(12.30 hodin)
(pokračuje Kasal)

Z výrazu tváře pana poslance Plevy usuzuji, že našel viníka, takže pan poslanec Ježek má příležitost seznámit nás se svým postojem k výsledku hlasování.

 

Poslanec Libor Ježek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zpochybňuji toto hlasování. Hlasoval jsem ano, a na sjetině mám x.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 172. Kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 184 poslanců, 134 bylo pro, 5 proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu pana místopředsedy Vojtěcha Filipa přerušit jednání do přijetí usnesení hospodářského výboru. Odhlásil jsem vás a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 173. Kdo s návrhem pana místopředsedy Filipa souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 180 poslanců, 93 bylo pro, 56 proti. Tento návrh byl přijat. Sněmovna si přeje, abychom se k projednávání tohoto bodu vrátili až poté, co bude přijato usnesení hospodářského výboru.

 

V tuto chvíli zvu k sobě pana ministra obrany Karla Kühnla, který mě požádal, abych mu věnoval chvilku svého drahocenného času. (Krátká porada předsedajícího s ministrem obrany.)

 

Dámy a pánové, bodem 76 je

 

76.
Vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích v roce 2005
/sněmovní tisk 757/

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr obrany Karel Kühnl a zpravodaj zahraničního výboru poslanec Vilém Holáň. Všem připomínám, že tento vládní návrh jsme projednávali na 37. schůzi 4. listopadu, kdy jsme hlasovali o návrhu usnesení po částech, všechny byly schváleny normálním kvorem, a před hlasováním o usnesení jako celku jsme jednání přerušili do 38. schůze.

Vidím, že se o slovo v tuto chvíli přihlásil ministr Karel Kühnl, takže mu dávám slovo. A vás ostatní prosím o klid! (V sále velký hluk.)

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, i já bych si dovolil požádat o chvilku klidu, protože projednáváme bod, jehož vážnost si myslím trochu klidu zaslouží.

My jsme procedurálně v této chvíli v okamžiku, kdy bychom měli hlasovat o návrhu usnesení jako celku. Předpokládám, že je automatické, že svým vystoupením jako ministr otevírám rozpravu a rovnou se do rozpravy s procedurálním návrhem hlásím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: U navrhovatele to tak samozřejmé není, pane ministře, ale chcete-li výslovně požádat o otevření rozpravy, tak vám vyhovím, protože jako ministr to můžete učinit ve své dvojjediné roli, podle mého výkladu jednacího řádu. Rozprava je otevřena.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Děkuji, pane místopředsedo. Já se domnívám, dámy a pánové, že jednání o takovémto bodu, který je bodem důležitým pro celou Českou republiku, nikoli pro jednotlivé politické proudy, by mělo být jednáním, na jehož konci by měl být co nejširší konsensus. Musím konstatovat, že v této chvíli nepanuje dostatečně široká politická shoda nad materiálem jako celkem, a já si proto dovolím z důvodů zčásti i technických tento následující pozměňovací návrh.

Domnívám se, že můžeme akceptovat původní návrh kolegů z ODS, který zněl - považovat tento vládní návrh zákona za šest samostatných návrhů, o nichž se má hlasovat samostatně příslušným kvorem, to znamená kvorem nadpoloviční většiny všech poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Já z tohoto důvodu navrhuji, abychom takto postupovali, a zároveň navrhuji, abychom dnes hlasovali pouze o tom prvním bodu, to je prodloužení působení sil a prostředků Armády České republiky v operacích organizace Severoatlantické smlouvy na Balkáně v celkovém počtu do 600 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince. Jedná se o účast v silách KFOR, čili v Kosovu. Je to jediná z těchto operací, která opravdu technicky nutně vyžaduje schválení už dnes, neboť v ní proběhne rotace praporu, který tam máme, na začátku prosince, a kdybychom tuto operaci včas neschválili, museli bychom 1. ledna tato rotovaná vojska odvolávat. Zároveň navrhuji, abychom hlasování o všech ostatních bodech odložili na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Váš návrh jsem ochoten akceptovat v případě, že je to názor navrhovatele, protože navrhovatel má dle mého výkladu jednacího řádu právo říci, které body považuje za nerozbornou součást a o kterých se domnívá, že rozbornou součástí jsou.

V otevřené rozpravě jsou nějaké další přihlášky? Hlásí se pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych uvítal tento názor pana ministra obrany i to, že se přiklonil k našemu názoru, že je třeba o všech těchto misích hlasovat odděleně. Doufám, že i pro budoucnost se z toho stane jakási záležitost, která získá širší podporu, že v podobných věcech by se nemělo hlasovat jedním hlasováním v balíku, ve kterém je hned několik zahraničních misí.

Jen bych zopakoval, že dlouhodobě trvá podpora poslanců a senátorů ODS pro působení jednotek Armády České republiky v zahraničních misích. My jsme veřejně a dlouhodobě deklarovali, že podporujeme účast ve dvou misích v počtu do tisíce osob s případným působením po dobu dvou tří let, s tím, že po přechodnou dobu jsme schopni akceptovat i působení ve třech zahraničních misích současně. Na rozdíl od vlády se nebojíme veřejně deklarovat, v jakých prioritách a v jakém pořadí jednotlivé mise podporujeme, které jsou z našeho pohledu pro nás, pro Českou republiku, důležitější než jiné. A jasně jsme to řekli i při minulém zasedání na toto téma, že na první místo klademe misi v Kosovu, na druhé místo misi v Afghánistánu, na třetí místo misi v Iráku a na čtvrté místo je kladen návrh, který zde byl předložen, to znamená na novou misi v Bosně a Hercegovině.

Musím také konstatovat, že v souvislosti s balkánskými misemi bylo již před jistou dobou dosaženo širší politické shody českých politických stran, a sice že Česká republika, tehdy ještě v rámci operace NATO, která probíhala v Bosně a Hercegovině, postupně utlumí svou činnost a bude se plně koncentrovat na misi aliance v Kosovu. Tady je třeba říci, že to byl široce sdílený konsensus. Nyní dochází k jeho přehodnocení a musím říci, že je to prvek, který je nový. To znamená, že Česká republika bude působit jak v Kosovu, tak v Bosně a Hercegovině.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP