(13.00 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Dalším bodem našeho dnešního jednání je bod

 

58.
Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2005
/sněmovní tisk 75/

 

Předloženou zprávu uvede ministr životního prostředí pan Petr Kalaš. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Kalaš Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám Zprávu o životním prostředí České republiky v roce 2005 podrobně mapující stav jednotlivých složek životního prostředí a trendy jejich vývoje. Zprávu o životním prostředí České republiky zpracovává Ministerstvo životního prostředí již od roku 1993. Každoroční příprava a zveřejnění této zprávy vyplývá ze zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí.

Zpráva o životním prostředí v České republice v roce 2005 byla projednána a schválena vládou České republiky dne 11. října 2006 usnesením vlády č. 1154. Zpráva má devět kapitol pojednávajících o stavu složek životního prostředí, vlivu ekonomických činností na životní prostředí a o nástrojích politiky životního prostředí. Dále jsou ve zprávě kapitoly o interakci životního prostředí a lidské společnosti, mezinárodní spolupráci a indikátorech životního prostředí. Těžištěm zprávy je druhá kapitola, která obsahuje souhrn všech důležitých informací uvedených v této zprávě formou svod analýzy a hodnocení plnění hlavních priorit státní politiky životního prostředí na roky 2004 až 2010.

Zpráva poskytuje ucelený pohled na problematiku životního prostředí v České republice v roce 2005. Je-li to účelné, jsou zde uvedeny i časové řady vystihující dlouhodobý trend. Kapitola indikátory životního prostředí obsahuje rovněž mezinárodní srovnání environmentálních ukazatelů s vybranými státy a průměry 15 zemí Evropské unie a 30 zemí OECD. Materiál zpracovalo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ceniou, Českou informační agenturou životního prostředí. Na přípravě se podílely rovněž další ústřední orgány státní správy, resortní instituce, další odborné instituce a vysoké školy. Zpráva byla vytvořena jako hodnotící dokument, který má sloužit nejen pro potřeby státních orgánů, ale i veřejnosti. Proto využívá v řadě případů i grafických příloh v textu, které zvyšují přehlednost informací o stavu životního prostředí v loňském roce.

Na základě informací uvedených v této zprávě lze konstatovat, že stav životního prostředí se u nás po radikálním zlepšení v závěru 20. století v posledních letech stabilizoval. Některé ukazatele však indikují počátek nových negativních trendů, mezi které patří zejména změna struktury zdrojů znečišťování ovzduší spočívající v poklesu emisí z velkých zdrojů a jejich současném nárůstu z malých, obtížně regulovatelných a často technicky zastaralých zdrojů. Důsledkem je stoupající znečištění ovzduší prašnými částicemi, které nyní představuje hlavní problém životního prostředí v České republice.

Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2005 je zveřejněna na internetových stránkách ministerstva a dále bude vydána formou brožury kombinované s CD-nosičem, a to i v anglické verzi. Bude tak k dispozici tuzemské i zahraniční odborné veřejnosti, zástupcům nestátních organizací a bude rovněž distribuována do sítě knihoven na vybraná pracoviště vysokých škol.

Děkuji vám za pozornost, kterou jste věnovali studiu této zprávy, zabývající se skutečnostmi ovlivňujícími významnou měrou zdravý vývoj obyvatel této republiky, a zároveň vám děkuji za pozornost, kterou jste věnovali mému úvodnímu slovu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Zprávu projednal výbor pro životní prostředí, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 75/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec pan Václav Mencl, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, paní předsedající. Výbor pro životní prostředí se touto zprávou zabýval velmi hluboce a velmi podrobně a na základě rozpravy, která byla velmi bohatá, doporučuje Poslanecké sněmovně, aby Zprávu o životním prostředí České republiky v roce 2005 vzala na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani písemnou, ani z místa. Takže tímto tuto rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které s výjimkou pana zpravodaje, který nám zopakuje návrh usnesení, o kterém Poslanecká sněmovna rozhodne pak v následujícím hlasování, taktéž nemám žádného dalšího přihlášeného. Pane poslanče Mencle, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu o životním prostředí České republiky v roce 2005."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Vzhledem k minimální rozpravě nepředpokládám, že bude zájem o přednesení závěrečného slova ze strany pana ministra, takže tímto podrobnou rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování.

 

Bude to hlasování pořadové číslo 106, ve kterém rozhodneme o předloženém návrhu usnesení. Toto hlasování zahajuji a táži se vás, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 106 z přítomných 109 poslankyň a poslanců se pro vyslovilo 92, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl přijat.

 

Vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k avizované omluvené neúčasti paní ministryně zemědělství Mileny Vicenové a zařazení dvou zpráv právě z oblasti zemědělství na konec projednávání bloku zpráv a vzhledem k tomu, že bod č. 56, na který jste se tázali, může být projednáván k lhůtám vyplývajícím z našeho jednacího řádu dnes až v 15.50 hodin, dovolím si o našem následujícím postupu jednání rozhodnout takto: Končím dnešní jednací den Poslanecké sněmovny. Přeji vám příjemné páteční odpoledne i příjemný víkend.

Dovoluji si oznámit, že schůze bude pokračovat v úterý 5. 12. pevně zařazenými body, kterými jsou bod č. 19, sněmovní tisk 59, a bod č. 12, sněmovní tisk 63. Děkuji a na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 13.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP