Neautorizováno !


 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. června 2005 v 9.01 hodin

Přítomno: 177 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přeji vám dobré ráno a úspěšný den. Zahajuji další jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny a začnu tím, že vás seznámím se jmény poslanců, kteří se omlouvají z dnešního jednání. Jsou to paní poslankyně a páni poslanci Květoslava Čelišová, Michal Hašek, Petr Kott, Vladimír Laštůvka, Vladimír Reiber, pak delegace do Rady Evropy ve složení Miroslav Beneš, Václav Exner, Miloš Kužvart, Petr Lachnit, Jaroslav Lobkowicz, Miloš Melčák, Miroslava Němcová a Oldřich Vojíř.

Z vlády se omlouvají pan předseda vlády Jiří Paroubek, pan ministr Pavel Dostál, pan ministr Radko Martínek, pan ministr Cyril Svoboda, pan ministr Milan Urban, pan ministr Petr Zgarba, všichni z důvodu zahraničních cest, s výjimkou pana ministra Martínka, který má dlouhodobě plánovanou akci v České republice, a pana ministra Dostála, který je nemocen.

Paní poslankyně Hana Šedivá má náhradní kartu č. 3, pan poslanec Tomáš Kladívko má náhradní kartu č. 8. Tím, že jsem začal hovořit o kartách, berte to jako výzvu, abyste se všichni přihlásili, a tím si zkontrolujete, zdali všichni karty máte.

Na dnešní dopoledne jsme pevně zařadili bod č. 80 a pak bychom projednávali návrhy ve třetích čteních, u nichž byla splněna zákonná lhůta. Přečtu vám jejich pořadí, tak jak je mám uvedeno: 83, 86, 87, 88, 90, 91, 92, 93, 95, 102 a 141. Odpolední jednání pak zahájíme dalšími pevně zařazenými body č. 58 a 51 a potom máme ještě jeden dluh ze včerejška.

Nyní se o slovo přihlásila místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovoluji si navrhnout zařadit bod č. 61, kterým je vládní návrh změny zákona o pohřebnictví, první čtení, a bod č. 69, vládní návrh změny zákona o obcích, první čtení, na konec bloku prvních čtení, a to z toho důvodu, že je nepřítomen zpravodaj kolega Michal Hašek, který je z dnešního jednání omluven. Čili na konec bloku prvních čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, má ještě někdo nějaký dalších návrh? Ano, hlásí se pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl zařazení dalšího bodu jednání schůze naší Poslanecké sněmovny, a sice bodu první čtení poslaneckého návrhu, který je uveden pod sněmovním tiskem 965 - novela zákona o bankách spolupředkladatelů poslanců Michala Doktora, Petra Braného, Vlastimila Ostrého, Jaroslava Lobkowicze a Michala Krause. Myslím, že projednávání na půdě Poslanecké sněmovny bude vcelku krátké, přičemž razantní a daleko širší rozpravu očekávám na půdě rozpočtového výboru. Dovolte, abych tento bod navrhl jako pevně zařazený na úterý příští týden jako čtvrtý jednací bod.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Jsou ještě nějaké další návrhy? Pokud ne, doporučuji hlasovat ve dvou krocích.

 

Nejprve budeme společně hlasovat o návrzích paní místopředsedkyně Jitky Kupčové, abychom body, které mají v současné chvíli označení 61 a 69, projednali až na závěr prvních čtení.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování pořadové číslo 105. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 118 poslanců, 80 bylo pro, jediný proti. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Michal Doktor navrhuje, abychom tisk 965, což je poslanecký návrh zákona o bankách, zařadili jako čtvrtý bod našeho úterního jednání příští týden.

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 106. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 134 poslanců, z nichž 81 byl pro, dva proti. I tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme zřejmě vyčerpali všechny procedurální návrhy, takže můžeme přistoupit k projednávání již schváleného pořadu.

 

Prvním bodem je

 

80.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu
na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení
motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 833/ - třetí čtení

 

Prosím, aby se ke stolku zpravodajů posadili místopředseda vlády a ministr dopravy pan Milan Šimonovský a zpravodaj hospodářského výboru poslanec Miloslav Kala.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 833/2 a já mohu otevřít rozpravu ve třetím čtení. Zatím nemám žádné přihlášky do této rozpravy. Hlásí se pan poslanec a zpravodaj Miloslav Kala.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych přednesl podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny tyto legislativně technické úpravy:

Za prvé. Budou-li přijaty pozměňovací návrhy, které rozšiřují návrh zákona o nové části obsahující přímé novely dalších zákonů, bude zapotřebí tuto skutečnost zohlednit i v názvu zákona. Doporučuji, aby tato věc byla vyřešena tak, že za současný konec názvu zákona se doplní slova "a některé další zákony". Výčet všech novel do názvu zákona postupovat nedoporučuji, neboť by název by velmi dlouhý, což je věc zejména pro citace zákona při jeho aplikaci značně nepraktická.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP