(14.50 hodin)

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych v souvislosti s napadením našeho kolegy, poslance Parlamentu České republiky, se pozastavil nad tím, jakou roli mají v naší společnosti média, jakou úlohu plní média v demokratické společnosti.

Pokud se v těchto chvílích podíváme na zpravodajské servery na internetu, na zpravodajské servery těch nejvýznamnějších žurnalistických médií, která v České republice působí, najdeme prakticky na každém z nich velmi obsáhlou diskusi, která s odvoláním na svobodu slova šíří zejména následující myšlenky - cituji: Nácek nebo bolševik, řezat je všechny. Nebo: Na šibenici s nimi, se všemi. Nebo: Asi se pan Dolejš někomu znelíbil, ať je rád, že ho nepověsili.

Nevím, k čemu tyto diskuse slouží. Nevím, kde začíná svoboda slova, a také nevím, do jaké míry odrážejí tyto názory zveřejněné na informačních serverech názory veřejnosti. Chtěl bych jenom říci, že tyto názory zcela zásadně odmítám a že těmi, kteří je uveřejňují, naprosto zásadně pohrdám. Děkuji. (Poslanci z levé části sálu tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím o další přihlášku do rozpravy, pokud taková existuje. Není taková. Končím rozpravu k tomuto bodu.

Je před námi návrh, který přednesl pan poslanec Michal Hašek, tedy návrh na usnesení. Zeptám se, zda je třeba pro ty, kteří nebyli v poslanecké síni, ještě jednou přednést návrh usnesení. Vznáší někdo takový požadavek? Nevznáší. Domnívám se tedy, že všichni, kteří jsou přítomni, zaregistrovali návrh, s kterým nás seznámil pan poslanec Michal Hašek, a proto budeme moci hlasovat o návrhu usnesení.

(Námitka z pléna, že neproběhla podrobná rozprava, ve které se mohou dávat návrhy.)

Alespoň formálně se budeme muset vrátit ještě k otevření podrobné rozpravy. Poprosím pana poslance Haška, aby v podrobné rozpravě přednesl tento návrh usnesení, poté požádám ostatní kolegy, pokud chtějí přednést nějaké své další návrhy.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, já jsem text návrhu předal zástupcům všech poslaneckých klubů před zahájením tohoto bodu, přesto formálně znovu předkládám návrh usnesení Poslanecké sněmovny jménem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické:

"Poslanecká sněmovna je vážně znepokojena a odsuzuje surový bezprecedentní útok na poslance Jiřího Dolejše. Poslanecká sněmovna vyjadřuje hluboký nesouhlas s tím, aby byl kdokoli fyzicky napadán a urážen v souvislosti se svým politickým přesvědčením. Poslanecká sněmovna rozhodně odsuzuje vnášení obdobných fašizujících praktik do politického života této země, které přímo ohrožují demokratické a právní principy, na nichž je náš stát budován."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl návrh usnesení, tak jak nám byl přečten již v úvodu projednávání tohoto bodu. Nyní se o slovo hlásí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já rozhodně, a myslím, že všichni poslanci v této Sněmovně odsuzujeme tento bezprecedentní útok, jsme jím znepokojeni a rozhodně nechceme nic takového podporovat. Jen si myslím, že dávat tam emotivní slůvko fašizujících, aniž je vyšetřeno, z jakých důvodů, z jakých pohnutek k tomuto útoku došlo, a jako kdyby jen jedna skupina takto napadala některé lidi a jiné skupiny ne, je zavádějící a myslím si, že takové praktiky musí být bez ideologického podtextu odsouzeny úplně všechny. Proto dávám návrh, aby slovo fašizujících bylo vypuštěno. I tak si myslím, že je ten text velmi silný a úderný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Další návrhy prosím, v rámci podrobné rozpravy. Nejsou. Proto končím podrobnou rozpravu a můžeme se věnovat hlasování o návrzích, které zazněly.

Nejprve budeme hlasovat o protinávrhu, tedy o návrhu pana poslance Plevy, aby bylo přijato usnesení bez jednoho slova, a to bez slova fašizujících. Domnívám se, že jsem dávala dostatečně najevo gongem, aby mohli být všichni přítomni. Registruji vaši žádost o odhlášení, proto vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Budeme tedy nejprve hlasovat o protinávrhu pana poslance Petra Plevy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 254. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 254 přítomno 130, pro 41, proti 51. Návrh nebyl přijat.

 

Druhým návrhem, kterému se budeme věnovat, je návrh usnesení, tak jak jej přednesl pan poslanec Michal Hašek.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 255 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 255 přítomno 126, pro 106, proti 2. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s tímto usnesením. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. Děkuji všem, kteří se tohoto projednávání zúčastnili.

Já jsem avizovala hned na úvod, že je zde ještě jeden procedurální návrh. S ním přichází pan poslanec Jozef Kubinyi. Prosím, abyste svůj návrh přednesl, pane kolego.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové. (Hluk v sále, předsedající žádá o klid.) Vím, že procedurální návrhy toho typu, jaký chci přednést, má Poslanecká sněmovna v programu každý den ráno. Nicméně důvody, které mě k tomu vedou, jsou poměrně vážné. Já vám je tady stručně shrnu a myslím si, že uvěříte, že -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid v jednací síni, protože pan kolega Kubinyi přichází s procedurálním návrhem, o němž za chvíli budeme muset rozhodnout. Je důležité, abychom všichni věděli, o čem budeme rozhodovat.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: A že sami posoudíte, jestli jsou ty důvody skutečně důležité, nebo nikoli. Poslanecká sněmovna na své schůzi 6. prosince ustavila vyšetřovací komisi pro prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Zároveň s tímto přijala usnesení, že komise má do konce měsíce dubna podat Poslanecké sněmovně svou zprávu. Vyšetřovací komise pracovala čtyři a půl měsíce. Ta zpráva vám byla dnes rozdána do lavic a já mám od vyšetřovací komise mandát, abych požádal Poslaneckou sněmovnu o prodloužení činnosti komise do konce volebního období. Zpráva byla přijata jednomyslně, byl tam v podstatě politický konsensus napříč politickým spektrem.

A ten procedurální problém spočívá v tom, že zpráva komise byla zařazena jako pevný bod na pátek ráno na devátou hodinu. Bohužel dozvěděl jsem se až teď, protože organizační výbor tak rozhodl na svém poledním jednání, že čtvrtek a pátek nejsou jednacími dny Sněmovny. Proto vás prosím o zařazení jedné jediné věty, a byl by to nový bod, že Poslanecká sněmovna prodlužuje činnost vyšetřovací komise pro prošetření hospodaření VZP do konce volebního období. Počítám, že tento bod by nám mohl zabrat řádově do jedné minuty. Takže dávám tento procedurální návrh na zařazení nového bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP