(16.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme hlasovat o druhém z návrhů. Ten přednesl pan poslanec Pavel Kováčik a zní takto: Poslanecká sněmovna souhlasí s přerušením projednávání tohoto bodu, a to do úterý příštího týdne 14.30 hodin.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 89. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 113 pro 71, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání bodu č. 47, sněmovního tisku 1036, do úterý - nemám u sebe kalendář - příštího týdne do doby 14.30 hodin. Tím končí dnešní projednávání bodu číslo 47.

 

Další bod, který je před námi, je bod číslo 53. Je to

 

53.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 257/2001 Sb.,
o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických
a informačních služeb (knihovní zákon), ve znění zákona č. 1/2005 Sb.
/sněmovní tisk 1267/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji ještě jednou, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Prosím, aby uvedený návrh za navrhovatele obhájil ministr kultury Vítězslav Jandák. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych ve stručnosti odůvodnil vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, ve znění zákona č. 1/2005 Sb.

Účelem navrhované právní úpravy je především prodloužení zákonem stanovené lhůty pro vybavení knihoven internetem o jeden rok, tedy do 31. 12. 2007.

Vybavení knihoven internetem je základní podmínkou pro zajištění poskytování minimálního rozsahu veřejných knihovnických a informačních služeb a současně i zápisu knihoven do evidence knihoven vedené Ministerstvem kultury. Podle platného § 24 odst. 2 knihovního zákona mohou být podmíněně zapsány v evidenci i knihovny neumožňující přístup k internetu, resp. k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, a to do 31. 12. 2006. Vzhledem k tomu, že v současné době ještě část evidovaných knihoven není k internetu připojena a nelze s jistotou předpokládat jejich připojení do konce letošního roku, připravuje se pokračování projektu i pro příští období tak, aby bylo možné tuto povinnost splnit. Zároveň je však nutné prodloužit stanovenou lhůtu o jeden rok ještě před jejím uplynutím, aby dotčeným knihovnám nemusel být zrušen uvedený podmíněný zápis v evidenci knihoven. Zrušení zápisu by mělo za následek zejména znemožnění přístupu k finančním prostředkům ze státního rozpočtu na jejich podporu, a v mnohých případech tedy i ohrožení jejich samotné existence.

Novela rovněž odstraňuje nesoulad ustanovení § 6 a § 3 odst. 3, kdy na jedné straně je poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb podmínkou pro zápis do evidence knihoven a na druhé straně tak lze činit až ode dne zápisu. Dále se terminologicky zpřesňují služby spočívající v umožnění přístupu k informacím tak, aby se vztahovaly výhradně k informacím přístupným na internetu, a nikoli obecně k jakýmkoli informacím přístupným pomocí telekomunikačního zařízení.

Vzhledem k tomu, že jde v podstatě o technickou novelu, jejíž účinnost je nezbytná před 31. 12. 2006, tak aby byla zákonem stanovená lhůta kontinuálně prodloužena bez negativních právních důsledků pro knihovny, bylo z časových důvodů v souladu s ustanovením odstavce 2 § 90 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, navrženo schválení návrhu zákona v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky v prvním čtení.

Děkuji vám za pozornost, dámy a pánové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní zpravodaje, kterým byl pro prvé čtení určen pan kolega František Strnad, o slovo.

 

Poslanec František Strnad: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pan ministr v podstatě řekl k tomuto jednoduchému zákonu vše. Já jen opět podpořím, že je potřeba, a věřím, že všichni ten termín do 31. 12. 2007 podpoříme. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP