(9.40 hodin)

Poslanec Michal Doktor: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, ne náhodou jsem se přihlásil do rozpravy vedené nad zákonem, který se týká úvěrů, resp. garance na projekt Eurofimy. Je pravdou to, co zde uvedl pan ministr dopravy, že k tomuto zákonu, tak jak jej schválil Senát, je připojena část novely zákona, tentokrát novely zákona živnostenského, která se ovšem týká účinků úplně jiného zákona, který jsme zde začali projednávat 5. 5. 2004, a sice účinků zákona, který zaváděl povinnost užívat registrační pokladny. Já myslím, že kolizi tohoto zákona s reálným životem předurčuje už samotný fakt, že projednávání zákona o registračních pokladnách začalo 5. 5. 2004 a skončilo 9. 2. 2005, tedy alespoň na půdě Poslanecké sněmovny, protože jej posléze projednával znovu Senát a vrátil nám jej tak, že jej zamítl.

Chtěl bych znovu připomenout, že měla Poslanecká sněmovna už několikrát šanci změnit věc, pro niž Senát vrátil tento sněmovní tisk k opětovnému projednání a pro niž přistoupil k přijetí pozměňovacího návrhu, kterým ruší tu část živnostenského zákona, která ukládá povinnost vydávat účtenky na útraty, resp. účty vyšší než 50 Kč. Sledoval jsem vyjádření jednotlivých zástupců politických subjektů, které hlasovaly pro přijetí tohoto ustanovení zákona, a chtěl bych jim připomenout, že v průběhu závěrečného, tedy třetího čtení 9. 2. 2005, ale i v červenci letošního roku, měli možnost toto ustanovení dvakrát zvrátit, resp. dvakrát nepřijmout. Možná pro ně bylo překážkou, že tenkrát a pokaždé to byl pouze návrh Občanské demokratické strany, a chtěl bych je požádat, tentokrát už s menší pokorou než minule, aby se zamysleli nad reálnou kolizí, kterou vyvolává zákon o povinnosti užívání registračních pokladen v reálném životě.

Pozorně jsem si přečetl zejména vystoupení pana ministra financí Bohuslavy Sobotky - který za mnou v této chvíli vyrušuje a vůbec neposlouchá, co říkám - a vystoupení pana poslance Michala Krause, a rád vám z něj některé pasáže případně odcituji. Chtěl bych se však zeptat některých poslanců sociální demokracie, proč tenkrát nepřijali návrh Občanské demokratické strany a nepřijali návrh na zrušení této komplikované povinnosti a proč až teatrálně deklarovaná autorita premiéra vlády pana Jiřího Paroubka je nyní nutí k tomu, aby svůj názor změnili. Ono totiž, vážení kolegové a kolegyně ze sociální demokracie, není pravdou, že by teprve autorita vašeho premiéra byla tím, co by zvrátilo váš názor. Pan premiér měl totiž možnost minimálně dvakrát výsledek tohoto hlasování zvrátit. Poprvé se k němu mohl vyjadřovat jako ministr pro místní rozvoj, podruhé jej mohl zastavit už ve funkci premiéra. Ani jednou tak neučinil!

K vyjádření pana ministra financí, který obhajuje účinnost tohoto zákona, resp. účinky novely živnostenského zákona, a nařizuje - dvakrát setrval na tomto svém názoru - povinnost vydávat potvrzení na účty vyšší než 50 Kč, bych chtěl dodat: není pravdou, že podnikatelé užívající již dnes registrační pokladny mají právní jistotu, že jimi užívané registrační pokladny budou v souladu se zákonem od 1. 1. 2007. Je totiž pravdou, že teprve dnes se rozbíhá systém, který bude uvádět, resp. schvalovat registrační pokladny, které budou užívány v souladu se zákonem, a je dost možné a velmi pravděpodobné, že řada registračních pokladen užívaná již dnes bude ze systému vyřazena právě nařízením a rozhodnutím Ministerstva financí a jím zřízeného orgánu, který tyto registrační pokladny posuzuje.

Chtěl bych vás tedy znovu požádat o podporu nejen usnesení Senátu, ale i pozměňovacího návrhu Občanské demokratické strany, byť jsem minule navrhoval novelu zákona o registračních pokladnách a vypuštění příslušného paragrafu, který novelizoval živnostenský zákon, a Senát přistoupil k nepřímé novele živnostenského zákona, resp. příslušného paragrafu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Michal Doktor. Nyní ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kromě toho, že tato debata je důležitá pro podnikatelské prostředí v České republice, a je to věcná debata, je tu tendence takovou debatu politizovat.

Já bych chtěl říci, že není pravda, že jenom Občanská demokratická strana vždy prosazovala, že tyto záměry, tedy padesátikorunové stvrzenky, mají být zrušeny. Ministr průmyslu a obchodu České republiky, který se jmenuje Milan Urban a je sociální demokrat, tvrdil totéž. Tedy není pravda, že to je pouze a jen zásluha Občanské demokratické strany, že tady tuto diskusi vedeme, a já bych chtěl říci, že i v sociální demokracii se normální legitimní debata na toto téma vedla. Velmi bych si přál, aby závěry Poslanecké sněmovny dnes byly takové, že tento nesmyslný paragraf bude zrušen. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan ministr Milan Urban. Nevidím nikoho dalšího, kdo by se hlásil do rozpravy. Rozpravu končím.

Ptám se, jestli má pan místopředseda vlády Šimonovský zájem o závěrečné slovo. Nemá zájem.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Budeme tedy hlasovat o tisku 1010 ve znění vráceném Senátem.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění úvěru poskytnutého společností EUROFIMA za účelem financování nákupu železničních kolejových vozidel, podle sněmovního tisku 1010/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1010/4."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 78 a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 183 poslanců pro 138, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Končím bod číslo 48.

 

Budeme pokračovat podle schváleného pořadu bodem

 

44.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 109/2002 Sb.,
o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních
a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 822/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 822/5. Vítám mezi námi senátora Zdeňka Janalíka.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřil někdo z členů vlády, protože paní ministryně školství je omluvena. Ptám se přítomných místopředsedů vlády, jestli má někdo zájem se vyjádřit. Není tomu tak.

Ptám se, jestli se chce k předloženému pozměňovacímu návrhu Senátu vyjádřit zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, pan poslanec Walter Bartoš. Nemá zájem.

Já tedy otevírám rozpravu. Jako první v rozpravě vystoupí pan senátor Zdeněk Janalík, pak se připraví další poslanci, kteří se případně do rozpravy přihlásí. Pane senátore, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP