(18.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

A na druhou stranu jim říkáme: Běžte do háje, dělejte si, co chcete, běžte na pracovní úřad, hlavně nás neobtěžujte s tím, že my si máme dělat nějakou hlavu z toho, jak vy rozhodujete. Nás nezajímáte.

To je moje zkušenost.

Já vás chci velmi poprosit, abyste mysleli na tyto lidi, až budete zvedat ruku. To, že nebudete myslet na mě, je mi úplně jedno, ale takových, jako jsem já, kteří nemohou za to, že mě máte, nebo nemáte rádi, jsou v České republice tisíce. Prosím vás, myslete na ně. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dám slovo panu zpravodaji. Budeme zřejmě hlasovat. Pan poslanec Hanuš vystoupí zřejmě v podrobné rozpravě se svým názorem.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych shrnul průběh obecné rozpravy. Jediným hlasovatelným návrhem je v tuto chvíli můj návrh na vrácení výboru k novému projednání.

Dovolte však několik poznámek k tomu, co zaznělo v podrobné rozpravě.

Nejprve k vystoupení pana ministra. Začnu drobnou kuriozitou. Prosím, není to výčitka, avšak zmínil-li zde, že tzv. bagatelní položky, které jsou v zákoně vyjádřeny nominální hodnotou 50 Kč, jsou právě tou bariérou, za jejíž úplatu a poskytnutí služby nebo prodej zboží nebude třeba vystavovat doklad z registrační pokladny, a používal příměr právě třeba nákupu zmrzliny, tak je vidět, že nemá velkou rodinu. Takový pan poslanec Janeček, náš kolega, když jde kupovat zmrzlinu s šesti dětmi, tak mu prostě 50 korun nestačí a registrační pokladna bude muset být. I ta zmrzlinářka, která bude muset řešit problém mezi tím, jestli obsluhovat pana poslance Janečka s dětmi, nebo registrační pokladnu, tak toto dilema nějak řešit bude.

Velmi mě mrzí, že jsme se nerozhodli poskytnout komfort, který vláda slíbila, a to je možnost jednorázového odpisu. Je to přece tak, že zejména ve velkoplošných prodejnách, tam, kde budou muset vyhovět dikci zákona a registrační pokladna bude součástí velkého zařízení, velkého celku, ať už hardwarového nebo softwarového, bude zde jeden pohled daňový, snaha povinného subjektu uplatnit celou cenu pořízení na daňový odpis, a bude zde pohled správce daně. Bude-li chtít povinný subjekt využít hranice 40 tisíc korun, bude tvrdit, že každá samostatná jednotka celku je právě tím unikátním zařízením, aby je mohl odepsat, správce daně mu bude říkat - nikoliv, to všechno dohromady je jeden celek a odepisujte čtyři roky. Tím, že jsme se rozhodli takto postupovat, ženeme podnikatele, povinné subjekty, do konfliktu.

Pane ministře, zkuste se vypořádat i s tím, že zatímco vy jste tvrdil, že zavedení zákona nebude znamenat další nároky na zvýšení počtu úředníků, zástupce předkladatele na půdě rozpočtového výboru řekl číslo 400. Konfrontováno s realitou, kdy při posledním projednávání tohoto sněmovního tisku jste říkali číslo 700 - uznávám, že snad dokážete využít efektivně části příslušníků celní správy a naučíte je vykonávat pravomoci a povinnosti související s tímto zákonem, ale vypořádejte se prosím s tím, že vy říkáte nikoho, váš zástupce říká číslo 400.

Mně nepřísluší hodnotit obsah vystoupení jednotlivých kolegů poslanců a vůbec bych nerad vyslovoval soud nad tím, co zde říkal pan kolega poslanec Šulák. Jen z hlediska určitého principu loajality mi připadá kuriózní, že vedle pana ministra financí on byl jediným členem vládní koalice, kdo vystoupil na obhajobu tohoto sněmovního tisku, a to stojí za zaznamenání. Ptám se, kde jsou ostatní resortní ministři, kde je premiér. Přece registrační pokladny jsou jedním z pilířů vaší koaliční smlouvy. To, že uvedete v život zákon, který vyvolá spoustu konfliktů, je problém celé veřejnosti, ale já říkám, že atmosféře nic takového nesvědčí.

Nesmíme se tady ovšem dopouštět jedné věci. Tady je určitá shoda mezi vystoupením pana poslance Gongola a pana poslance Šuláka. Pan poslanec Gongol je přece váženým dlouholetým členem rozpočtového výboru a velmi dobře zná dikci zákona 337, zákona o správě daní a poplatků, nového zákona o účetnictví. Velmi dobře musí vědět, jaký rozsah má represe v České republice v oblasti správy daní a poplatků.

Protože tady pan ministr financí nezpochybnil má slova, přečtu vám, kolegyně a kolegové, pouze to, co je doměřeno plátci daně v oblasti zákona 337/1992. Sazba penále je stanovena ve výši 0,1 % denně z nedoplatku daně. Podá-li dlužník dodatečné daňové přiznání, je snížena na polovinu. Zjistí-li však nedoplatek správce daně, sazba je zvýšena na dvojnásobek. Vážení kolegové, vážené kolegyně, vypočtete-li si uvedené procento krát 365, zjistíte, že penále činí 73 % za jeden jediný rok. Takto se postupuje prvních pět set dnů, poté se postupuje podle diskontní sazby České národní banky. Zkuste si prosím ověřit, zda nějaká sousední země, nějaká standardní ekonomika v oblasti výběru správy daní a poplatků postupuje takto. Já tvrdím, že žádná. Vím to, mám to ověřené. Byl jsem kdysi v postavení toho, kdo byl povinen se vyrovnat jako ekonom a člen představenstva společnosti zaměstnávající dvě stě lidí s dikcí zákona, která nařizuje toto, a musel jsem s tímto zákonem zacházet.

Tolik na shrnutí rozpravy, která proběhla. Doufám, že mé vystoupení nelze chápat jako porušení práva, resp. toho, co zde má odvést zpravodaj tohoto sněmovního tisku.

Znovu opakuji, že jediný hlasovatelný návrh je návrh na opakování projednání na půdě rozpočtového výboru v režimu druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, souhlasím se závěrečnou větou, že je to jediný návrh. Nesouhlasím s vaší reflexí, že jste nepřestoupil pravidla, která v této Sněmovně jsou tolerována. Jste zpravodajem výboru, ale nechtěl jsem vám skákat do řeči, protože vím, že se vyjadřujete úsporně, byli jsme toho svědky, takže jsem vás nechal domluvit bez problémů.

 

Dámy a pánové, jsme připraveni k hlasování. Zahajuji hlasování číslo 130. Kdo souhlasí s tím, aby byl návrh vrácen navrhovateli k přepracování, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 156 poslanců, 43 bylo pro, 97 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Mohu otevřít podrobnou rozpravu. Jako první vystoupí pan zpravodaj Michal Doktor, jako druhá paní místopředsedkyně Miroslava Němcová.

 

Poslanec Michal Doktor: Pane místopředsedo, dovolte, abych podal procedurální návrh, aby se základem dalšího jednání stalo usnesení rozpočtového výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže o tom dám hlasovat bezprostředně. Ulehčíme si tím situaci.

 

Dámy a pánové, kdo souhlasí s tím, aby se usnesení rozpočtového výboru stalo základem pro naše jednání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 131, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 154 poslanců, 135 pro, nikdo proti. Vyhověli jsme návrhu pana zpravodaje.

 

V rozpravě jako první vystoupí paní místopředsedkyně Miroslava Němcová, jako druhý vystoupí pan poslanec Gongol, dále poslanec Melčák a poslanec Václavek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám dva pozměňovací návrhy.

První z nich se týká § 3, kde v odstavci 5 navrhuji toto znění: Pokladní blok vystavený povinným subjektem obsahuje tyto náležitosti: a) jméno a příjmení a obchodní firmu; b) sídlo povinného subjektu; c) daňové identifikační číslo; d) daňový kód pokladny; e) pořadové číslo pokladního bloku; f) množství zboží; g) jednotkovou cenu; h) částku celkem za jednotlivé předměty plnění; i) částku celkem k úhradě; j) datum vydání pokladního bloku.

Písmeno k) navrhuji vypustit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP