(10.50 hodin)
(pokračuje Vlček)

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 88. Z přítomných 136 poslanců pro návrh 68, proti 63. Konstatuji, že s tímto usnesením nebyl vysloven souhlas.

 

Mám chvíli počkat nebo mohu pokračovat? Chvíli vyčkám, až proběhne kontrola hlasovacích listin. (Po chvilce:) Zeptám se pana poslance, jestli je všechno v pořádku. Podle pohybu soudím že ne.

O slovo se hlásí pan poslanec Rafaj. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážení kolegové, omlouvám se. Zpochybňuji hlasování. Na sjetině nemám to, jak jsem chtěl hlasovat. Chtěl jsem hlasovat ano, a mám tam ne.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Zahajuji hlasování. Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 89. Z přítomných 141 poslankyň a poslanců, pro návrh 98, proti 13. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Na žádost z pléna vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme opakovat hlasování, které navrhl pan poslanec Exner, tedy nesouhlasit s odpovědí paní ministryně Kuchtové.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 90. Z přítomných 138 poslankyň a poslanců pro návrh 70, proti 64. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Vyčkám kontroly hlasovacích listin. - Pánové, ptám se, jestli je všechno v pořádku. Ano, všechno v pořádku, takže konstatuji, že s tímto usnesením byl vysloven souhlas.

 

A nyní přikročíme k další interpelaci. Ministr zahraničních věcí Karel Schwanzenberg odpověděl (výbuch smíchu v sále) - Schwarzenberg (potlesk) odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci postoje České republiky k Úmluvě Rady Evropy o působení proti obchodu s lidmi. Interpelace spolu s odpovědí předkládáme jako tisk 200.

Ptám se pana poslance Exnera, jestli chce vystoupit. Podle pohybu soudím, že ano. Uděluji vám, pane poslanče, slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, trochu lituji, že pan ministr zahraničních věcí není přítomen, ale i podle textu odpovědi nakonec možná správně měla být interpelace směřována spíše na ministra spravedlnosti, který, jak se z odpovědi na interpelaci dovídám, by spíše měl se vyjádřit k danému problému.

Česká republika dosud nepodepsala a nepřistoupila k Úmluvě Rady Evropy o působení proti obchodu s lidmi, jak byla už předložena k podpisu 16. května roku 2006. Pan ministr zahraničních věcí mi píše, že hlavním důvodem, proč jsme dosud nepřistoupili, je skutečnost, že ve svém právním řádu doposud Česká republika nezavedla odpovědnost právnických osob za spáchání trestného činu.

Musím ovšem konstatovat, že tak jak je tato odpovědnost požadována článkem 22 úmluvy, pan ministr mě na to upozorňuje, je ta odpovědnost možná trestněprávní, občanskoprávní nebo správní, a to přímo, anebo prostřednictvím odpovědných osob. Prostřednictvím odpovědných osob taková možnost v České republice je a koneckonců právě diskuse o této záležitosti, když vládou byl příslušný dokument týkající se změny trestního řádu, byla, tak směřovala k tomu, že v České republice jsou fakticky věcně zajištěny všechny okolnosti, o kterých se úmluva zmiňuje, včetně postihu osob, a to u právnických osob prostřednictvím buď občanskoprávního jednání, správního, anebo trestně právního.

Domnívám se, že není správné, jestliže Česká republika dosud k úmluvě nepřistoupila. A v případě, že je to třeba, může při ratifikaci úmluvy a jejím podpisu předtím dát vysvětlující dopis, jak je obvyklé v podobných případech, o tom, jakým způsobem je věc v České republice zabezpečena. Na základě toho se domnívám, že by bylo správné, abychom změnili dosavadní postoj vyčkávací s tím, že nepodepisujeme a neratifikujeme úmluvu, přihlásili se k úmluvě a vysvětlili, jakým způsobem jsou všechny požadavky z úmluvy vyplývající v České republice zajištěny.

Pokud nikdo další nevystoupí, když ministr zahraničních věcí není přítomen, navrhuji, aby v tomto duchu Sněmovna nesouhlasila s odpovědí, abychom se v příští odpovědi dověděli, jakým způsobem Česká republika bude dále postupovat. Tato úmluva Rady Evropy je jednou ze základních úmluv z pohledu Rady Evropy a domnívám se, i celého Evropského společenství. A není dobrým signálem pro Českou republiku, když je uváděna mezi těmi, kteří se k ní dosud nepřihlásili.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otvírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

Pan poslanec Exner navrhl usnesení, tedy nesouhlasit s odpovědí pana ministra zahraničních věcí na jeho interpelaci ve věci České republiky k Úmluvě Rady Evropy o působení proti obchodu s lidmi.

Zazvoním. Na žádost z pléna vás odhlásím. Požádám vás o novou registraci svými registračními kartami. Za chvíli přistoupíme k hlasování.

 

Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 91. Z přítomných 137 poslankyň a poslanců pro návrh 67, proti 66. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení nebyl vysloven souhlas.

 

Počkám ale na kontrolu hlasovacích listin. Soudím podle pohybu pana poslance Kováčika, že není něco v pořádku.

O slovo se hlásí paní poslankyně Mertinová. Paní poslankyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP