(17.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní bychom, protože bylo hlasováno po částech, měli hlasovat o usnesení jako o celku vzhledem k tomu, že jednotlivé části měly rozdílnou podporu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 298 a ptám se, kdo je pro toto usnesení, které bylo přijato k celé činnosti vyšetřovací komise. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 298 z přítomných 157 pro 99, proti 44. Návrh usnesení byl přijat jako celek.

 

Děkuji panu poslanci Pavlu Hojdovi, děkuji vám ostatním za práci a končím bod 210, tedy první pevně zařazený bod dnešního jednání.

Nyní ještě pan předseda komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já bych chtěl ještě jednou poděkovat všem, kteří se podíleli na činnosti komise. Chtěl bych poděkovat samozřejmě i oponentům, protože oponentura je nesmírně důležitá. (Výkřiky z řad opozice.) Čas ukáže, na čí straně je pravda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Děkuji. Prosím o klid ve sněmovně. (Poslanci ČSSD a KSČM tleskají.) Já myslím, že to bylo korektní.

 

Budeme pokračovat druhým pevně zařazeným bodem dnešního odpoledního jednání. Tím je bod číslo

 

169.
Návrh na odvolání členů dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miloslav Kala, který je pověřeným zástupcem klubu České strany sociálně demokratické. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Ještě předtím, než se ujmete slova, prosím sněmovnu o klid.

 

Poslanec Miloslav Kala: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jménem poslaneckého klubu ČSSD předkládám návrh na odvolání následujících členů dozorčí rady České konsolidační agentury: Ing. Vladimír Doležal, Ing. Vlastimil Tlustý.

Stručné zdůvodnění. Poslanecký klub sociální demokracie nepovažuje za správné, aby v dozorčí radě ČKA byl zastoupen bývalý poslanec, vůči kterému bylo vzneseno Policií České republiky obvinění z kriminální trestné činnosti. Poslanecký klub ČSSD předpokládal, že poslanec Doležal po vzdání mandátu přistoupí také k vyřešení svého působení v ČKA. Registrovali jsme sice mediální výzvy některých členů ODS k takovému kroku, nicméně do dnešního dne se tak nestalo. Dozorčí radu této organizace volí Poslanecká sněmovna, a je tedy jasný důvod pohlížet na tento orgán jako na orgán v určitém smyslu politický. Neprospívá pověsti České konsolidační agentury ani této Poslanecké sněmovny a ani politice jako celku, aby do vyřešení případu bývalého kolegy Doležala byla prostřednictvím jeho kauzy problematizována činnost agentury, která s touto kauzou vůbec nesouvisí.

Poslanecký klub ČSSD předkládá návrh na odvolání předsedy dozorčí rady ČKA pana Vlastimila Tlustého. Dozorčí rada ČKA se v nedávné minulosti dokázala rozhodovat i v obtížných kauzách jako celek, a to bez větších problémů. Za sebe s plnou vážností říkám, že jsem mezi členy dozorčí rady dlouhou dobu neviděl větší problém osobní ani politický, byť jsme lidé různého ekonomického přesvědčení a z různých politických stran. Koneckonců předseda dozorčí rady pan Vlastimil Tlustý píše ve výroční zprávě ČKA za rok 2004 následující citát: Předseda nebo místopředseda dozorčí rady se rovněž v případě potřeby účastnili schůzí představenstva s cílem dosažení maximálního konsensu a nejvyšší možné míry efektivity jednání. O úspěchu tohoto způsobu jednání svědčí i to, že přes rozdílné politické názory a regionální zájmy svých členů přijímala dozorčí rada svá usnesení zpravidla jednomyslně nebo výraznou většinou, ve velmi blízké shodě s návrhy předkládanými představenstvem. - Konec citace pana Tlustého z výroční zprávy.

Bohužel musím konstatovat, že do zprávy předsedy dozorčí rady ČKA za rok 2005 už nebude možné tuto nebo podobnou větu použít. Otázkou, na kterou by měla znát Poslanecká sněmovna odpověď, je, co se změnilo v průběhu roku 2005, proč až do zpolitizování kauzy Unipetrol bylo možné věcně a odborně diskutovat s cílem dosažení maximálního konsensu a proč poté, kdy na pana kolegu Tlustého dopadl díl zodpovědnosti za prodej tohoto podniku, to už možné není. Ano, domnívám se, že právě takzvaná kauza Unipetrol znamenala jednoznačný posun v názorech pana Tlustého a v jeho konstruktivním přístupu k řešení problémů ČKA směrem k dramatickému politizování práce agentury. To se projevilo například při projednávání zrušené smlouvy s Fondem národního majetku v případu Aero Vodochody, to se projevilo v řešení případu Svitu Zlín, a našel bych i další příklady. Od jisté chvíle už se Vlastimil Tlustý prostě chová více jako vysoký funkcionář ODS než jako zodpovědný předseda dozorčí rady ČKA.

V poslední době již nedochází k hledání konsensu a situace se dále vyhrocuje. Věc je dnes už tak daleko, že pan Tlustý ve funkci předsedy dozorčího orgánu ČKA otevřeně bojuje s vládou, kterou veřejně obviňuje z překupnictví a nezákonných majetkových přesunů prostřednictvím agentury, ministra financí pak otevřeně napadá a víří nepodložená podezření z nadržování a miliardového finančního zvýhodňování. Obvinění jsou konstruována na informacích vytržených z kontextu a pro jejich podporu kolega Tlustý neváhá před novináři porušit zákon o České konsolidační agentuře, který mu výslovně přikazuje bez zproštění dozorčí radou zachovávat mlčenlivost ve věcech týkajících se předmětu činnosti agentury.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP