(16.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Oznamuji, že nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy a zeptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak, proto všeobecnou rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. A opět poprosím, aby v podrobné rozpravě zazněl návrh na usnesení, o němž posléze budeme moci hlasovat. Nejprve se hlásí o slovo pan poslanec Jan Bauer. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že procedura hlasování bude velice obdobná jako u předcházejícího bodu č. 62 a předpokládám a již vidím, že pan kolega Ekert bude mít doplňující návrh na usnesení.

V úvodu si dovoluji přednést nově formulovaný návrh na usnesení, který není totožný s tím usnesením, které vychází z výboru pro evropské záležitosti, a je to usnesení úplně nové, nicméně velice podobné usnesení k bodu č. 62. Návrh usnesení zní:

Poslanecká sněmovna

I. bere na vědomí zprávu ministra financí o dosavadním průběhu jednání o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz, včetně financování terorismu, sněmovní tisk 874-E, v orgánech Evropské unie a Evropského společenství,

II. žádá vládu, aby v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny dle § 109b následně informovala Poslaneckou sněmovnu o postoji, který k danému návrhu zaujala v Radě Evropské unie Česká republika.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tyto návrhy. S dalším návrhem na usnesení se hlásí pan poslanec Milan Ekert, prosím.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážení přítomní, dovolil bych si postupovat úplně stejně jako v předchozím bodu a zařadit nový bod II. a přečíslovat bod II., který tady načetl pan kolega Bauer, na bod III.

Navrhuji bod II. v tomto znění: II. Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s předloženým návrhem komunitárního aktu s výhradou změn prosazovaných zástupci České republiky na jednání o předloženém návrhu na úrovni Evropské unie, o kterých byla při projednávání návrhu aktu představitelem gestora informována.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a prosím, abyste předal tento váš návrh panu zpravodaji.

Zeptám se, zda je nějaká další přihláška do podrobné rozpravy právě probíhající. Není tomu tak. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova, nejprve pana místopředsedy vlády Martina Jahna. Nepotřebuje se vyjádřit. Ani pan zpravodaj. A proto poprosím pana zpravodaje, aby shrnul dosavadní průběh rozpravy a oznámil nám návrhy usnesení, o nichž budeme moci posléze hlasovat.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené dámy a pánové, dovolil bych si navrhnout následující proceduru hlasování. Nejprve bychom hlasovali o mém návrhu pod bodem I, to znamená, že bereme na vědomí, následně bychom jako bod II hlasovali o návrhu, který zde předložil pan kolega Ekert, a bod III je požadavek na vládu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, vidím souhlas i u pana poslance Ekerta s tímto postupem. Zeptám se pro forma, zda nemá přece jenom někdo námitku. Není tomu tak.

Domnívám se, že všichni se mohli již dostavit do jednacího sálu, a proto budeme moci zahájit hlasování. Poprosím pana zpravodaje, aby přečetl první bod usnesení, o němž budeme hlasovat.

Poslanec Jan Bauer: První bod návrhu usnesení zní: Poslanecká sněmovna I. bere na vědomí zprávu ministra financí o dosavadním průběhu jednání o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz, včetně financování terorismu, sněmovní tisk 874-E, v orgánech Evropské unie a Evropského společenství.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 542 a ptám, se kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 542 z přítomných 123 pro bylo 103, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Prosím o další návrh na usnesení.

 

Poslanec Jan Bauer: Paní místopředsedkyně, já se omlouvám, nicméně v návrhu I byla zpráva ministra financí, ovšem důvodovou zprávu tady přednášel pan místopředseda vlády Jahn. A spíše se ptám, jestli to je pouze formální věc, anebo jestli usnesení není úplně v pořádku.

 

Místopředseda vlády ČR pro ekonomiku Martin Jahn: Usnesení je v pořádku, já jsem pana ministra Sobotku pouze zastupoval z důvodu nemoci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zaznělo to i v úvodu, když jsme otevírali tento bod. Pokud tedy není námitka, tak si myslím, že můžeme pokračovat dál. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji. Budeme pokračovat druhým bodem: Poslanecká sněmovna II. vyslovuje souhlas s předloženým návrhem komunitárního aktu s výhradou změn prosazovaných zástupci České republiky na jednání o předloženém návrhu na úrovni Evropské unie, o kterých byla při projednávání návrhu aktu představitelem gestora informována. (Stanovisko zpravodaje i místopředsedy vlády Jahna je neutrální.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 543 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 543 bylo přítomno 124 poslanců, pro bylo 74, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji. A konečně je to třetí bod: Poslanecká sněmovna III. žádá vládu, aby v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny dle § 109b následně informovala Poslaneckou sněmovnu o postoji, který k danému návrhu zaujala v Radě Evropské unie Česká republika. (Zpravodaj i místopředseda vlády s tímto návrhem souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 544. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 544 z přítomných 124 poslanců pro bylo 106, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu usnesení jako o celku a rozhodneme tak v hlasování s pořadovým číslem 545, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 545 z přítomných 124 poslanců bylo pro 107, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Návrh usnesení tedy byl schválen a tím jsme se vypořádali s bodem č. 63, sněmovní tisk 874-E. Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Jahnovi i panu poslanci Janu Bauerovi jako zpravodaji.

Nyní se hlásí o slovo pan poslanec Josef Janeček. Prosím.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, paní předsedající, žádám o přestávku na jednání klubu KDU-ČSL do 17 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, vyhlašuji přestávku do 17.00 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP