesta a Rostislav Vondruška pracovní důvody. Tolik omluvy, které mi byly doručeny k této chvíli.

Další náhradní kartu má pan poslanec Babor. Má náhradní kartu číslo 2.

 

Nyní přistoupíme k projednávání bodu, kterým je

 

6.
Návrh na ustavení mandátového a imunitního výboru

K tomuto bodu jste obdrželi návrh usnesení Poslanecké sněmovny, jak jej připravila volební komise z návrhů poslaneckých klubů. Prosím předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma o úvodní slovo k předloženému návrhu a současně prosím, aby nám představil jednotlivé kandidáty, kteří při čtení svého jména povstanou. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, vládo, paní a pánové, volební komise na své druhé schůzi, která proběhla dnešního dne, projednala návrhy jednotlivých poslaneckých klubů na členy mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Přijala pak své třetí usnesení, na jehož základě byl připraven text, který máte před sebou, text usnesení Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi konstatovat, že mandátový a imunitní výbor se ustavuje zcela shodným způsobem podle zásady poměrného zastoupení jako kterýkoliv jiný výbor Poslanecké sněmovny.

Dále pak připomínám, že Poslanecká sněmovna 22. června stanovila svým usnesením, že mandátový a imunitní výbor bude ustaven v počtu 15 členů.

Nyní vás seznámím s navrženými a poprosím je, aby při čtení svého jména opět povstali, abychom se lépe poznávali.

Za členy mandátového a imunitního výboru byli navrženi následující poslanci a poslankyně (při vyslovení svého jména poslanci i poslankyně povstávají): Marek Benda, Josef Cogan, František Dědič, Richard Dolejš, Jana Drastichová, Vojtěch Filip, Jan Chvojka, Stanislav Křeček, Karolína Peake, Jana Radová, Marie Rusová, Jiří Skalický, Jeroným Tejc, Jan Vidím a konečně Ivana Weberová.

Děkuji pěkně.

 

Předsedající Miroslava Němcová: Já vám, pane předsedo, děkuji za představení navržených členů mandátového a imunitního výboru a otevírám rozpravu k tomuto bodu. Zatím nikdo neavizoval, že by v této rozpravě chtěl vystoupit. Přesto se vás táži, zda má někdo zájem o toto vystoupení. Nevidím žádnou zvednutou ruku, proto rozpravu končím. Budeme moci o tomto návrhu hlasovat.

Ještě oznamuji, že pan poslanec Smýkal má náhradní kartu číslo 4.

 

Přistoupíme nyní k hlasování. Ptám se vás, kdo souhlasí s ustavením mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny podle předloženého návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 3 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přítomno 197, pro 192, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme mandátový a imunitní výbor ustavili.

 

Aby se mandátový a imunitní výbor mohl sejít na své ustavující schůzi, pověřuji řízením tohoto výboru pana poslance Františka Dědiče, a to až do doby, než bude zvolený předseda výboru potvrzen Sněmovnou. Upozorňuji, že výbor zvolí svého předsedu na ustavující schůzi.

Dále připomínám, že mandátový a imunitní výbor zkoumá, zda jednotliví poslanci byli platně zvoleni, a svá zjištění předkládá Poslanecké sněmovně. V této souvislosti dovolte, abych vás upozornila na rozdíl mezi volbou předsedy výboru samotným výborem a volbou Poslaneckou sněmovnou. V případě nastávající volby předsedy mandátového a imunitního výboru organizaci volby zajišťuje tento výbor. Znamená to, že návrhy kandidátů se nepředkládají volební komisi Sněmovny, nýbrž přímo na ustavující schůzi tohoto výboru.

Podle mých informací - konzultovala jsem to také s vámi - je nyní třeba 90 minut na prostor pro ustavující schůzi tohoto výboru. Svolávám tedy ustavující schůzi mandátového a imunitního výboru, jehož jednání bude zahájeno v 10.15 hodin, a bude se konat v zasedací místnosti číslo 22 v přízemí této budovy.

Přerušuji naše jednání do 11.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.08 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP