(18.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Byl stanoven plat soudce krajského soudu po dvanácti letech služby. Po určitém čase jsme dospěli k názoru, že to není šťastně nastavené nivó, neboť soudce krajského soudu má definitivu na doživotí, zatímco finanční arbitr je volen na časově určené období a v zásadě je jeho funkce srovnatelná s výkonem funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který rovněž jako finanční arbitr má stanoveno své funkční období na časově omezenou dobu.

Z tohoto důvodu rozpočtový výbor předkládá Poslanecké sněmovně usnesení číslo 485 z 38. schůze, ve kterém doporučuje, aby Poslanecká sněmovna stanovila finančnímu arbitrovi plat jako předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho zástupci plat ve výši 88 % tohoto platu. Pro strážce státního rozpočtu uvádím, že tyto prostředky jsou vypláceny ze mzdových prostředků České národní banky, takže ve svém důsledku v podstatě nemají dopad na státní rozpočet.

Doporučuji přijmout usnesení, které vám rozpočtový výbor předkládá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se zatím nikdo nepřihlásil. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k podrobné rozpravě.V podrobné rozpravě by měl padnout návrh rozpočtového výboru, takže pan poslanec Kalousek na něj odkáže, předpokládám.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Vzhledem k tomu, že je to předložený návrh k danému bodu, nejsem si jist, jestli by měl zaznít v podrobné rozpravě. Pro pořádek, v podrobné rozpravě odkazuji na usnesení rozpočtového výboru číslo 485 z 1. prosince 2004 a doporučuji jeho přijetí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Máme takovou zvyklost. Podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat. Já se ještě pokusím jednou dvakrát zagongovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s takto předneseným návrhem usnesení souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 83 poslanců pro návrh hlasovalo 80, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod číslo

 

114.
Návrh na změnu zasedacího pořádku poslanců
v jednacím sále Poslanecké sněmovny

 

Na lavice vám byl rozdán písemný podklad. Prosím pověřeného poslance z klubu sociální demokracie, vidím předsedu klubu, aby se ujal slova. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ta změna je poměrně jednoduchá. V současné době na sedadle číslo 89 sedí Petr Ibl a na sedadle číslo 90 moje maličkost. Já doporučuji Sněmovně, aby odhlasovala, abychom si tato křesla vyměnili. Čili Kraus na 89 a Ibl na 90. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám žádnou přihlášku. Všeobecnou rozpravu končím.

Podle zákona o jednacím řádu musím otevřít i rozpravu podrobnou. Zde by tedy měl padnout návrh na usnesení, a když jsem toto vyžadovala v předchozím bodu, musím požádat pana předsedu Krause, aby návrh usnesení přednesl ještě v podrobné rozpravě. Prosím o zopakování toho, co řekl v úvodním slově.

 

Poslanec Michal Kraus: Takže v duchu toho, co jsem přednesl, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení, že zasedací pořádek Poslanecké sněmovny se mění takto: Na sedadle číslo 89 bude sedět poslanec Michal Kraus a na sedadle číslo 90 bude sedět poslanec Petr Ibl.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já si dovolím váš návrh upřesnit, a to takto. "Poslanecká sněmovna mění své usnesení číslo 1317 z 15. října 2004 a schvaluje zasedací pořádek poslanců v jednacím sále podle předloženého návrhu, který tvoří přílohu tohoto usnesení." Uzavírám podrobnou rozpravu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 90 poslanců pro hlasovalo 80, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod číslo

 

123.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky od 1. dubna do 30. června 2004
/sněmovní tisk 772/

 

Tento materiál uvede ministr obrany pan Karel Kühnl. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, předkládaný sněmovní tisk 772 obsahuje, jak již bylo řečeno, informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. dubna do 30. června roku 2004. Jedná se o přelety a průjezdy realizované na základě usnesení vlády ze dne 10. prosince roku 2003, a to z důvodu účasti na vojenských cvičeních, nácvicích, na jednáních a ukázkách a k zabezpečení mezinárodních operací. Předkládaná zpráva obsahuje jak souhrnné údaje, tak podrobný přehled, a to v přílohách 1 a 2.

Vážená paní předsedající, prosím o projednání předloženého materiálu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 772/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Antonín Seďa a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro obranu a bezpečnost projednal informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. dubna do 30. června roku 2004 na své 43. schůzi dne 20. října 2004. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 772/1 a s usnesením vás seznámím v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu tedy končím.

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné a já poprosím pana zpravodaje, aby přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost ze 43. schůze ze dne 20. října k Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. dubna do 30. června 2004.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Martina Bělčíka, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu vzít Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. dubna do 30. června 2004, sněmovní tisk 772, na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

 

Zahajuji hlasování o návrhu usnesení, tak jak ho pan zpravodaj přednesl. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 314 z přítomných 91 poslanců pro návrh hlasovalo 56, proti 24. Návrh usnesení byl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP