(18.30 hodin)
(pokračuje Pleva)

Nyní mi dovolte věcné zdůvodnění mého zamítavého stanoviska pouze k jednomu pozměňovacímu návrhu, protože myslím, že je to důležité, abyste slyšeli, proč dám nesouhlasné stanovisko k hlasování, kde se bude hlasovat o bodě C1 a C3 dohromady.

Jedná se o umožnění tzv. DVBH vysílání, tudíž vysílání televize prostřednictvím mobilních telefonů. Tento záměr je sice bohulibý, nicméně tak jak byl předložen, v této podobě, ho nemohu s čistým svědomím bez stanoviska Úřadu na ochranu hospodářské soutěže doporučit, protože vznikly nejasnosti, zdali by takto koncipovaná možnost vysílání DVBH nezakládala nerovnost jednotlivých operátorů na telekomunikačním trhu. Proto se domnívám, že se musíme k tomuto námětu vrátit v novele zákona o elektronických komunikacích, který připravuje vláda a který je již ve vnějším připomínkovém řízení. Takže žádné dramatické zpoždění nám nehrozí.

To jenom na vysvětlenou. A pak po skončení rozpravy přednesu návrh procedury.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Kdo dále se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pan ministr Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Nechci prodlužovat období před hlasováním. Chtěl jsem poděkovat všem, kteří pracovali na této novele, a doufám, že po závěrečném hlasování budu mít skutečně příležitost poděkovat.

Pozměňovací návrhy, které byly načteny, mě vedou k závěru, že za prvé jako jeden z předkladatelů bych nepochybně spíše uvítal, kdyby byl schválen původní vládní návrh. Nicméně žijeme v realitě.

Pozměňovací návrhy, které byly přečteny, bych rozdělil do několika skupin. Jsou tam důležité legislativně technické změny, které jsou nepochybně ve prospěch kvality. Jsou tam pozměňovací návrhy, které drží systematiku té konstrukce, na které je návrh zákona postaven, a myslím si, že jsou také ku prospěchu. Jsou tam ale pozměňovací návrhy, které jdou nad rámec novely, nicméně drží filozofii této novely, a to znamená rozjezd digitálního vysílání v té podobě, aby zde vznikla už od prvopočátku elementární konkurence mezi těmi subjekty, které chtějí vysílat. Jsou tam pozměňovací návrhy, jejichž věcnost si myslím, že není zpochybnitelná, nicméně tak jako pan zpravodaj jsem i já přesvědčen, že by měly být zařazeny a měly by být součástí připravované novely zákona o elektronických komunikacích. A jsou tam i pozměňovací návrhy, které jdou nad rámec oné filozofie a u kterých já budu muset říci negativní stanovisko, neboť podle předběžných právních analýz by se mohlo jednat o tak zásadní problém, že v důsledku by Česká republika mohla čelit některým žalobám a arbitrážím z pohledu jiných subjektů, které se na televizním trhu v České republice pohybují.

Vyjádřím se posléze k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Kdo dále se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pokud nikdo, rozpravu končím.

Závěrečná slova navrhovatele v podstatě odezněla. Pan zpravodaj se ujme svých povinností bezprostředně.

 

Poslanec Petr Pleva: Tak bezprostředně jenom poprosím kolegu, aby mě odhlásil, abych se mohl přihlásit zde.

A nyní dovolte, abych vás seznámil s procedurou hlasování. Napřed budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích předložených ve druhém čtení, které se vztahují k usnesení výboru. Pak bychom hlasovali o usnesení výboru a potom o pozměňovacích návrzích v druhém čtení, které se vztahují k vlastnímu zákonu.

Takže procedura by vypadala takto:

První hlasování by bylo o legislativně technických přednesených ve třetím čtení.

Druhé hlasování by bylo o bodu I. Upozorňuji, pokud bude přijat bod I, je nehlasovatelné B6, D3 a E. Pokud by toto nebylo přijato, budeme hlasovat o E. Přijetí by zase vyloučilo hlasování o B6 a D3. Pokud ani toto by nebylo přijato, budeme hlasovat o D3.

Pak budeme hlasovat o F. Jeho přijetí je v kontradikci s B1, takže o tom by se nemohlo hlasovat.

Posléze budeme hlasovat o celém zbytku písmene B najednou.

Pak budeme hlasovat o celém písmenu A, to je usnesení výboru, najednou.

Pak bychom hlasovali o C1 a C3, potom o C2. Pak bychom hlasovali D1 a D2 společně, protože věcně spolu souvisí. Pak bychom hlasovali o D4 ve znění té legislativně technické úpravy, pokud bude přijata. Pokud by nebyla přijata, je D4 nehlasovatelné. Pak budeme hlasovat o D5, potom o G, potom o H a bude následovat závěrečné hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, slyšeli jsme návrh na proceduru pana zpravodaje. Táži se, kdo má nějaké připomínky, návrhy. Paní poslankyně Levá.

 

Poslankyně Ivana Levá: Jenom maličkost. Prosila bych u bodu A, až se bude hlasovat, aby se vyjmul bod 7 a hlasoval se samostatně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Bude vám vyhověno.

 

Poslanec Petr Pleva: Já myslím, že můžeme vyhovět, takže bychom hlasovali o bodu A a potom A7.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: A7 a potom A bych řekl, asi tak, o zbytku A. Je to na vás, pane zpravodaji.

Další námitky, poznámky, připomínky, inovační návrhy? Nejsou.

 

Takže kdo souhlasí s procedurou, tak jak ji navrhl pan zpravodaj, vylepšenou o návrh paní poslankyně Levé, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování (pořadové číslo 72) skončilo. Ze 146 hlasujících bylo 144 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Takže nyní budeme postupovat podle schválené procedury. I pan ministr Říman je poslanec, měl by hlasovat. (Odchází na své místo.)

Takže budeme hlasovat o legislativně technických přednesených ve třetím čtení. Zpravodaj souhlasí. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 73. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 146 hlasujících bylo pro 145, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Nyní budeme hlasovat o bodu I. Zpravodaj ponechává na vůli Sněmovny. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 74. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 146 bylo 136 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Jelikož jsme přijali I, nemůžeme hlasovat o E, B6 a D3. Takže přejdeme rovnou k hlasování o F. Zpravodaj souhlasí. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kdo souhlasí v hlasování 75, které jsem zahájil, s návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 145 hlasujících bylo 124 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP