Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. dubna 2006 v 9.02 hodin

Přítomno: 163 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 55. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Anna Čurdová na dnešní dopoledne, Michal Hašek na dnešní odpoledne z důvodů rodinných, Jan Kasal na dobu od 10. do 18. hodiny z důvodu účasti na pohřbu rodinného příslušníka, Veronika Nedvědová na dny 18. až 21. 4. z důvodu účasti na zahraniční pracovní cestě, Vladimír Říha z důvodu účasti na jednání rozhodčího orgánu VZP, Ladislav Skopal od 18. do 21. 4. z důvodu zahraniční pracovní cesty, Petr Šulák 18. a 19.4. z důvodu účasti na Mezinárodní konferenci OBSE, Pavel Svoboda od 18. do 20. 4. z důvodu účasti na Mezinárodní konferenci o subsidiaritě v Rakousku, Vojtěch Filip 18. a 19. 4., Ladislav Vomáčko z důvodu účasti na jednání rady města.

Z členů vlády se omlouvá premiér Jiří Paroubek z pracovních důvodů, Petra Buzková z důvodu účasti na pracovním jednání v Ostravě, Jiří Havel z důvodu účasti na zahraniční pracovní cestě, Jan Mládek na dopoledne z důvodu účasti na zasedání prezidia Pozemkového fondu České republiky, Cyril Svoboda 19. až 25. 4. z důvodu účasti na pracovní cestě v USA a Kanadě a Škromach Zdeněk v průběhu dne z důvodu účasti na jednání Senátu.

Pan poslanec Miroslav Beneš má náhradní kartu číslo 14.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním návrhů zákonů ve třetím čtení. Jsou to body 76, 77 a 82. Pokračovat budeme včera přerušeným bodem 42 a dále body ve schváleném pořadí, návrhy zákonů ve druhém čtení.

Nyní k programu mám dvě přihlášky. Jako první se přihlásil pan poslanec Walter Bartoš, kterému dávám slovo, a poté pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, místopředsedo vlády, jako jediný, kterého vás oslovuji, protože nikdo jiný zde nesedí, dovolte, abych na začátku dnešního dne této schůze navrhl zařazení nového bodu. Je to novela zákona o daních z příjmů, zákon o studentských brigádách, sněmovní tisk 1206.

Nějakým nedopatřením se tento tisk nedostal na pořad schůze a byl bych rád, aby byl zařazen, neboť studenti by rádi pracovali v lepších podmínkách právě od 1. července. Zákon má splněny všechny lhůty, takže může být zařazen.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, máte skutečně ověřeno, že uběhly lhůty? (Ano.) Dobře.

Nyní pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, já se vracím k tomu, co jsem tady říkal včera. Chci zařadit nový bod pod názvem zkrácení lhůty k projednávání. Jedná se o tisk 1028, novela zákona č. 255/2005. Je to to očkování, protože nechceme riskovat, kdyby zákon o ochraně osobních údajů, kde je podobná materie, ovšem ve složitějších vztazích takto upravena, kdyby ho Senát vrátil, spadlo to pod stůl, tak nebudeme moci spolehlivě očkovat.

Čili chci navrhnout zařazení tohoto nového bodu - zkrácení lhůty pro projednávání tisku 1028; je to podpořeno usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 327. Navrhuji, aby se o tomto bodě jednalo hned na začátku schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí. Ano, pan poslanec Kavan. Prosím.

 

Poslanec Jan Kavan: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych navázat na to, co jsem řekl včera. Včera byla vaším rozhodnutím zkrácena lhůta na projednání Opčního protokolu k Úmluvě proti mučení, nelidskému a ponižujícímu chování.

Na základě tohoto vašeho ctěného rozhodnutí bych rád požádal o zařazení tohoto bodu - je ve sněmovním tisku 1249 - na pořad této schůze do bloku mezinárodních smluv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, je vám jedno, jestli to bude na konci, nebo na začátku bloku mezinárodních smluv? Ale přece jenom to trochu upřesníme a dáme tuto úmluvu jako první. (Děkuji.)

Ptám se, jestli někdo další se hlásí. Pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jen aby nedošlo k nedorozumění. Ten návrh směřoval k přeřazení, protože ten bod je zařazen na konci programu. Čili přeřazení, abychom o tom hlasovali teďka a mohl ten bod být projednán. Děkuji.

Je to přeřazení bodu teďka, kdy bychom hlasovali o zkrácení oné lhůty.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, já jsem to tak pochopila, pane poslanče. Nejdříve samozřejmě budeme hlasovat o zařazení nového bodu. (Odmítavá reakce ze sálu: Ten už je zařazen.) Už mi bylo vysvětleno, že je zařazen, takže tam jde o pevné zařazení.

Ptám se, zda někdo další má nějaké návrhy nebo připomínky k programu. Jestliže tomu tak není, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích, které byly předloženy. Pokusím se všechny přivolat, všechny, kteří chtějí hlasovat k programu schůze. (Zvoní gongem.)

Jako první vystoupil pan poslanec Bartoš, který navrhuje zařadit nový bod, tisk 1206. On ve svém zdůvodnění uvedl, že jakýmsi nedopatřením se tento tisk nedostal na jednání schůze, ale není tomu tak. Tento tisk byl vyřazen včera z programu schůze. Takže je to na mínění pana poslance Bartoše.

 

Budeme hlasovat o zařazení nového bodu, a to tisku 1206, jako první bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 112 pro zařazení hlasovalo 28, proti 2. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP