(9.50 hodin)
(pokračuje Chytka)

Taktéž nehlasovatelné je J2. Jde opět o návrh poslance Koudelky, který novelizuje trestní zákoník. Jak si jistě všichni pamatujeme, trestní zákoník skutečně neprošel.

Taktéž nehlasovatelný je pozměňovací návrh M4, což je účinnost, která je již obsažena v jiných pozměňovacích návrzích.

Zároveň bych vás rád upozornil na změnu v číslování. Vy jste si samozřejmě jistě povšimli, že sněmovní tisk 1121/1 byl rozdán celkem dvakrát. Podruhé byl sněmovní tisk 1121/1 rozdán právě na naléhání kolegyně Šedivé, která se domnívala, že některé pozměňovací návrhy tam nebyly zapracovány. Legislativa je tedy zapracovala.

Přibylo písmeno C4.2, tedy oproti původnímu je pozměňovací návrh C4 nyní označen jako C4.1 a C4.2. Dále přibyla ona písmena C5.2 a C5.3. Celý C5 obsahuje nyní C5.1, C5.2 a C5.3.

Legislativa toho využila a označila jednotlivé pozměňovací návrhy k jednotlivým částem části 11 až části 87 v pozměňovacím návrhu pana poslance Vlčka, které předtím byly pod písmenem L3. V současné době se tedy L3 přečíslovalo na L3 část 11, L4 část 23, L5 část 79, L6 část 84, L7 část 85, L8 část 86 a L9 část 87. Zároveň pozměňovací návrh L4 je přečíslován jako L10 a L5 je přečíslován jako L11. Všiml jsem si, že někteří ještě právě přečíslování L5 na L11 nemají ve svých poznámkách, takže bych na to taktéž rád upozornil.

Až budeme hlasovat, tak možná už se nebudu moci vyjadřovat, proč k pozměňovacím návrhům mám takové či onaké stanovisko.

Chtěl bych říci, že velice zajímavý je pozměňovací návrh pana poslance Vlčka L11 - exekuční řád. Když dojde k zastavení exekuce, tedy není žádný movitý, nemovitý majetek, může soud náklady dát k tíži oprávněnému. Tady jde o ono slůvko "může" soud dát náklady k tíži oprávněnému. V současné době soud tak učiní pouze v případě, když se domnívá, že oprávněný zmařenou exekuci zavinil. Nově se zde navrhuje, že oprávněný zaplatí náklady exekuce vždy, když je exekuce zastavena. Zde je logická otázka - a tak je to se všemi pozměňovacími návrhy, které neprošly výborem, nemohli jsme nad nimi diskutovat, nemohli jsme se tázat - otázka změny exekučního řádu. No výborně. Ale znamená to, že oprávněný, tedy věřitel, zaplatí náklady exekuce, i když povinný, tedy dlužník, dluh uhradil? To by bylo absurdní. Pokud mně nebude na tuto otázku zodpovězeno, tak s klidným svědomím například pozměňovací návrh L11 opravdu nemůžu podpořit.

Taktéž pozměňovací návrh C4.2 paní poslankyně Hany Šedivé. Po prohlášení konkursu se daňové řízení přerušuje. Samozřejmě, že to je pozměňovací návrh, který bychom vítali. Znamená to, že u daně z přidané hodnoty by správce konkursní podstaty mohl inkasovat vratky DPH a nebyly by mu započítány s minulými dluhy. Ale opět je zde otázka. To je v pořádku - ale co s reorganizací podniku? Co když u reorganizace podniku naopak, co se týče daně z přidané hodnoty, by tam byl přebytek? Kdyby se daňové řízení přerušilo, pak by podnik již vratky samozřejmě nedostal.

Tolik tedy obecně, proč se budu vyjadřovat tak, jak se budu vyjadřovat.

Nyní toho využiji k načtení svých legislativně-technických poznámek.

1. K pozměňovacímu návrhu C1 a M2. Místo "Za bod 5 se vkládá nový bod 6, který zní:" má správně být "Bod 6 nově zní:".

2. K pozměňovacímu návrhu C3. Místo "K části 36 článek 49 římsky" má správně být "K části 36 článek 38 římsky".

3. K pozměňovacímu návrhu M1 k části 36 článek 38 římsky. Místo "V § 10 písm. k) bod 16 se slova § 12 odst. 4 nahrazují slovy § 12 odst. 2" má správně být "V § 10 písm. k) bod 16 se slova § 12 odst. 4 nahrazují slovy § 186 odst. 1".

Poslední. K pozměňovacímu návrhu M3. Místo "V části 36 článek 37 římsky" má správně být "V části 36 článek 38 římsky". Místo "Body 14 - 16 se vypouštějí." má správně být "Body 14 a 16 se vypouštějí.".

Pro tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych tady chtěla stáhnout zpátky svůj pozměňovací návrh, jak již bylo avizováno panem zpravodajem, a to pozměňovací návrhy pod bodem C5. Jsou to tři pozměňovací návrhy, takže všechny tři. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Ještě paní poslankyně Eva Dundáčková s faktickou poznámkou. (V jednacím sále je velký hluk.)

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já jsem jen chtěla poukázat na to, paní předsedající, že o zpětvzetí návrhů paní poslankyně Šedivé budeme muset hlasovat, protože ona je může účinně stáhnout zpátky sama jen před ukončením druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Samozřejmě. Neměla jsem nic jiného v úmyslu, jinak to totiž nejde. Teď skutečně končím rozpravu. Ptám se na případná závěrečná slova místopředsedy vlády a pana zpravodaje. Nechtějí vystupovat.

My nejdříve budeme hlasovat, pokud tak dovolíte, o stažení pozměňovacích návrhů paní poslankyně Hany Šedivé a potom o návrhu na zamítnutí. Ono je to v podstatě jedno, ale myslím si, že tento postup je možný.

 

Nejdříve tedy budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Šedivé na stažení jejích pozměňovacích návrhů pod bodem C5.

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 158 pro hlasovalo 129, proti byl 1. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Já vás všechny přivolám. Na žádost z pléna vás odhlásím. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Hlasujeme o návrhu na zamítnutí. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 141 pro hlasovalo 46, proti 61. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana zpravodaje, aby nám oznámil svůj návrh postupu, a potom přistoupíme k hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP