(10.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahajuji projednávání bodu

 

126.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb.,
o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti
Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky
(zákon o zrušení Fondu národního majetku)
/sněmovní tisk 1172/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy podle sněmovního tisku 1172/6. Zástupce Senátu se k tomuto bodu omlouvá.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu vyjádřil kolega Miloš Melčák. Prosím o klid. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedající. Dovolte mi, ctěná Sněmovno, abych vám ve stručnosti připomněl, čeho se tento návrh týká.

My jsme se rozhodli, že část prostředků z Fondu národního majetku, které spravuje Ministerstvo financí, věnujeme Ministerstvu kultury na podporu záchrany klenotů naší národní kultury, a to rekonstrukci Národního muzea, rekonstrukci Národní knihovny České republiky a záchranu architektonického dědictví České republiky. Senát při projednávání tohoto návrhu zákona připojil ještě pozměňovací návrh na věnování pěti miliard na povodňové škody.

Dobře si pamatujeme, že na začátku této schůze jsme návrh na povodňové škody řešili sněmovním tiskem 1281. Dnes je situace taková, že návrh zákona již byl schválen Senátem, podepsán prezidentem republiky, takže je zbytečné, abychom dávali tuto částku opakovaně. Proto vás, vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste podpořili původní sněmovní verzi.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Moje otázka zní, zda se k pozměňovacím návrhům Senátu chce vyslovit zpravodaj rozpočtového výboru kolega Michalík. Ne. Zpravodaj kulturního, vědeckého, vzdělávacího, mládežnického a tělovýchovného výboru kolega Pleva? Ano, prosím.

 

Poslanec Petr Pleva: Zejména mládežnického, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Když se na vás podívám - typický mládežník.

 

Poslanec Petr Pleva: Chci jen poopravit tvrzení pana kolegy Melčáka, že jsme věnovali peníze. My jsme nic nevěnovali, my jsme pouze umožnili vládě, aby svým usnesením použila prostředky z Fondu národního majetku na vyjmenované účely, pokud tam nějaké peníze budou a pokud se pro to vláda rozhodne.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku), podle sněmovního tisku 1172/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1172/6."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 216. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 159 přítomných pro 36, proti 10. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavec 5 zákona o jednacím řádu. Kvorum je nastaveno.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 178/2002 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 1172/5."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 217. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 160 pro hlasovalo 149, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

17.
Návrh zákona o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách
a souvisejících činnostech a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 1071/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy v usnesení 1171/4. Vítám pana senátora Zlatušku.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu nejprve vyjádřila paní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, komplexní pozměňovací návrh, který byl schválen v Senátu České republiky, odstranil nedostatky, které se dostaly do původního zákona novelou zákona, která se týkala asistované reprodukce. Tudíž znění postoupené Senátem odpovídá všem požadavkům na etickou, občanskoprávní a rodinnou právní úpravu v této oblasti.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, velice silně podporuji schválení návrhu zákona ve znění postoupeném Senátem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní ministryně. Chci se zeptat pana kolegy Kochana, zda se jako zpravodaj výboru chce vyjádřit. Nikoliv.

Otevírám rozpravu. Jako prvnímu uděluji slovo panu senátoru Zlatuškovi.

 

Senátor Jiří Zlatuška: Vážený pane předsedající, paní ministryně, vládo, dámy a pánové, Senát se věnoval problémům souvisejícím s tímto zákonem s částí týkající se asistované reprodukce. V části odborné, která se týká základního zákona upravujícího výzkum v oblasti práce s embryonálními buňkami, bylo většinově konstatováno, že je velmi kvalitně připraven a odpovídá všem etickým normám. V části, které jsme se věnovali, se to týkalo zejména věku pro provádění asistované reprodukce a problémům souvisejícím se zásahem do soukromí rodičů, resp. aspektům, které by se daly nazvat jakými eugenickými omezeními pro asistovanou reprodukci.

Senát k tomuto přistoupil bez akcentování nějakých politických aspektů. Myslím, že vůle k tomu, změnit tuto část zákona takovým způsobem, aby odpovídala eticky přijatelné praxi a zároveň odpovídala tomu, že asistovaná reprodukce je zásah, který je svou povahou léčebný a pomáhá překonávat zdravotní indispozice párů, které chtějí počít dítě, že toto bylo respektováno. Prosím vás proto, abyste navrhovanou úpravu přijali, jak ji Senát navrhuje.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP