(10.40 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 191 poslanců pro návrh hlasovalo 135, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 62.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

63.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 283/1993 Sb.,
o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 615/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Němec a zpravodajka ústavněprávního výboru paní poslankyně Vlasta Parkanová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 615/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo do rozpravy hlásí z místa. Není tomu tak. Končím rozpravu.

Ptám se, zda se pan místopředseda či paní zpravodajka chtějí ujmout slova se svými závěrečnými slovy. Paní zpravodajka ano. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

Prosím o klid! (V sále je velký hluk.)

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, jak již bylo řečeno, pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 615/2.

(Předsedající zvoní.)

Dříve než přistoupíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, bude nutné vyjasnit a vyřešit jednu věc.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní kolegyně, prosím, omluvte mě, já vás na chvíli přeruším. Prosím všechny kolegyně a kolegy, aby se ztišili. Jednáme o zákonech ve třetím čtení. Myslím si, že je to velmi důležité. Prosím vás, abyste se usadili do svých poslaneckých lavic, případně svá jednání vedli mimo tento jednací sál. Ještě jednou vás důrazně prosím, abychom se navzájem poslouchali.

Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji. V podrobné rozpravě ve druhém čtení zde podal k vládnímu návrhu novely zákona pozměňovací návrh pan kolega Šeich. Je to pozměňovací návrh pod písmenem B1. Došlo tady k určitému nedopatření. V písemném podkladu, ze kterého on četl svůj pozměňovací návrh, končil text slovy "na dobu nejdéle tří let". Ve stenoprotokolu však vystoupení pana poslance končilo slovy "nejméně tří let". Tady je záměna slov "nejdéle" a "nejméně". Já jsem tady seděla u stolku zpravodajů a mohu potvrdit, že se pan poslanec skutečně přeřekl. V písemném materiálu měl to slovo odlišné. Ty rozdíly znamenají podstatně jiný význam, a proto je nutné se tomu věnovat.

Pan poslanec následně ve smyslu § 68 odst. 3 zákona o jednacím řádu požádal o opravu ve stenoprotokolu a jeho žádosti bylo vyhověno.

Pro vaši informaci, tento odstavec mluví o tom, že pokud poslanec do deseti dnů požádá o návrh opravy, kterým ovšem nesmí měnit jazyk, obsah a smysl svého vystoupení, může mu být vyhověno. Tak se tedy v tomto případě stalo. Opravené znění stenoprotokolu ale již nemohlo být zohledněno v tisku, který leží před vámi a který vám byl rozdán.

Já jsem očekávala, že pan poslanec Šeich vystoupí v rozpravě ve třetím čtení a podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu navrhne opravu této písemné - nebo můžeme říkat tiskové - chyby. Paragraf 95 odst. 2 zase říká, že je možné navrhnout úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů. Tady bych se ho zastávala. Myslím si, že v logice věci je vyhovět jeho návrhu na změnu.

Já si myslím, že o tom bychom měli hlasovat, ale dříve než vás paní předsedající o to požádá, tak jako zpravodajka vám chci dát jednu informaci. Ten pozměňovací návrh, který pan poslanec předkládá, sleduje jeden cíl, a to je omezit vysílání státních zástupců na ty, kteří reprezentují Nejvyšší státní zastupitelství, zatímco námi, ústavněprávním výborem a vládním návrhem, se sleduje cíl ponechat ministrovi volnost, aby se sám rozhodl, koho ze státních zástupců vyšle, přičemž mu samozřejmě nic nebrání, aby to byli státní zástupci z Nejvyššího státního zastupitelství.

Já tím chci říci, že ať už se rozhodneme vycházet ze znění "nejméně tří let", což je, jak se domnívám, "přeřek" pana poslance, nebo "nejdéle tří let", což říci chtěl, v každém případě vám tento pozměňovací návrh nebudu doporučovat k přijetí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní zpravodajko. Je to poměrně komplikovaná situace. Jistě se k tomu, co jste tu řekla, musí vyjádřit pan poslanec Šeich, nicméně v tento moment není rozprava. Rozpravu jsem ukončila a já se domnívám, že v případě, že by pan poslanec Šeich chtěl něco ke svému pozměňovacímu návrhu Poslanecké sněmovně sdělit či navrhnout, bylo by nutné znovu otevřít rozpravu. Je to možné dvěma způsoby. Nejjednodušší by bylo, kdyby pan místopředseda vlády a ministr spravedlnosti svojí jednou větou rozpravu otevřel. - Ano, pan ministr už přichází, aby rozpravu otevřel.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Myslím, že by bylo dobré umožnit panu poslanci Šeichovi, aby v otevřené rozpravě napravil to, co opomněl.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji panu ministrovi, že otevřel rozpravu. Ten význam toho vystoupení byl ve smyslu významu "nejdéle na dobu tří let". Já myslím, že to je logika, která byla v tom přednesu zřejmá. Domnívám se, že tak jsem ten pozměňovací návrh načetl a tak jsem také opravil stenozáznam, čili znění stenozáznamu je ve smyslu "státní zastupitelství může takovéhoto pracovníka vyslat na dobu nejdéle tří let". Tato změna stenozáznamu už nebyla promítnuta do písemné podoby pozměňovacího návrhu, tak jak už byl v té době rozdán. Čili význam je "nejdéle". Nechci paní zpravodajce radit, jak se s takovýmto ustanovením vypořádat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, ještě prosím neodcházejte. Vy nám sice tady popisujete situaci, nicméně já se domnívám, že ještě musí dojít k tomu, abyste navrhl podle § 95 odst. 2 například úpravu, která logicky vyplývá z předneseného pozměňovacího návrhu tak, jak vám zde naznačila paní zpravodajka. O této vámi navrhované změně musíme hlasovat. Není možné jen konstatovat.

 

Poslanec David Šeich: Navrhuji v tomto smyslu slovo "nejméně" za slovo "nejdéle" tří let, jestli je tento postup možný. Nedomnívám se, že to lze řešit jako legislativně technickou, protože to mění význam ustanovení. Proto si dovoluji navrhnout tuto změnu, zaměnit slovo "nejméně" za slovo "nejdéle".

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Domnívám se, že tento návrh skutečně splňuje předpoklady jednacího řádu. Je to návrh, který logicky vyplývá z přednesených změn.

Paní zpravodajka se ještě hlásí o slovo. Budeme o návrhu posléze hlasovat. Rozpravu znovu končím a přistoupíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Navrhuji, abychom prvním hlasováním rozhodli o návrhu, který zazněl z úst pana kolegy Šeicha, abychom uznali opravu jeho záznamu a slovo "nejméně" zaměnili za slovo "nejdéle". Prosím, abychom o tom rozhodli hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo souhlasíte, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 190 poslanců pro návrh hlasovalo 175, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP