(15.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Janečkovi. Slova se ujme pan poslanec Václav Exner. Znovu konstatuji, že další přihlášku nevidím. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi, abych také podpořil propuštění tohoto tisku do dalšího jednání v Poslanecké sněmovně.

Ukazuje se, že v těch zemích, kde je veřejné jednání vyšetřovacích komisí, to neobyčejně zvyšuje prestiž jednání nejen těchto komisí, ale celého parlamentu. Odvolávám se i na situaci ve Spojených státech, kde se často vyšetřování před vyšetřovacími komisemi stává nejen všeobecně veřejnou záležitostí, ale záležitostí, která je sledována v celém světě.

Domnívám se, že obavy, že někdo bude mluvit jinak, než když je uzavřené jednání, jsou sice možná na místě, ale prakticky jednání za zavřenými dveřmi je potom velice málo použitelné při dalším jednání a při zpracování závěru vyšetřovacích komisí.

Pokud jde o klub Komunistické strany Čech a Moravy, již při jednání o možných změnách jednacího řádu Poslanecké sněmovny jsme přišli s takovým návrhem, aby se jednání vyšetřovacích komisí stalo veřejným, samozřejmě až na potřebné výjimky. Připomenu také, že se s tímto podnětem ztotožnil podvýbor pro jednací řád, jde o podvýbor organizačního výboru, na jednom z jeho úvodních jednání, s tím, že ovšem nakonec jsme přistoupili pouze k návrhům na menší změny jednacího řádu v tomto podvýboru. Domnívám se, že jsou všechny předpoklady k tomu, aby další jednání o tomto návrhu bylo užitečné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi a konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do rozpravy a nikoho nevidím. Rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak.

Nemáme žádný návrh na vrácení ani na zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 190 a ptám se, kdo je pro přikázání ústavněprávnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 190. Z přítomných 122 pro 100, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru. Končím prvé čtení bodu číslo 28 a končím také projednávání prvých čtení.

Vzhledem k tomu, že náš jednací den se chýlí ke konci a další body jsou poměrně komplikované, neskončili bychom v původně avizované lhůtě, a to včetně těch lhůt, které jsme si řekli pro jednání jednotlivých poslaneckých klubů či politických stran, a proto nám zbývá jedno poslední hlasování, a to je - všechny neprojednané body…

Ptám se sněmovny, jestli je chcete konstatovat, nebo jestli stačí věta: Všechny neprojednané body vyřadit z 38. schůze. Všichni rozumějí tomuto procedurálnímu návrhu? Rozumějí. Děkuji.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 191 a ptám se, kdo je pro, abychom vyřadili všechny neprojednané body z 38. schůze. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 191. Z přítomných 123 pro 91, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Vzhledem k vyřazení ostatních bodů z 38. schůze jsme projednali schválený pořad. Končím 38. schůzi, přeji vám hezký den, hezký víkend, příští týden plnou aktivitu v jednotlivých výborech, protože nás čekají jednání pro přípravu prosincové schůze. Takže na shledanou, dámy a pánové.

 

(Schůze skončila v 15.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP