(10.20 hodin)

Poslanec Milan Urban: Děkuji. Nejprve budeme hlasovat o legislativně technické úpravě předložené panem poslancem Kladívkem. (Ministr i zpravodaj doporučují.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 221 - přítomno je 180, pro hlasovalo 173, proti žádný, takže návrh byl přijat. Můžeme další.

 

Poslanec Milan Urban: Dalším návrhem je legislativně technická úprava poslance Urbana. (Ministr i zpravodaj doporučují.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 222 - přítomno je 180, pro hlasovalo 172, proti žádný, takže tento návrh byl přijat. Můžeme další.

 

Poslanec Milan Urban: Dalším návrhem je návrh pod písmenem A pana poslance Patery. (Ministr neutrální stanovisko, zpravodaj rovněž.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 223 - přítomno je 180, pro hlasovalo 101, proti 4. Návrh byl přijat. Můžeme další.

 

Poslanec Milan Urban: Dalším návrhem je návrh pana poslance Hrnčíře. Doporučuji hlasovat jako celek. (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 224 - přítomno je 180, pro hlasovalo 169, proti žádný. Tento návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslanec Milan Urban: Dalším návrhem je návrh pana poslance Kladívka pod písmenem C. (Ministr souhlasí, zpravodaj doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 225 - přítomno je 182, po hlasovalo 172, proti 2. Návrh byl přijat. Máme tam ještě něco?

 

Poslanec Milan Urban: Vzhledem k tomu, že byl přijat pozměňovací návrh pana poslance Hrnčíře, není hlasovatelný pozměňovací návrh pod písmenem D paní poslankyně Bohdalové. Domnívám se, že jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích a legislativních úpravách. Nyní můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak se mi zdá, že je s tím souhlas, že jsme odhlasovali všechno, takže mohu přečíst návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona číslo 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona číslo 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 250, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 226 - přítomno je 182, pro 174, proti jediný, takže konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končím projednávání bodu číslo 82.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji Sněmovně za přijetí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod číslo

 

86.
Vládní návrh zákona o předcházení ekologické újmě
a o její nápravě a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 322/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů by se měl objevit ministr životního prostředí a zpravodaj výboru pro životní prostředí poslanec Ladislav Libý.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu a dívám se a vidím pana poslance Břetislava Petra, který se blíží. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážené dámy a pánové, když jsme projednávali tento zákon ve druhém čtení, tak nás informoval pan místopředseda vlády, že dorazil z Bruselu dopis, v němž nám Komise hrozí sankcemi za nepřijetí zákona, který by tento problém řešil. Vystoupení pana ministra obsahovala řadu apelů na poslance, abychom zákon podpořili, a Česká republika se tak vystříhala možných sankcí. Scházelo zdůvodnění, kdo toto zpoždění způsobil. Zcela jistě to není Poslanecká sněmovna.

Apel na přijetí zákona ve vládní verzi, kde je celá řada závažných nedostatků, může být v budoucnu likvidační jak pro celou řadu podnikatelských subjektů, tak ani výrazným způsobem ekologii nepomůže. Nesplňuje ani další zásadu, která je proklamována v důvodové zprávě - kdo způsobil újmu, platí. I při přijetí tohoto zákona se dá předpokládat, že převážnou část nákladů na odstraňování újmy ponese stát.

Pokusím se proto znovu upozornit na několik závažných a zásadních nedostatků, které zákon obsahuje, ve zkratce, abychom měli představu, o čem budeme hlasovat.

Stěžejní část zákona, definice ekologické újmy, je nepřesná a bezobsažná, že ji bude možno zneužít jak v neprospěch podnikatelů, tak s ní bude možno manipulovat i v opačném smyslu, takže tam, kde skutečně újma vznikne, nemusí být tato újma takto chápána. Návrh zákona neupravuje povinnost nápravy újmy pro všechny právnické a fyzické osoby, ale pouze pro 15 vyjmenovaných provozovatelů zařízení, která jistě představují největší nebezpečí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP