(17.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím o další přihlášky do rozpravy. Pan kolega Schwippel se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, paní místopředsedkyně. Zopakoval bych svou obavu, která je trochu jiného druhu, než zde prezentoval pan poslanec Exner, a to z toho důvodu, že při jednání výboru jsem na ni neobdržel vyčerpávající nebo zcela přesvědčivou odpověď.

Byla zde řeč o tom, že Česká republika splňuje všechny požadavky této úmluvy, a také, že je vázána na evropské úrovni jinými úmluvami v podstatě velmi obdobného obsahu. Můj dotaz proto zní: Jaký je reálný přínos nebo přidaná hodnota této úmluvy? Asi se shodneme na tom, že cílem není, aby Česká republika byla stranou co největšího množství úmluv, ale aby byla stranou takových úmluv, které mají skutečně pro nás význam. Proto bych rád dostal odpověď na otázku, jaká je přidaná hodnota této úmluvy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím o další přihlášku. Nevidím takovou. Před skončením rozpravy se hlásí o slovo pan ministr Karel Kühnl. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí se pokusím některé otázky zodpovědět.

Pokud jde o pravomoci veřejného ochránce práv, jak už jsem řekl, pravomoc národního pilíře mu svěřuje novela obsažená v zákoně 381/2005, ovšem to není přesně to, na co se pan kolega Exner ptal. On se tázal, zda už někdo stanovil, jestli jsem dobře vyrozuměl a správně to pochopil, obsah a postup. To je spíš technická otázka, která samozřejmě bude následovat, ale z hlediska legislativního, které v tuto chvíli je tím, ze kterého se musíme dívat na tuto věc, je v našem právním řádu případná ratifikace předem zajištěna, resp. její provádění protokolu.

Pokud jde o těch pět expertů, kteří by se mohli podílet na činnosti podvýboru, tam je odpověď víceméně stejná. Domnívám se - a už je to zčásti odpověď i na otázku o přidané hodnotě - že Česká republika je bezesporu zemí, v níž nedochází ani k mučení, ani k jinému krutému zacházení, ponižování, trestání atd. Proto jsme nepochybně zemí, která by měla své experty nabídnout pro činnost podvýboru. A jistě to také uděláme.

Pokud jde o přidanou hodnotu, otázka velmi obecně položená asi nemůže být zodpovězena jinak než zase v poměrně obecné poloze. Domnívám se, že je názorem vlády České republiky, a jsem přesvědčen, že i názorem Parlamentu České republiky a všech občanů České republiky, že kruté zacházení, mučení, ponižování ve formě trestů je absolutně nepřípustné a že každý krok, které mezinárodní společenství podnikne k tomu, aby takovýmto jevům zabránilo nebo aspoň se účinně snažilo zabránit, je krok správný, který přináší svou vlastní hodnotu navíc. Každopádně Valné shromáždění OSN - tam jsou zastoupeny téměř všechny státy této zeměkoule - bylo toho názoru, že tento protokol přináší v tomto směru přidanou hodnotu. Já jsem stejného přesvědčení, a proto žádám Sněmovnu, aby ve druhém čtení ratifikaci této smlouvy schválila.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Exner - nehlásí se, chce pouze, abych vás odhlásila. Rozumím tomu, odhlašuji vás. Uzavírám rozpravu a budeme hlasovat o navrženém usnesení, ale až poté, kdy se všichni znovu zaregistrujete, o což vás prosím. Doufám, že naše řady posílí kolegové, kteří jsou ve sněmovních kuloárech. Je nás málo.

Budeme hlasovat o navrženém usnesení, tj. o tom, že Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Opčního protokolu k Úmluvě proti mučení a jinému krutému nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání.

 

Zahájila jsem hlasování pořadové číslo 96. Kdo souhlasí s tímto usnesením? Kdo je proti?

Z přítomných 74 pro návrh 73, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím končí projednávání bodu 120, sněmovní tisk 1249. Děkuji panu ministrovi za uvedení tohoto materiálu.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Mezinárodní úmluva o potlačování
činů jaderného terorismu, podepsaná dne 15. září 2005 v New Yorku
/sněmovní tisk 1211/ - druhé čtení

 

Opět požádám o úvodní slovo ministra obrany Karla Kühnla.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládaná mezinárodní úmluva představuje cosi jako reakci mezinárodního práva na hrozbu jaderného terorismu. Tuto úmluvu přijalo Valné shromáždění Organizace spojených národů v dubnu 2005. Předseda vlády České republiky ji podepsal 15. září 2005. Zatím je úmluva podepsána 98 dalšími státy, včetně všech zemí Evropské unie.

Hlavním účelem předkládané úmluvy je jednak kriminalizace a jednak penalizace všech aktů jaderného terorismu, přičemž smluvní strany se zavazují zajistit, aby trestné činy vyjmenované v úmluvě byly činy trestnými podle jejich vnitrostátního práva. Zároveň se zavazují stanovit přiměřené, tj. vysoké tresty za tyto činy.

Závazky, které z úmluvy vyplývají, jsou nejen v souladu s právním řádem České republiky, ale dokonce jejich plnění je zajištěno již v rámci platných právních předpisů České republiky, a to zejména příslušnými ustanoveními trestního zákona, trestního řádu a tzv. zákona o jaderné energii, o mírovém využívání jaderné energie, ionizujícího záření, atomového zákona.

Senát s ratifikací této smlouvy již souhlas vyslovil. Já žádám Sněmovnu, aby učinila totéž.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Václava Exnera, aby nám odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1211/1. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP