(9.10 hodin)
(pokračuje Kupčová)

A nyní budeme hlasovat o samotném zařazení tohoto bodu jako prvního dnešního bodu odpoledne. Kdo souhlasí se zařazením tohoto bodu, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 709 z přítomných 126 pro hlasovalo 84, proti 23. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o druhém návrhu pana poslance Vlčka, který navrhuje, aby hned po bodu osmém následovaly body 167 a 168. Tento svůj návrh zdůvodnil odpolední neúčastí zpravodaje. Je tomu tak, pane poslanče? Nebrání se.

 

Budeme tedy nejdříve hlasovat o důvodech u druhého návrhu pana poslance Vlčka. Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí se závažností těchto důvodů? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 710 z přítomných 131 pro hlasovalo 80, proti 16. Návrh byl přijat.

 

A nyní tedy o samotném zařazení bodu 167 a 168, které bychom měli projednávat jako druhý a třetí bod našeho dnešního dopoledního jednání. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 711 z přítomných 131 pro hlasovalo 82, proti 12. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Pavla Kováčika, který navrhuje zařadit bod 92 jako druhý bod našeho odpoledního jednání, a to z důvodu možné účasti zastupujícího senátora, který zde bude bod odůvodňovat. Nevím, jestli jsem to tak přesně vystihla, ale zřejmě tak to bylo myšleno.

 

Nejdříve budeme jako v ostatních případech hlasovat o důvodu. Zahájila jsem hlasování pořadové číslo 712. Kdo s tímto důvodem souhlasí jako závažným, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 712 z přítomných 133 pro hlasovalo 88 a proti 14. Návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, my se nejprve, jak jsem avizovala, vypořádáme s včera přerušeným bodem číslo 83, sněmovní tisk 1023. Tento bod byl přerušen po obecné rozpravě před závěrečným hlasování. Je to tak správně? (Nejsou námitky.)

Já bych prosila paní poslankyní Šojdrovou, aby nám upřesnila jako zpravodajka, o čem budeme hlasovat.

(Námitka poslance Kováčika.) Paní poslankyně, prosím, abyste mě ještě omluvila, teď jsem dostala informaci, a je to pravda, že jsem nechala u návrhu pana poslance Kováčika hlasovat pouze o důvodu, ale ne o zařazení, myslím si, že by to byla závažná chyba.

 

Takže jestli dovolíte, ještě než se dostaneme k bodu 83, zahájím hlasování o pevném zařazení bodu 92 jako druhý bod dnešního odpoledne. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 713 z přítomných 135 bylo pro 89, proti 18. Návrh byl přijat.

 

A nyní dávám slovo paní poslankyni Šojdrové.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Je před námi hlasování o návrhu o zamítnutí tisku 1023.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Mám zde ještě poznámku, že také padl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, a to od poslankyně Anny Čurdové. Nevím, jestli je tomu skutečně tak.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Je to podmíněný návrh. V případě, že nebude schválen návrh na zamítnutí, budeme hlasovat o návrhu na vrácení k dopracování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Takže budeme nejdříve hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 714 z přítomných 138 pro hlasovalo 86, proti 47. Návrh byl přijat. Návrh zákona byl zamítnut.

 

Tím končíme projednávání bodu 83.

 

Nyní bychom měli projednávat bod osmý, je jím

 

8.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 365/2000 Sb., o informačních
systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů,
ve znění zákona č. 517/2002 Sb., a další související zákony
/sněmovní tisk 837/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 837/4. Já mezi námi vítám pana senátora Milana Balabána.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům se vyjádřila paní ministryně informatiky Dana Bérová.

 

Ministryně informatiky ČR Dana Bérová: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi stručně připomenout, že hlavním cílem projednávaného zákona je upřesnit práva a povinnosti osob a dalších subjektů souvisejících s řízením informačních systémů veřejné správy. Cílem novely zákona je vytvoření lepších podmínek pro zajištění kvalitních dat veřejné správy a bezpečné technologické výměny informací za předem stanovených podmínek.

Návrh byl Poslaneckou sněmovnou schválen 26. října a dovolte mi jen připomenout, že z přítomných 175 poslanců hlasovalo pro 160. Je tedy zřejmé, že tento pečlivě připravený a se všemi parlamentními stranami projednaný poslanecký návrh naplňuje všechny cíle, a výrazně tudíž přispívá ke zkvalitnění informačních systémů veřejné správy.

Zákon například nově zavádí nejen povinnost přizpůsobit webové stránky institucí státní správy a samosprávy tak, aby byly přístupné i pro osoby zdravotně postižené, ale i možnost dodání datové zprávy orgánům veřejné moci prostřednictvím portálu veřejné správy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP