Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. prosince 2005 ve 13.06 hodin

Přítomno: 175 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám popřál příjemné odpoledne a zahájil další jednací den 51. schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdřív se prosím všichni přihlaste identifikačními kartami. Pan poslanec Talíř má náhradní kartu číslo 2.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: ze zdravotních důvodů pan poslanec Josef Hojdar i pan poslanec Jan Kavan, stejně ze zdravotních důvodů i Kateřina Konečná a Miroslav Pátek. Omlouvá se také z pracovních důvodů mimo Sněmovnu pan poslanec Jan Škopík. Omluveni jsou také členové vlády. Omlouvá se premiér Jiří Paroubek. Ministr Jan Mládek je na zasedání Rady ministrů zemědělství v Bruselu. Ministr Němec je na dlouhodobě plánované celostátní poradě v Kroměříži. Ministr Cyril Svoboda je na návštěvě v Ruské federaci a ministr Milan Urban je na vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici. Tak to jsou omluvy.

Vážení kolegové, teď prosím pozornost, abyste slyšeli, o čem budeme hlasovat. Já bych nejdřív začal závěry z dnešní porady s místopředsedy Poslanecké sněmovny a zástupci poslaneckých klubů. (Zvoní.) Takže dámy a pánové, prosím, abyste teď poslouchali, protože já bych vám rád sdělil, na čem jsme se dohodli, v čem bude ten zbývající program schůze. (Opět zvoní na uklidnění sálu.)

Takže prosím vás, budeme hlasovat o třech bodech. Ten první bod - navrhujeme vyřadit ze schváleného pořadu 51. schůze všechny neprojednané body kromě bodů z bloku třetích čtení, které mají splněné lhůty. Takže budeme hlasovat o vyřazení všech bodů kromě třetích čtení, které mají splněnou lhůtu. Dále navrhujeme zařadit třetí čtení na dnešní jednací den, protože dneska, jak víte, podle jednacího řádu třetí čtení nejsou, takže o tom musíme také rozhodnout hlasováním Sněmovny. A třetí věc, o které budeme hlasovat, že ve středu 21. 12. navrhujeme jednat do vyčerpání všech zbylých třetích čtení, tedy i po 14. hodině. To jsou tři body, o kterých jsme mluvili a na kterých jsme se dohodli na poradě vedení. Pokud není námitek, tak o těchto třech bodech nechám hlasovat najednou.

Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo čtyři.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tedy tyto body dohody, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1015. Přítomno 138, pro hlasovalo 92, proti 15. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Kubuš má náhradní kartu číslo tři.

A nyní na dnešní jednání jsme tímto hlasováním pevně zařadili body, já vám to řeknu pro pořádek, zařadili jsme body 247, to jsou ty vrácené Senátem, 247, 250, 249. To jsou ty vrácené Senátem a pak to pokračuje 164, 165 a 166. A body z bloku třetích čtení, která lze projednat, jsou body 141, 142, 143, 144, 147, 148, 155, 157, 159, 160, 161 a 167. To další, co tady bylo, tak nemůžeme z různých důvodů.

Tak to je ten program, který máme nyní před sebou, a já tady mám přihlášky do návrhu programu. Už ráno mi avizoval pan místopředseda Ivan Langer, takže Ivan Langer bude jako první.

Pan poslanec Talíř… (Ten ukazuje předsedajícímu kartu.) Už jsem to řekl, už jste přečtený, že jste číslo dva.

Prosím, pan místopředseda Langer jako první.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení dalších bodů na jednání Poslanecké sněmovny. Jsou to návrhy zákonů, které Poslanecké sněmovně vrátil Senát, a každý z těchto návrhů nějakým způsobem bezprostředně souvisí s termínem 1. ledna 2007. Čili je navrhováno přijmout zákon s účinností k 1. 1. 2007. (Hlasy a šum ze sálu.) Už jsem tak rozechvělý z toho, že vás všechny vidím v tomto roce skoro naposledy, že jsem ztratil přehled o čase.

Takže omlouvám se, všechny tyto návrhy mají bezprostřední souvislost s datem účinnosti 1. 1. 2006. Z tohoto důvodu se domnívám, a proto jsme o tom také hovořili na ranním grémiu, že by bylo dobré, aby Poslanecká sněmovna tyto návrhy podrobila hlasování ještě na této schůzi, tak aby se s definitivní platností rozhodlo o jejich účinnosti.

Navrhuji proto zařadit za prvních pět, tuším, jak jsme o tom hovořili, pevně zařazených bodů - což jsou tři senátní návrhy zákonů, dva návrhy ve třetím čtení pana ministra Martínka - čtyři Senátem vrácené návrhy, to je bod 237, sněmovní tisk 876/3, bod 239, což je sněmovní tisk 291/3, bod 245, což je sněmovní tisk 904/4 a bod 251, což je sněmovní tisk 1000/3. Všechny tyto návrhy byly konzultovány na grémiu, a není to tudíž žádná nová okolnost. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP