(17.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A druhý bonbonek, druhý bonus, míří do řad politiků, tedy do našich vlastních řad politiků. Nemyslím si, že zrovna teď jde o sebekritiku KSČM, ale ten, kdo to myslí dobře s protikorupčními opatřeními, tak by se měl také zamyslet nad tím, že dříve nebo později bude potřeba přijmout opatření, které my jsme dali do návrhu zákona o ztrátě mandátu. To znamená ten, kdo z pohnutek, které nebudeme teď zkoumat, náhle prozře, zjistí, že program, za který kandidoval, není ten pravý ořechový, a přeběhne na druhou stranu, by prostě měl být přinejmenším posuzován pro tento čin, kterým zradil svůj program, a tedy voliče, kteří ho volili, a být toho mandátu, samozřejmě demokraticky, rozhodnutím soudu zbaven.

Klub KSČM propustí novelu, resp. protikorupční balíček, do druhého čtení a ve druhém čtení se pojďme bavit dál o tom, co konkrétně pro zlepšení celého toho prostředí je třeba udělat.

Pokud se týká oněch našich dvou návrhů, to znamená majetkových přiznání a také návrhu zákona o ztrátě mandátu, který mimochodem tady ve Sněmovně je a možná se na něj dostane ještě v tomto volebním období, ale je to přece jenom natolik vážná věc, že nebudeme-li úspěšní teď, ujišťuji vás, že s oběma těmi věcmi přijdeme i po volbách.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Nyní vystoupí předseda klubu ODS poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Dovolte, abych, pane místopředsedo, vaším prostřednictvím vzkázal panu předsedovi Kováčikovi, že poslední hodinu tohoto bodu nevystoupil ani jeden poslanec Občanské demokratické strany. Pouze socialisté, komunisté a pan ministr Pecina. Čili rozumím tomu, co děláte, že se nechcete dostat k bodu ke gripenům, ale alespoň byste tady neměl nemluvit pravdu o obstrukcích. Tentokrát jste to byli vy a pan ministr Pecina. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, hlásí se pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: I kdyby tomu tak bylo a porovnával jsem celý dnešní den a z porovnání stenozáznamu by jasně vyplynulo, kdo tady déle mluvil, podotýkám, my to nebyli, ale co je hodina pana ministra Peciny proti třem týdnům nejrůznějších fidelů z vašich řad. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přistoupíme tedy k hlasování. Jak paní zpravodajka zopakovala před chviličkou, organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost. Z diskuse jsou další tři návrhy, takže s nimi se vyrovnáme.

 

hlasování pořadové číslo 15, které jsem zahájil, se táži, kdo souhlasí s tím, aby návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost, takový ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Ten, kdo je proti, stiskne tlačítko ne. Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 169 přihlášených pro 165, nikdo proti.

 

Další návrh je na přikázání ústavněprávnímu výboru. Hlasování 16 jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, pro 156, proti 2. I tento návrh byl přijat.

 

Další návrh na přikázání rozpočtovému výboru. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 17. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, pro 89, proti 13. I tento návrh byl přijat.

 

A poslední návrh je na přikázání petičnímu výboru. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 18. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, pro 55, proti 22. Tento návrh přijat nebyl. Petiční výbor může projednat tento materiál stejně jako ostatní výbory ze své vlastní iniciativy.

 

Nyní se vypořádáme s návrhem na zkrácení o 30 dnů. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 19. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 168 poslanců, pro 79, proti 19. Takže tento návrh přijat nebyl.

 

Dámy a pánové, tím jsme ukončili první čtení této předlohy. Děkuji panu ministrovi, paní zpravodajce a zároveň konstatuji, že jsme vyčerpali program této schůze, takže končím i schůzi. K následující schůzi se sejdeme v 17.35 hodin.

 

(Schůze skončila v 17.17 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP