Neautorizováno !


 

(19.00 hodin)
Poslanec Michal Kraus: Dovolil bych si navrhnout procedurální návrh. Vzhledem k tomu, jak nám ubíhá čas, a vzhledem k tomu, že po sedmé hodině budou jednat některé výbory, bych si dovolil navrhnout, abychom v tuto chvíli přerušili projednávání tohoto bodu v souladu s tím, jak jsme hlasovali o předchozím bodu. Abychom v rozpravě pokračovali po návratu předsedy vlády z evropského summitu. Mám za to, že potom budeme mít o čem diskutovat, a v souladu s informací o negociačním balíčku bychom mohli případně přijmout i nějaká usnesení, která by nás mohla posunout dál.

Doporučuji hlasovat o přerušení rozpravy do příštího týdne, abychom mohli pokračovat po summitu Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, předpokládám, podobně jako v předchozím případě chcete nechat před ukončením rozpravy hlasovat. Zatím však mám další přihlášky, to znamená, že slovo dostává teď předseda vlády, potom ministr zahraničních věcí a dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Schwippel a pan poslanec Dolejš.

Pokud jste to myslel, pane poslanče, tak, že chcete přerušit teď hned, tak si ujasněte, co by bylo lepší.

Ještě jsem vám, pane předsedo, nedala slovo. Ptám se pana poslance Michala Krause, aby upřesnil svůj návrh. Potom dostanete slovo vy.

 

Poslanec Michal Kraus: Teď hned.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Takže teď hned. Pan poslanec Michal Kraus určil stejný postup jako v minulém případě, to znamená, že se vrátíme k tomuto bodu po návratu našich představitelů z jednání Evropské rady. Takže ten termín byl určen podobně jako v tom předchozím případě.

Nechám o návrhu pana poslance Michala Krause, předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie, hlasovat. Ještě přivolám všechny, kteří chtějí o tomto návrhu hlasovat.

 

Hlasujeme o přerušení tohoto bodu před ukončením obecné rozpravy. Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 52 z přítomných 128 pro hlasovalo 80, proti 36. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě předtím, než jsem ukončila schůzi, se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, dovolte mi vyslovit k tomuto postupu názor za poslanecký klub Občanské demokratické strany.

To je samozřejmě postup, který má jediný cíl a jedinou charakteristiku a ta se jmenuje arogance moci. Vy totiž nechcete vyslechnout jiné názory předtím, než odjede…

Vážená paní kolegyně, to, kolik je hodin v tuto chvíli, nehraje roli, jde o jiné věci než o to, kam vy spěcháte.

Myslíme si, že tímto způsobem umlčet opozici není možné. Dovolte mi proto, abych přednesl stanovisko poslaneckého klubu ODS.

Je naprosto evidentní, že situace, která vznikla, je velmi přehledná, a je evidentní, že vláda České republiky ji nechce vzít na vědomí. Pan premiér ve svém vystoupení použil slovo reflexe a postupem tato Sněmovna dokazuje, že o reflexi není zájem. Každé malé dítě v této zemi chápe, že ústava platná pro 25 zemí nemůže platit, když dvě ji v referendu neschválily. Naděje, že tyto dvě členské země ji přesto někdy v budoucnosti schválí, možná existuje, ale je hodně vzdálená. Ale je jisté, tato vzdálená a nejistá budoucnost nemůže být důvodem pro pokračování mediální kampaně a zejména ne pro konání referenda, neboť tyto dvě akce reprezentují náklady České republiky přes 1 mld. A tyto náklady by byly vynaloženy jenom na to, aby tato vláda mohla předstírat, že se nic nestalo. Ale ono se stalo. Dvě členské země neschválily, tato ústava v Evropě platit nemůže. A my jsme si přáli, aby se tuto jednoduchou zprávu dozvěděla vláda, která jede jednat do Bruselu o tom, jak toto jednání bude pokračovat. To, že se v Evropské unii rodí návrh na odklad jednání, na věci nic nemění, ale jenom dokazuje, že v tuto chvíli není znám další konkrétní postup.

A protože jste nám znemožnili jednání, tak alespoň odsud vyzývám vládu, aby vzala na vědomí realitu neschválení ústavy ve dvou členských zemích, aby přerušila proces dalšího projednávání euroústavy v České republice a aby s tímto jednoduchým názorem také reprezentovala českou veřejnost v Bruselu, protože ta tento názor, pane premiére, sdílí.

Pozorněji jsem sledoval vaše vystoupení v médiích, kdy se vás redaktorka televize Prima zeptala, zda vezmete na vědomí, že lidé vzali na vědomí, že tato podoba ústavy nemůže být schválena. Vy jste odpověděl, že to vezmete na vědomí a budete dál přesvědčovat ty, kteří to nepochopili, aby to pochopili. Ale oni to, pane premiére, pochopili, oni to pochopili správně. Nepřijetí ve dvou členských zemích znamená nemožnost přijetí v Evropské unii. Opakuji to stále dokolečka a vím, že problém není v tom, že to nechápete, ale problém je v tom, že nechcete chápat, a dnešní hlasování to, jaký je váš další postup, jednoznačně dokazuje.

Ano, já rozumím tomu, že vláda, která měla jediný programový cíl, se kterým se chtěla dočkat voleb v červnu 2006, nechce přiznat změněnou realitu. Kompromituje tím nejen sebe, ale i Českou republiku.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda poslaneckého klubu ČSSD a po jeho vystoupení skončím dnešní jednací den.

 

Poslanec Michal Kraus: Já mám za to, že tak jako mnohokráte v této Sněmovně bych byl rád, abychom hovořili ve faktech a hovořili v pravdivých faktech.

Pan kolega Tlustý hovořil o tom, že vláda nechtěla vyslechnout ani jedno vystoupení k návrhu na pozici České republiky před jednáním v Bruselu. My jsme to stanovisko poslouchali skoro třicet minut a bylo to stanovisko zástupce klubu ODS. Pokud nevyjadřoval stanovisko klubu ODS, tak je to věcí klubu ODS, aby toto stanovisko v těch třiceti minutách mohlo zaznít. To za prvé.

Za druhé. Poprosil bych, aby naši opoziční kolegové, pokud argumentují, aby říkali pravdu. Myslím si, že naši občané zaslouží, aby byla řečena pravda. Jestliže v 23stránkovém vládním prohlášení je věnováno evropské ústavě pět řádků, tak se nedomnívám, že hlavním úkolem této vlády je těch pět řádků, ale ten zbytek. Jestliže budete stále hovořit o tom, že referendum k evropské ústavě bude stát Českou republiku miliardu, tak sami víte, že to není pravda. Pokud by toto referendum bylo spojeno s volbami, tak ty vícenáklady jsou minimální. A dále sami víte, že vláda neutratila téměř ani korunu za kampaň, která by vedla k euroústavě. Pokud něco utratí, budou to peníze, které jsou minimální, v řádech podstatně nižších, než o kterých hovoříte.

Takže mluvme pravdu, nelžeme. Jestliže lžete v těchto tzv. maličkostech, tak se dá říci, že lžete téměř ve všem. Pak se nedivte, že vám lidé nevěří.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli využívám svého práva řídícího schůze a končím dnešní jednací den. Zítra začneme jednat v 9 hodin, a to druhým čtením. Prvním bodem bude vládní návrh zákona - trestní zákoník, tisk 744.

Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.09 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP