(12.30 hodin)
(pokračuje Horák)

Léková politika - chronicky nemocní. Zdravotnictví samozřejmě dokáže vyčerpat jakýkoliv objem finančních prostředků. A pokud se podíváme na to, kde se tyto prostředky čerpají, tak výdaje pojišťovny významně ovlivňují jednak léčba nebo prevence těch hromadně se vyskytujících chorob, kterých je v populaci obrovské množství, a když se nasčítají náklady, tak tvoří významný podíl, a naopak zase náklady na tu péči, která sice není masová, nicméně je mimořádně drahá. Do obou těchto oblastí spadá léčba chronických onemocnění, na jedné straně těch chronických onemocnění, která mají velký populační výskyt, což je především ischemická choroba srdeční, nebo obecně tedy choroby srdce a cév, a onkologická onemocnění. A na druhé straně je to zdravotní péče mimořádně nákladná, kam samozřejmě spadají také nemocní, jsou to zpravidla také chronicky nemocní.

Cesta k omezení nebo k ohraničení růstu nákladů na tyto pacienty a současně cesta k tomu, aby kontinuálně byly zvyšovány možnosti léčit chronicky nemocné, je v tom, aby na jednu stranu ve spolupráci s odbornými společnostmi docházelo ke standardizaci těchto mimořádně nákladných léčebných postupů, tak aby byly skutečně použity jenom tam, kde mají plné oprávnění, a současně aby pojišťovna mobilizovala zdroje na to, aby v případech té správné indikace, správnou politikou vůči zdravotnickým zařízením, což je zejména úsilí o to, aby péče byla poskytována na kvalifikovaných pracovištích, která splní nároky kvality, v případě, že těchto onemocnění nebo pacientů je málo, aby byla poskytována péče na specializovaných pracovištích tam, kde pak její poskytování je mnohem efektivnější, než pokud bude roztroušeno po stovkách zdravotnických zařízení v celé České republice.

Je to tedy nikdy nekončící proces, protože rozpor tu vždycky existuje a bude existovat, ale pojišťovna se musí starat o to, aby zdroje byly efektivně využity a aby všichni pacienti dostali to, na co mají při současném stavu medicíny plný nárok. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím a poprosím předsedu volební komise, aby nám dal další pokyny, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Chtěl bych jenom zrekapitulovat, že v diskusi vystoupili tři poslanci a kandidát pan doktor Horák odpověděl na dotazy.

Vzhledem k tomu, že nebyly podány žádné jiné návrhy než to, co navrhovala volební komise, tak prosím, paní předsedající, abyste nechala hlasovat o tom, že budeme volit tajnou volbou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, děkuji za tento návrh. A ještě předtím mi dovolte, abych dodatečně poděkovala panu doktoru Pavlu Horákovi za jeho vystoupení, protože jsem to neučinila. Je samozřejmé, že nyní již, pokud nebude chtít zde setrvat, když tu setrvávat nemusí, se s ním loučím. Děkujeme a na shledanou. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ano, budeme nyní hlasovat o návrhu volební komise, aby volba probíhala tajným způsobem.

Všechny vás odhlašuji na žádost z pléna a prosím, abyste se přihlásili znovu svými kartami. (Zvoní.) Budeme hlasovat o způsobu volby.

 

Volební komise doporučuje volbu tajnou. Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 252 z přítomných 111 pro hlasovalo 107, proti 2. Tento způsob volby byl tedy přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. Nyní prosím, abychom tento bod přerušili.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, přerušuji tento bod.

 

Poslanec Pavel Hojda: A jenom připomínám, že se jedná o první kolo volby ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

 

Současně bude probíhat druhé kolo volby člena Rady Českého rozhlasu (bod 123) - ze dvou kandidátů budeme volit jednoho. Dále volba člena Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie (bod 99) - opět ze dvou kandidátů budeme volit jednoho. A poslední volba druhého kola bude volba členů Rady Státního fondu kultury České republiky (bod 98), kde z 20 kandidátů budeme volit 13.

Jenom připomínám: Volební lístky budou vydávány za chvíli, budou vydávány do 12.55 hodin, s tím, že v případě, že bude opět ve volební místnosti někdo, kdo ještě neodvolil a bude mít zájem, tak samozřejmě prodloužím vydávání volebních lístků, ale nejpozději do 12.55 hodin v současné době.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, děkuji. Oznamuji vám, kolegyně a kolegové, že zároveň vyhlašuji polední přestávku.

Ještě jednou opakuji sdělení pana předsedy, že volební lístky se budou vydávat do 12.55 hodin. Členům organizačního výboru sděluji, že za deset minut zahájíme jednání organizačního výboru. A odpolední jednání začne ve 14.30 hodin. A prosím všechny, aby členům organizačního výboru při tajné volbě dali přednost v pořadí, abychom mohli jednat na organizačním výboru. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 12.36 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP