Neautorizováno !


 

(17.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Čili to, když muž a žena berou různý výdělek za stejnou práci, je politika. Předpisy o dovolené. Čili to, když někdo dostane dovolenou, je politika. Takže asi zřejmě když nebude zaměstnavatel proplácet dovolenou, nebude umožňovat dovolenou, tak to asi je normální. Zajistit zákaz požívání alkoholických nápojů na pracovišti a dodržování v podstatě bezpečnostních předpisů je také asi politika.

Myslím, že je škoda, že o těchto věcech neuvažujeme v kontextu věcném, to znamená obsahově. Určitě ty tisíce lidí, kteří přišli k invaliditě díky pracovním úrazům, a to už ani nehovořím o stovkách a tisících lidech, kteří ztratili život díky pracovním úrazům, tak určitě tento názor nemají. Myslím si, že naopak dodržování těchto podmínek, obzvláště v oblasti bezpečnosti a zdraví při práci, je důležité.

Chtěl bych také zdůraznit, že tímto nerozšiřujeme počet institucí státní správy, protože v podstatě dochází k transformaci jedné státní instituce na jinou. Tady si myslím, že i z tohoto hlediska se chováme velmi efektivně.

Věřím, že tento zákon skutečně pomůže těm poctivým, kteří naopak vnímají jako nekalou konkurenci to, že někteří podnikatelé se chovají tak, že nedodržují předpisy, nedodržují pracovní právo a mnohdy ani mzdové předpisy. To je samozřejmě nekalá konkurence v celém systému a můžeme to nazývat jakkoli. Chápu, že paní poslankyně tento postup hájí, a myslím, že tím dává jasně najevo, jaké jsou priority její a její politické strany.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásila paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové. Nevím, zda jste seznámen se zápisy z vašeho ministerstva, kde se projednávaly delimitace pracovníků z úřadů práce na Inspektorát bezpečnosti práce. V těch zápisech je nařízeno, aby byly zastaveny kontroly, vyplývá z nich, že jsou tam velké problémy. Jestliže nevíte, co se děje na vašem ministerstvu, jak špatně jsou vaši zaměstnanci připraveni na tento zákon, tak bohužel asi nejste příliš dobrým ministrem.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí. Pokud tomu tak není, nikoho nevidím, rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy české republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o inspekci práce podle sněmovního tisku 685/6."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 48 z přítomných 178 poslanců pro návrh hlasovalo 112, proti 49. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem , který budeme podle schváleného pořadu projednávat, je bod

 

5.
Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o inspekci práce
/sněmovní tisk 686/6/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 686/6.

Nejdříve se ptám místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí, zda se chce vyjádřit ke stanovisku. Není tomu tak. Dále se ptám pana poslance Miroslava Krajíčka - také se nechce vyjádřit.

Otevírám tedy rozpravu. Zatím nemám žádnou přihlášku a také nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím o nastavení kvora. Potřebný počet hlasů je 101.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, podle sněmovního tisku 686/5."

Ještě jednou prosím o nastavení potřebného kvora. Ještě se pokusím o přivolání našich kolegů, kteří budou chtít hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 49 z přítomných 178 pro hlasovalo 112, proti 45, návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu jednání máme projednat, je

 

6.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 959
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby tento návrh odůvodnil a uvedl ministr obrany pan Karel Kühnl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh předkládám z toho důvodu, že předmětný návrh zákona o sloučení Vojenské nemocnice s Fakultní nemocnicí Plzeň již projednaly oba výbory, kterým byl tento návrh zákona k projednání přikázán, to je výbor pro sociální politiku a zdravotnictví a výbor pro obranu a bezpečnost. Projednání na plénu Poslanecké sněmovny, čili zahájení druhého a třetího čtení, tedy brání pouze a jenom zákonná lhůta pro projednání ve výborech, kterou je možno rozhodnutím Sněmovny zkrátit.

Tento návrh předkládám z toho důvodu, že takový postup umožní projednat tento návrh zákon ještě na této schůzi Sněmovny s tím, že buď Sněmovna rozhodne negativně, pak musí samozřejmě Ministerstvo obrany postupovat jinak, nebo Sněmovna rozhodne pozitivně, zákon může být odeslán do Senátu a můžeme se blížit okamžiku, kdy obě ministerstva mohou skutečně začít pracovat na předání nemocnice. Pokud by do tohoto časového průběhu vstoupila nějaká zdržovací mezidobí, mohlo by dojít k tomu, že by celý proces nebyl, ať již pozitivně nebo negativně, dokončen včas a armáda by se musela starat o Vojenskou nemocnici v Plzni i v příštím roce, což jak jsem z tohoto místa už jednou řekl, znamená zhruba 100 milionů korun, pro které máme zcela určitě účinnější využití.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím pana poslance Bílého.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní předsedající, chtěl bych se vaším prostřednictvím zeptat pana ministra, protože to je neobvyklý způsob, kdy se z jedné schůze přesouvá bod do této schůze - mám připravený komplexní pozměňovací návrh s odůvodněním. Rád bych, aby ho všichni dostali na lavici, protože když ho tu budu načítat, tak to nevyzní tak, jak je zde psáno. Myslím si, že pro pana ministra to neznamená nic, jenom že kdyby prošlo to zkrácení, aby tento bod byl zařazen jako poslední bod druhých čtení. Jsou to docela zajímavé věci, zejména čísla, třeba ta geneze, jak vlastně bylo postupováno a rozhodováno s převodem nemocnice nejdříve na Plzeňský kraj. Byl bych rád, kdyby každý poslanec si to mohl přečíst, a pak ať se rozhodne, jestli podpoří můj komplexní pozměňovací návrh, anebo návrh vládní.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Předpokládám, že pan ministr přednese v rozpravě návrh na zkrácení té lhůty. Omlouvám se - jsme ve všeobecné rozpravě, až otevřu podrobnou rozpravu.

Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím a otevírám podrobnou rozpravu. Dávám slovo panu ministrovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP