Začátek schůze Poslanecké sněmovny
8. února 2005 ve 14.03 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 41. schůzi Poslanecké sněmovny a přeji vám dobré odpoledne. Schůze byla svolána a návrh pořadu stanoven na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 27. ledna t. r. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 28. ledna.

Nyní vás prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili - jako pan ministr Škromach, který má náhradní kartu č. 4 - pokud jste také požádali o vydání náhradní karty.

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Lucii Talmanovou a pana poslance Vladimíra Říhu. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na ověřovatele této schůze.

 

Pokud žádný jiný návrh není, budeme hlasovat o tomto mém návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1. Přítomno zde bylo 132 poslanců, pro hlasovalo 115, proti nehlasoval nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 41. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Lucii Talmanovou a pana poslance Vladimíra Říhu.

 

Sděluji vám, že do zahájení schůze jsem obdržel některé omluvy neúčasti na dnešním jednání. Dovolím si vám nyní přečíst ty omluvy, které se mi dostaly do rukou.

Omlouvá se pan poslanec Vlastislav Antolák, a to ze zdravotních důvodů, stejně jako paní poslankyně Jarmila Boháčková. Z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Eva Dundáčková. Omlouvá se také pan poslanec Václav Exner, který je v zahraničí od 8. do 11. února. Ze zdravotních důvodů se omlouvá ve stejných dnech, tedy od 8. do 11. února, pan poslanec Josef Mikuta. Pan poslanec Ladislav Urban se omlouvá také od 8. do 11. února, účastní se mezinárodní konference o konkurenceschopnosti podniků v Čeladné.

Pan poslanec Doktor má náhradní kartu č. 33.

Na zahraniční cestě v Lucembursku jsou poslanci Petr Krill a Pavel Svoboda. Budou v Lucembursku od 8. do 10. 2.

Mám zde také omluvy členů vlády. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Vladimír Mlynář, který je na zahraniční cestě od 8. do 11. 2. V zahraničí je také pan ministr Jaroslav Palas. Omlouvá se také pan ministr Milan Šimonovský, který je na zahraniční cestě od 8. do 11. 2. To snad jsou všechny omluvy, které jsem obdržel.

Než přistoupíme, vážení kolegové, ke stanovení programu 41. schůze, sděluji vám, že mě požádal o slovo premiér vlády České republiky Stanislav Gross. Uděluji mu slovo.

Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci. Omlouvám se všem za to, že chci dát v tuto chvíli přednost před běžným způsobem zahajování schůze jedné věci, kterou považuji za nutnou v tuto chvíli sdělit.

Protože jste asi všichni svědky kampaně v médiích, která probíhá v tuto chvíli proti mé osobě, přestože každý z vás si můžete dělat svůj názor na sympatie či antipatie vůči současnému předsedovi vlády, pak nepochybně to nejzávažnější z té současné situace je, že tato kauza, která v tuto chvíli probíhá velmi intenzivně na stránkách v některých médiích, může - a v tom dávám za pravdu svým kritikům - do určité míry poškodit kredit České republiky. A jestli mně na něčem opravdu záleží, tak kromě těch nejbližších, které v životě mám, je to kredit a pozice a pověst České republiky.

Proto považuji za nutné, abych vám v tuto chvíli sdělil některá fakta, která se celé této kauzy týkají, a myslím si, že jste po právu také k těmto věcem někteří z vás dávali svá stanoviska v médiích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP