Neautorizováno !


 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. června 2005 v 9.00 hodin

Přítomno: 116 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré ráno. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny a prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, a pokud máte někdo kartu náhradní, prosím, abyste mi oznámili její číslo.

Z dnešní schůze se omlouvají z poslanců Jan Bauer, který je na zasedání parlamentu Beneluxu v Haagu, Michal Hašek z rodinných důvodů, František Koníček - léčebný pobyt, Petr Kott - nemoc, Petr Lachnit - zahraniční pracovní cesta, Vladimír Laštůvka - služební cesta do Mexika, Chile a Argentiny, Miloš Melčák - zasedání Výboru pro ekonomické záležitosti a rozvoj Parlamentního shromáždění Rady Evropy v Paříži, Vlastimil Tlustý - nemoc. Páni poslanci Pavel Hojda, Antonín Sýkora, Jan Škopík a Eduard Vávra jsou na Meziparlamentní konferenci o vesmíru v Paříži.

Z členů vlády se omlouvají: Jiří Paroubek na zasedání Evropské rady v Bruselu, spolu s ním také Cyril Svoboda, Pavel Dostál - zdravotní důvody, Martin Jahn - neodkladné pracovní povinnosti, Pavel Němec - oficiální návštěva spolkové ministryně spravedlnosti Rakouska v Praze, a Milan Urban - služební cesta do Mexika, Chile a Argentiny.

Tolik omluvy z našeho dnešního jednání.

Paní poslankyně Šedivá Hana má náhradní kartu číslo 31. (V sále je značný ruch.)

Ráda bych vás také informovala o tom, že na dnešní dopoledne jsme zařadili pevně některé body, jsou to body 140, 12, 22, 23, 27, 35 a 34, a dále pak budeme pokračovat projednáváním bodů ve schváleném pořadí.

 

Doufám, že už nás je v Poslanecké sněmovně dost na to, abychom se mohli ještě vyrovnat s bodem číslo 139, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Včera byl tento bod přerušen a kvůli nedostatečnému počtu poslanců nebylo možno provést hlasování o návrzích usnesení, tak jak byly předneseny panem poslancem Bratským a paní poslankyní Gruntovou. V obou případech byla uzavřena rozprava, a nyní se tedy budeme muset nejprve vypořádat s návrhy poslanců, tak jak zazněly.

Ale myslím, že ještě předtím, než udělám tenhle bod, by bylo dobré se zeptat, zda má někdo nějaké procedurální návrhy. Protože zahajujeme bod jednání, tak pokud je nějaký procedurální návrh, který by měl zaznít, tak se na něj ptám nyní.

Nevím, zda mě bylo slyšet. (V sále je stále hlučno.) Doufám, že ano. Ale žádný procedurální návrh tedy neregistruji a budeme se moci vypořádat s tím, co nebylo možno odhlasovat včera.

Prosím vás o pozornost. Jenom zopakuji, že včera nebylo možno uzavřít bod, který se týkal odpovědí na písemné interpelace našich kolegů, a proto hlasováním tento bod uzavřeme až nyní, v tuhletu chvíli.

První, kdo dal návrh na hlasování, je pan poslanec Petr Bratský, který navrhl vyslovit nesouhlas s odpovědí ministra zemědělství Petra Zgarby na jeho interpelaci ve věci smlouvy o informačním systému pro Ministerstvo zemědělství, sněmovní tisk 1013.

 

Je nás přítomno 81. Ty, kteří přišli a ještě se nezaregistrovali - protože mám pocit, že nás je tady přece jenom víc - prosím, abyste se zaregistrovali, a budeme moci hlasovat o tomto návrhu pana poslance Petra Bratského.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 74 a ptám se, kdo je pro návrh, tak jak jsem jej přečetla, tedy vyslovení nesouhlasu s odpovědí na písemnou interpelaci. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 74 z přítomných 102 pro 23, proti 38. Tento návrh nebyl přijat.

 

Máme zde druhý návrh a tím je návrh paní poslankyně Jitky Gruntové, která navrhuje vyslovit nesouhlas s odpovědí ministra životního prostředí Libora Ambrozka na její interpelaci ve věci spalovny komunálního odpadu v Opatovicích nad Labem, sněmovní tisk 990.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 75 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na odmítnutí. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 75 z přítomných 112 pro 63, proti 14. Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji. Vyrovnali jsme se tedy s částí bodu 139, která byla včera přerušena. Samotný bod číslo 139 bude pokračovat příští čtvrtek, tedy 23. června 2005.

 

Tolik úvodní formality, které jsme museli zvládnout. A tak jak jsem avizovala, máme předřazené body a těmi se budeme zabývat jako prvními.

 

První z těchto předřazených bodů je bod číslo

 

140.
Vládní návrh zákona o sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň
/sněmovní tisk 959/ - druhé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády tento návrh uvedl ministr obrany pan Karel Kühnl a případně také paní ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Prosím nejprve tedy pana ministra Kühnla. Ale než vám budu moci dát slovo, pane ministře, poprosím velmi důrazně všechny kolegy a všechny kolegyně, aby vzali na vědomí, že schůze řádně začala a že se musíme věnovat programu tak, jak jsme si jej schválili, tedy žádnému jinému programu. Má-li někdo jiný program, nechť se věnuje svému jinému programu, ale mimo jednací síň. (Hluk neustává.) Paní poslankyni Novákovou prosím. Paní poslankyni Novákovou podruhé prosím!

Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, předložený návrh, sněmovní tisk 959, je návrhem na sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň. Důvodem předložení tohoto návrhu je probíhající reforma Armády České republiky, která činí určité množství majetku státu nepotřebným pro Ministerstvo obrany. Dalším důvodem je rovněž snaha o uchování zdravotnického zařízení jako funkčního zdravotnického celku.

Současné zákony neumožňují přímé sloučení ani jiné změny státních organizací. Nelze podle nich uskutečnit ani převod příspěvkové organizace, státní příspěvkové organizace, na jinou státní příspěvkovou organizaci bez přerušení kontinuity. Proto je jediným možným řešením předložení návrhu tohoto zvláštního zákona.

V průběhu nakládání s Vojenskou nemocnicí Plzeň projevil o tuto nemocnici vážný zájem Plzeňský kraj a po delším jednání vláda rozhodla o tomto návrhu na sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň, tedy o převodu de facto na Ministerstvo zdravotnictví.

Pokud jde o vlastní obsah zákona, odkazuji na své vystoupení v prvním čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP