(9.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Takže o tomto návrhu, snad bezproblémovém, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 301. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 122 poslanců, 95 pro, 5 proti. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě pan poslanec Krákora se hlásí, má k tomu určitě příležitost.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Já si dovolím ještě druhý návrh k bodům 49 a 50, to jsou sněmovní tisky 1156 a 1157, aby byly pevně zařazeny dnes po písemných interpelacích. Odpoledne.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pro případ, že by písemné interpelace skončily před 19. hodinou. Rozumíme tomu tak? Ano. To je určitě hlasovatelný návrh.

V hlasování pořadové číslo 302 rozhodneme o tom, kdo souhlasí s tím, aby body 49 a 50 byly projednány dnes odpoledne po projednání písemných interpelací. Kdo je proti? (Připomínky z pléna.)

Někomu nefungovalo hlasovací zařízení? (Projevy souhlasu z pléna.) Takže vás odhlašuji. Ani teď to nefunguje. Teď už ano, tak se přihlaste znovu. Snad už to bude v pořádku. Dobíhá zmatečné hlasování 303.

 

Vzápětí zahájím hlasování 304, kde rozhodneme o návrhu pana poslance Krákory.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 304. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 119 poslanců, 73 pro, 26 proti. Návrh byl přijat.

 

Připomínám tedy, že body 49 a 50 budou projednány dnes odpoledne v případě, že písemné interpelace skončí v rozumném čase před 19. hodinou. To bude asi tak nejpřesnější formulace, které jsem schopen v tuto chvíli.

 

Prvním bodem je bod

 

65.
Vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou
od mezinárodní finanční instituce na financování
investičních potřeb souvisejících s prováděním programu
Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací
/sněmovní tisk 1232/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Prosím, aby se slova ujal ministr zemědělství Jan Mládek.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou od mezinárodní finanční instituce na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací je předkládán z důvodu nutnosti zabezpečit národní finanční prostředky na spolufinancování potřebných investic v oboru vodovodů a kanalizací, ke kterým se Česká republika zavázala do roku 2010.

Rozsah těchto opatření je velmi rozsáhlý a finančně náročný. V oblasti výstavby kanalizací a čistíren odpadních vod jsou odhadovány náklady na uvedené období ve výši zhruba 51 miliard Kč. Jedná se zejména o vybudování kanalizačních systémů a čistíren odpadních vod v aglomeracích nad 2 tisíce ekvivalentních obyvatel a zajištění přiměřeného čištění odpadních vod v aglomeracích menších než 2 tisíce ekvivalentních obyvatel tam, kde existuje sběrný kanalizační systém. V oblasti výstavby vodovodů a úpraven jsou nezbytné náklady odhadovány na zhruba 18 miliard. Kč. Jedná se o zajištění technologií a stavebních materiálů, které při úpravě vody zajistí kvalitní pitnou vodu a zabrání zhoršení při její distribuci. Významné je rovněž rozlišování (?) sítě veřejných vodovodů v místech, kde nelze využívat místních zdrojů s dostatečnou kvalitou nebo vydatností.

I když velkou část nákladů by měly pokrýt fondy Evropské unie, je nezbytné zajistit dostatek národních zdrojů na spolufinancování těchto závazků, neboť investory jsou menší obce, města, jejichž rozpočty neumožňují plné dofinancování zajistit.

Navrhovaným zákonem bude umožněno naplňování závazků vyplývajících z Aktu o přistoupení ČR k EU, v němž bylo vyjednáno přechodné období pro implementaci směrnice Rady 91/271/EHS, o čištění městských odpadních vod, do konce roku 2010.

Finanční náročnost a zejména průběžná realizace těchto staveb vyžaduje včasné zajištění nezbytného podílu národního kofinancování. Z tohoto důvodu je potřeba zajistit úvěrové prostředky co nejdříve. Proto je vládním usnesením navrženo v souladu s § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Parlamentu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR s návrhem tohoto zákona vyslovila souhlas již v prvním čtení. V případě nepřijetí navrhovaného úvěru od mezinárodní finanční instituce dojde k ohrožení splnění závazků vůči Evropské unii, ke kterým se Česká republika zavázala. Kofinancování fondů ES pouze ze zdrojů investorů, tedy měst a obcí, by totiž vedlo k nutnosti zvýšit cenu vodného a stočného nad sociálně únosnou mez a nebylo by akceptovatelné pro většinu obyvatelstva ČR.

Z uvedených důvodů se na vás, paní poslankyně a páni poslanci, obracím se žádostí o schválení tohoto zákona, a to již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru zemědělství Janu Mládkovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým se pan poslanec Ladislav Šustr.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP