Neautorizováno !


 

(18.50 hodin)
(pokračuje Páralová)

Ústavní soud vyslovil tři základní požadavky, které musí být splněny, aby právní úprava rozšiřování závaznosti vyšších kolektivních smluv odpovídala ústavním principům. Za prvé je to podmínka reprezentativnosti. Za druhé požadavek výjimečnosti v mimořádně odůvodněných případech veřejného zájmu. Za třetí Ústavní soud vyslovil podmínku možnosti soudního přezkumu, to je zajištění základního práva na soudní ochranu.

Pokládám za nehoráznost, že ani jeden z těchto tří požadavků Ústavního soudu není v návrhu zákona splněn. Podle vládou navrženého zákona budou moci odborové centrály a zaměstnavatelské svazy navrhnout, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo ve Sbírce zákonů, že jimi dojednaná kolektivní smlouva vyššího stupně je závazná i pro další firmy, které mají více než dvacet zaměstnanců. Podle navrhovaného znění by tedy vlastně jedny soukromoprávní subjekty rozšířily pomocí kolektivní smlouvy vyššího stupně své rozhodnutí na jiné soukromoprávní subjekty. Oznámení ve Sbírce zákonů je ovšem jen zveřejnění určité skutečnosti, se kterou by měla být seznámena širší veřejnost. Není to právní předpis, není to právní akt.

Ze zákona nevyplývá, jakou bude mít zaměstnavatel, který bude tímto rozhodnutím dotčen, možnost obrany. Zřejmě žádnou. Rozšíření nebude možné nijak přezkoumat, a to ani tehdy, když bude kolektivní smlouva vyššího stupně rozšířena v rozporu s právem. Návrh je nepřijatelný zejména proto, že by tímto způsobem byly ukládány zaměstnavatelům povinnosti pouhým sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů, aniž by to bylo provedeno cestou zákona či alespoň prováděcího předpisu. Ministerstvo bude podle tohoto zákona povinno rozšíření provést. Rozšíření se tak stane nárokem. Skutečnost, že budou zaměstnancům a zaměstnavatelům některých firem ukládány povinnosti jinak než právním předpisem, tj. jen jakýmsi oznámením ve Sbírce zákonů, je evidentně v rozporu s článkem 2 odst. 4 Ústavy České republiky a s článkem 2 odst. 3 a článkem 4 odst. 1 Listiny základních práv a svobod.

Občanská demokratická strana nedovolí omezovat základní práva a svobody občanů České republiky garantované ústavou. Jak jsme již několikrát zdůraznili, obrátíme se opět na Ústavní soud.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Páralové. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Není. Takže zazvoním.

V hlasování, které má pořadové číslo 41, které za chvilku zahájím, rozhodneme o osudu usnesení, které přečtu: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 721/3."

Kvorum 101 je nastaveno.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 190 poslanců, 108 poslanců bylo pro, 73 proti. Takže tento návrh byl navzdory argumentům, které zazněly v rozpravě, přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Končím také jednání prvního půldne naší schůze. Sejdeme se zítra v 9 hodin dopoledne a budeme pokračovat podle schváleného pořadu. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP